Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herečka Marcella Sedláčková: Slávy své matky nedosáhla. Čekalo ji vězení, chudoba a tragická smrt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Marcella Sedláčková

Byl jednou jeden král…, Anděl na horách nebo třeba Dáma na kolejích. Tam všude si zahrála krásná a elegantní Marcella Sedláčková, dcera jedné z nejslavnějších českých hereček Anduly Sedláčkové. Vyrostla v luxusu, ale po válce ji čekal tvrdý pád.

Článek

Říkalo se, že je nevlastní sestrou Nataši Gollové

Jméno Marcella, které se psalo podle francouzského vzoru se dvěma l, dala dceři matka Andula Sedláčková, ve své době nejpopulárnější česká herečka, které se její jediné dítě narodilo v roce 1926, kdy už jí bylo devětatřicet let. Své rodné příjmení Marcella získala po matčině manželovi, starším a váženém advokátovi Josefu Kašparovi. O skutečném otcovství hereččiny dcery se však spekulovalo už tehdy, když přišla na svět. Okouzlující Andula Sedláčková měla díky své neobyčejné přitažlivosti a nevšední kráse zástupy ctitelů, mezi nimiž nechyběli ani slavní kolegové z divadla. Mluvilo se o jejím románku s Hugo Haasem nebo Zdeňkem Štěpánkem, ale nejvíce řečí se vedlo o Annině milostném vztahu s významným prvorepublikovým politikem Františkem Xaverem Hodáčem, který měl být biologickým otcem malé Marcelly. Dcerou Františka Xavera Hodáče, a tím pádem i možnou Marcellinou nevlastní sestrou, byla hvězda filmů pro pamětníky herečka Nataša Gollová.

Herectví měla v genech

Marcella Sedláčková vyrůstala jako zbožňované dítě, které mohlo mít téměř vše, na co si ukázalo. Astronomické honoráře její matky jí zajistily život v přepychu, ve kterém nechyběla ani kuchařka a vlastní šofér. Od svého narození se stýkala s těmi největšími jmény hereckého světa a její budoucí divadelní a filmová dráha jí byla přímo předurčena. Vždyť i dědeček a strýc z matčiny strany provozovali herecké řemeslo, nebylo tedy žádným překvapením, když se Marcella roku 1939 v pouhých třinácti letech poprvé představila na divadelních prknech. Ještě téhož roku Andula Sedláčková otevřela své vlastní divadlo, v němž vystupovala i její milovaná dcera.

Známé jméno jí spolu s hezkou tváří otevřelo dveře k filmu

Netrvalo dlouho a pohledná začínající herečka získala také roli u filmu. Poprvé se před filmovou kamerou objevila v roce 1940, kdy si střihla úlohu mladé dívky v reklamním snímku pro jednu čokoládovnu. Díky svým půvabům a upravenému zevnějšku si ji režiséři často vybírali jako představitelku mladých krásek z nejrůznějších sociálních vrstev. Stala se servírkou, prostitutkou i slečnou z lepší společnosti. Její slibně rozjetou kariéru ukončil až nástup komunismu po druhé světové válce. Divadlo Anny Sedláčkové se uzavřelo a nad rodinou se dokonce vznášelo obvinění z kolaborace.

Komunisté ji odsoudili k 12letému vězení

To nejhorší však mělo teprve přijít. Marcella Sedláčková byla v roce 1949 zatčena a obviněna z pomoci k ilegálnímu přechodu hranic. O rok později si ani ne pětadvacetiletá žena u soudu vyslechla zdrcující verdikt. Čekalo ji dlouhých dvanáct let ve vězení. I díky vlivné přímluvě přátel si nakonec odpykala necelé čtyři roky a v roce 1953 se dostala na základě prezidentské amnestie zpět na svobodu. Vrátila se sice k hraní, ale příležitostí k vykonávání své profese moc nedostávala. Rok po Marcellině propuštění ji diváci mohli vidět v oblíbeném filmu Byl jednou jeden král…, který inspirovala klasická pohádka Boženy Němcové Sůl nad zlato. Ve společnosti Jana Wericha a Vlasty Buriana se Marcella ve snímku zkušeného pohádkového režiséra Bořivoje Zemana mihla v drobné roličce dvorní dámy.

Ve filmu se objevovala jen málo

Další z řídkých nabídek na natáčení získala Marcella Sedláčková od tvůrců komedie Anděl na horách, která volně navazovala na mimořádně úspěšnou Dovolenou s Andělem. I tehdy se diváci mohli těšit na nerudného pražského revizora Gustava Anděla v podání Jaroslava Marvana, který se tentokrát vydal na zimní rekreaci do Vysokých Tater. V jednom z nejnavštěvovanějších filmů padesátých let si Marcella zahrála pracovnici Spofany. K dalším hereččiným snímkům patřila například i tragikomedie z roku 1958 Morálka paní Dulské nebo muzikál s Jiřinou Bohdalovou Dáma na kolejích, který byl zároveň jedním z Marcelliných posledních filmů.

Svůj život dobrovolně ukončila v pouhých 43 letech

Dětství a mládí prožila Marcella Sedláčková v blahobytu, ovšem její dospělý život byl plný nedostatku. Honoráře za občasné filmové role a estrády, které konferovala, nemohly stačit na její uživení, takže musela vzít zavděk prací metařky a květinářky. Později mohla vystupovat v menších českých divadlech a v roce 1968 jí dokonce bylo umožněno stanout na prknech Národního divadla, kde nazkoušela dvě hry. Ještě téhož roku spolu se svým tehdejším přítelem emigrovala do Švýcarska, ale nakonec se přeci jen rozhodla pro návrat do Československa. Život plný těžkostí a ústrků se pro Marcellu Sedláčkovou stal nesnesitelným a nešťastná třiačtyřicetiletá žena se v roce 1969 otrávila svítiplynem. Svou slavnou matku, o kterou se až do její tragické smrti s láskou a pečlivostí starala, přežila o dva roky. Obě jsou pochované ve společném hrobě na pražském Vyšehradském hřbitově.

Foto: David Sedlecký/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Hrob na Vyšehradském hřbitově, ve kterém je Marcella Sedláčková pochovaná společně se svou milovanou matkou

Zdroje:

https://dvojka.rozhlas.cz/prvorepublikovy-eroticky-symbol-postavila-se-i-nacistum-osudove-zeny-anna-7455296

https://archiv.narodni-divadlo.cz/umelec/10117

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/126985/marcela-sedlackova

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Marcella_Sedl%C3%A1%C4%8Dkov%C3%A1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz