Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vrah z Černé punčochy: Milan Karpíšek hrál tak dobře, že se ho kolegyně bály. Další roli už nedostal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: J. Broukal/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Milan Karpíšek

Operní pěvec Milan Karpíšek se sice před filmovou kamerou objevil jen několikrát, přesto je jeho obličej známý i dnešním divákům. Proslavil se rolí psychopatického škrtiče Miroslava Opatovského, kterého si zahrál v kriminálním filmu Černá punčocha.

Článek

Do role vraždícího krejčího chtěli filmaři nejdříve obsadit herce z kultovní Studny

Oblíbený československý snímek Černá punčocha měl premiéru v roce 1987 a byl inspirován skutečným případem sériového vraha, který v osmdesátých letech řádil v Praze a v oblasti severních Čech. Do hlavní úlohy nenápadného a zdánlivě slušného padesátiletého dámského krejčího Miroslava Opatovského, který se kvůli své skryté nenávisti k ženám stane obávaným pražským škrtičem, chtěli tvůrci původně obsadit herce Josefa Kubíčka. Představitel mladého Brůny, kterého si Josef Kubíček zahrál v snad nejznámějším dílu seriálu Třicet případů majora Zemana Studna, však nabízenou roli odmítl. Zřejmě nechtěl být navždy zaškatulkován jako herec negativních postav.

Zpíval v opeře, ale měl za sebou i několik filmových rolí

Milan Karpíšek však na účinkování v kriminálce kývl. Byl sice hlavně operním pěvcem, ale s filmováním už měl také zkušenosti. Narodil se v roce 1928 v Pardubicích a o zpěv se zajímal již od mládí. Pěveckou kariéru začal v polovině čtyřicátých let jako člen sboru opery v Plzni a během svého působení v Opavě a Ostravě soukromě studoval zpěv. Působil také v Hudebním divadle Karlín, ale největší část svého pracovního života strávil v Opeře Národního divadla v Praze, které byl členem až do svého odchodu do penze. Spolupracoval s Československou televizí i rozhlasem a od konce šedesátých let vyučoval na pražské konzervatoři.

Účastnil se i natáčení oscarového filmu Amadeus

Milan Karpíšek si poprvé stoupl před filmovou kameru v roce 1955, kdy natočil hned dva snímky. V komedii Martina Friče „Nechte to na mně“ se v roli redaktora potkal na place s velkými hvězdami. Třeba s Oldřichem Novým, Theodorem Pištěkem nebo Fandou Mrázkem, který je známý jako harmonikář z Dobrého vojáka Švejka. S populárním komikem Fandou Mrázkem se Milan Karpíšek setkal i ve filmu Něco se tu změnilo. Po dvacetileté pauze se pěvec zúčastnil natáčení televizní verze klasické opery Prodaná nevěsta, kde nazpíval roli principála komediantů zahranou Ladislavem Peškem. O pár let později se Milan Karpíšek chopil role operního pěvce Enrica Carusa v životopisném snímku inspirovaném osudy Emy Destinnové s názvem Božská Ema a režisér Miloš Forman ho dokonce obsadil do svého oscarového Amadea.

Svým herectvím přesvědčil nejen diváky, ale bály se ho i jeho kolegyně

Nejslavnější, ale bohužel také poslední role Milana Karpíška v Černé punčoše ho dostala do povědomí celého Československa. Jako psychopatický vrah žen byl natolik přesvědčivý, že z něj měly strach i jeho filmové kolegyně, které před kamerou škrtil. Úspěšná kriminálka z pěvce sice udělala ze dne na den hvězdu, ale žádné další nabídky na natáčení už poté nepřišly. Filmoví diváci si totiž Milana Karpíška již navždy zaškatulkovali jako vraha a těžko by mu uvěřili, kdyby ho viděli, jak hraje někoho jiného, třeba kladného hrdinu. Mnoho krásných rolí ho však čekalo během jeho dlouhé pěvecké kariéry, kdy se publiku představil v těch nejznámějších operách. Milan Karpíšek zpíval v Prodané nevěstě, Figarově svatbě i Rusalce. Zemřel v roce 2002 ve svých 73 letech.

Zdroje:

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/27321/milan-karpisek

https://www.filmovyprehled.cz/cs/film/397509/cerna-puncocha

https://archiv.narodni-divadlo.cz/umelec/191

https://www.csfd.cz/tvurce/18744-milan-karpisek/biografie/

https://cool.iprima.cz/novinky/cerna-puncocha-kriminalka

https://www.super.cz/clanek/celebrity-operni-pevec-skvele-zahral-vrazdici-monstrum-role-zakerneho-skrtice-ho-ale-navzdy-zaskatulkovala-844368

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz