Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kebab, čínské a indické restaurace v Česku. Aneb když exotika smrdí podvodem či planetu dusí dovozem

Foto: Pixabay

Vaříme, ale na planetu nikdo nemyslí?

Exotické restaurace zaplavily česká a moravská města. Čínské, indické, vietnamské, kebab. Buď dusí planetu kvůli dovozu surovin, nebo klamou zákazníky. Není čas se konečně ptát, co je uvnitř wok pánve?

Článek

I slepý si musel všimnout, že česká a moravská města zaplavily „exotické“ restaurace. Stovky zejména čínských, vietnamských a indických podniků. A všudypřítomný kebab. Občas narazíme na restauraci italskou nebo francouzskou, španělskou, maďarskou či slovenskou, ale drtivě převažují ty z mimo-členských států Evropské unie.

Pozor následující glosu ani v nejmenším nemyslím xenofobně či dokonce rasisticky, ale ekologicky. Tedy, že rekordní počet cizokrajných – exotických stravovacích zařízení neprospívá ochraně životního prostředí a zbytečně zatěžuje planetu. Vysvětlím nyní stručně proč.

Většina výše zmíněných asijských restaurací a bister se tváří, že poskytují netradiční cizokrajné gurmánské zážitky. Avšak logicky, pokud chcete vařit denně čerstvou exotickou krmi musíte dovážet strašně moc cizokrajných surovin. Z českých ingrediencí a surovin prostě autentické čínské, vietnamské, arabské, nepálské a indické pokrmy logicky nepřichystáte. To prostě nejde.

Tedy pokud je vaříte poctivě, jak se dušují citovaní provozovatelé cizokrajných podniků.

Ergo kladívko zákonitě musí dojít k obrovské ekologické zátěži dané právě neustálým přesunem tovaru z Asie či jiných mimoevropských destinací do Čech, Moravy a Slezska. A dalších členských států Evropské unie, kde je situace natrhu velice podobná té naší.

Vše jest přirozeně násobeno vysokým počtem zmíněných zahraničních restaurací a bufetů.

Anebo je zde varianta číslo dva. Výše zmíněné exotické provozovny skoro nic z pravých cizokrajných surovin do Česka holt nevozili a nevozí. A tím pádem životní prostředí sice nijak nezatěžují. Avšak současně pak klamou české spotřebitele, jelikož se o žádnou skutečnou exotickou kuchyni nejedná, ani jednat nemůže. Neměly by zde pak logicky zasáhnout české správní úřady? Jako například Česká obchodní inspekce (ČOI) nebo Státní zemědělská a poptravinářská inspekce (SZPI)? Tu ochraně nás všech tuzemských spotřebitelů, že nás někdo tahá za nos?

Jaký máte na věc názor Vy? Prosím, pište mi do komentářů pod článkem.

Dobrou chuť

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz