Článek
I slepý si musel všimnout, že česká a moravská města zaplavily „exotické“ restaurace. Stovky zejména čínských, vietnamských a indických podniků. A všudypřítomný kebab. Občas narazíme na restauraci italskou nebo francouzskou, španělskou, maďarskou či slovenskou, ale drtivě převažují ty z mimo-členských států Evropské unie.
Pozor následující glosu ani v nejmenším nemyslím xenofobně či dokonce rasisticky, ale ekologicky. Tedy, že rekordní počet cizokrajných – exotických stravovacích zařízení neprospívá ochraně životního prostředí a zbytečně zatěžuje planetu. Vysvětlím nyní stručně proč.
Většina výše zmíněných asijských restaurací a bister se tváří, že poskytují netradiční cizokrajné gurmánské zážitky. Avšak logicky, pokud chcete vařit denně čerstvou exotickou krmi musíte dovážet strašně moc cizokrajných surovin. Z českých ingrediencí a surovin prostě autentické čínské, vietnamské, arabské, nepálské a indické pokrmy logicky nepřichystáte. To prostě nejde.
Tedy pokud je vaříte poctivě, jak se dušují citovaní provozovatelé cizokrajných podniků.
Ergo kladívko zákonitě musí dojít k obrovské ekologické zátěži dané právě neustálým přesunem tovaru z Asie či jiných mimoevropských destinací do Čech, Moravy a Slezska. A dalších členských států Evropské unie, kde je situace natrhu velice podobná té naší.
Vše jest přirozeně násobeno vysokým počtem zmíněných zahraničních restaurací a bufetů.
Anebo je zde varianta číslo dva. Výše zmíněné exotické provozovny skoro nic z pravých cizokrajných surovin do Česka holt nevozili a nevozí. A tím pádem životní prostředí sice nijak nezatěžují. Avšak současně pak klamou české spotřebitele, jelikož se o žádnou skutečnou exotickou kuchyni nejedná, ani jednat nemůže. Neměly by zde pak logicky zasáhnout české správní úřady? Jako například Česká obchodní inspekce (ČOI) nebo Státní zemědělská a poptravinářská inspekce (SZPI)? Tu ochraně nás všech tuzemských spotřebitelů, že nás někdo tahá za nos?
Jaký máte na věc názor Vy? Prosím, pište mi do komentářů pod článkem.
Dobrou chuť