Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Platy žen a mužů. O čem se nehovoří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Když dnes zapochybujete, že opravdu existuje nerovnost v platech žen a mužů za stejnou (!) práci na stejné (!) pozici, tak jste dnes pomalu za zločince. Já to ovšem nyní risknu. Padni komu padni.

Článek

Muži a ženy si zaslouží za stejnou práci na stejné pozici stejné platy.

Opakovaně čteme, že tomu tak prý v Česku není. Prý jde až o dvacet procent rozdílu v neprospěch „paní tvorstva“ – tedy žen. To není málo.

Kladu si logickou otázku, kde v dnešní době reálně (nikoliv na papíře) tyto platové rozdíly v ČR opravdu jsou?

Kterak se realizuje platová genderová diskriminace v české veřejné správě, kde jsou tabulkové platy? Anebo české základní a střední školství, justice, policie, akademická sféra, vězeňství nebo zdravotnictví – představte nám ty údajné tisíce žen, které berou za stejnou (!) práci na stejné pozici nižší plat.

Ve veřejném sektoru je zaměstnáno přes půl milionu lidí, takže určitě nejde
o opomenutelnou výseč našeho trhu práce.

Logicky v soukromém sektoru by pak musela být zmíněná platová nerovnost ještě vyšší než avizovaných 20 procent, aby „dorovnala “ diskriminační čísla za „korektnější“ sektor veřejný.

A co desetitisíce osob samostatně výdělečně činných (OSVČ)?

Ženy - OSVČ v ČR snad diskriminují samy sebe, že raději méně vydělávají?

Nebo snad někdo chce říct, že platová/mzdová diskriminace se děje v nadnárodních firmách, které zde mají své pobočky?

Najdeme ji snad v „korporátech“, kde mají směrnici i na to, jak se chovat genderově korektně v kuchyňce, a kde skoro každý měsíc probíhá školení o nepřípustnosti rasismu, diskriminace a sexismu na pracovišti? Tam mají ženy skutečně o patnáct nebo dvacet procent nižší plat za stejnou práci na stejné pozici?

Proč nám tedy nepředloží jasná čísla, kolikrát česká veřejná správa (inspektoráty práce, úřady práce , MPSV) v posledních třech letech pokutovala subjekty za genderovou platovou diskriminaci.

Nechtějte nám tvrdit, že zde opravdu existuje roky diskriminace, o které prý všichni vědí, avšak ji nikdo nepostihuje.

Nebyl by to důvod pro odstoupení minimálně ministra práce a sociálních věcí, pakliže by zde skutečně existovala masová platová diskriminace, jak o ní často píší příslušné neziskovky?

Billa, UniHobby nebo Kaufland snad systémově diskriminují ženy?

Navíc pokud například ve Francii, SRN nebo skandinávských zemích je údajná míra genderové platové diskriminace prý aktuálně mnohem nižší, tak to znamená, že západní společnosti doma diskriminaci neprovádějí a zde (v české kotlině) ji aplikují?

Skutečně například IKEA, Lidl, Albert, KFC nebo McDonalds v Česku platí za stejnou práci na stejné pozici ženám o patnáct až dvacet procent méně než mužům?

To je opravdu vážné obvinění, které by se mělo doložit konkrétními případy, pokud je skutečně pravdivé.

A táži se dále zvědavě a logicky - kde jsou ty presumovatelné stovky nebo tisíce soudních žalob na genderovou platovou diskriminaci? Opravdu si myslíme, že by si je více než třináct tisíc českých advokátů a advokátek nechalo ujít, kdyby věděli/y, že se zde platová diskriminace tak masivně děje, tudíž je čeká jasný předpokládatelný úspěch?

Gender pay za všechny peníze

V tomto kontextu bývá také zmiňován tzv. „gender pay“ (GP).

GP je definován jako rozdíl mezi průměrným výdělkem mužů a žen vyjádřený v procentech. Bezprostředně z definice nijak nezohledňuje odlišné charakteristiky obou skupin – žen a mužů. Jak si povšimli i rozumnější vědci GP mj. nezohledňuje odlišné zastoupení mužů a žen v jednotlivých profesích. Dále pak mj. opomíjí odchylnou celkovou délku praxe obou kategorií. Rovněž GP nepracuje s tím , že pánové pracují průměrně týdně o tři a půl hodiny déle než ženy.

Logicky pokud muži realizují v Česku více přesčasů a také častěji pracují v noci, za což jsou ze zákona příplatky, tak mají vyšší plat. Ovšem ne za stejnou práci, takže zde nejde o diskriminaci. Dodejme, že muži díky zmíněným pracím přesčas a noční práci a třeba kvůli tomu, že pracují v rizikovějších povoláních, se těší horšímu zdraví a dříve umírají.

Závěrem

Když dnes zapochybujete, že skutečná (nejen papírová) nerovnost v platech žen a mužů za stejnou práci na stejné pozici existuje, tak jste dnes pomalu za darebáka, který šikanuje ženy.

Navíc kdyby skutečně ženy konaly tu stejnou práci za nižší plat, tak by už přece musely logicky dávno vytlačit muže z trhu práce, ne?

Prameny a další informace:

https://www.europarl.europa.eu/topics/cs/article/20200227STO73519/rozdily-v-odmenovani-zen-a-muzu-fakta-a-cisla-infografika ji

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zeny-muzi-platy-mzdy-gender-pay-gap-rozdily-sociolozka-krizkova-vyzkum_2301282112_kac

https://csu.gov.cz/produkty/vysla-nova-rocenka-genderovych-statistik

https://www.penize.cz/mzda-a-plat/452803-stejne-misto-nizsi-mzda-o-kolik-si-zeny-vydelaji-mene

Autorský názorový článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz