Hlavní obsah
Aktuální dění

Pořádání voleb v zatopených oblastech není dobré. A možná i protiústavní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Aktuální glosa

Článek

Pořádání voleb „na sílu“ v zatopených oblastech

Pořádání senátních a krajských voleb v oblastech zasažených povodněmi, jak včera (18.9.) mimo jiné trefně upozornil publicista M. Korecký v MF DNES, je skutečně na hranici ústavnosti.

Právě v regionech, jako je Moravskoslezský a Olomoucký kraj, kde povodně způsobily značné škody, vyvstává otázka, zda je správné vyžadovat od občanů účast na volbách v takto kritických podmínkách. Starostové a územní samosprávy v těchto oblastech řeší nesmírně náročné úkoly spojené s organizací pomoci zatopeným, úklidem po záplavách a obnovou veřejných služeb, takže přidat k tomu i přípravu voleb je nepochybně zbytečně stresující nadměrnou zátěží. Opravdu si neuvědomují vládní politici, v jak složité situaci nyní jsou lidé například na Opavsku či Jesenicku. A samozřejmě nejen tam.

Lidé teď mají opravdu jiné starosti než studovat programy senátních a krajských kandidátů.

Samotný fakt, že jde mj. o druhořadé volby do Senátu, navíc vyvolává otázky ohledně jejich důležitosti. Pakliže si uvědomíme de facto „homeopatické pravomoci“ senátorů, které však musíme volit v organizačně náročném dvoukolového volebního procesu, tak to jasně hovoří pro odsunutí voleb v kritických regionech. Kdyby šlo o volby do Sněmovny, argumentace pro konání v řádném termínu by mohla mít větší váhu, protože dolní komora má výraznější roli v legislativních a politických procesech.

Z hlediska ústavně právního je přesun termínu voleb komplikovanější otázkou. Volby mají v ústavním systému pevně dané termíny, které chrání demokratický proces a stabilitu politického systému. Nepopíráme, že posunout volby o dva či tři týdny by nebylo právně jednoduché. V principu jde však jen o technikálie. Pokud k posunu voleb vláda měla opravdu dostatečnou politickou vůlí, bylo by určitě možné nalézt řešení. Jak se říká lidově – když se chce, tak všechno jde! Řada lidí má oprávněný pocit, že česká vláda nyní volby posunout ve skutečnosti vůbec nechce, a proto hledá výmluvy a nikoliv řešení, jak to učinit.

Sečteno: Volby by se měly konat důstojným způsobem. Lidé by měli mít možnost volit ve stabilním a bezpečném prostředí, nikoliv se ( obrazně řečeno) brodit blátem a volit ve stavu, kdy jsou primárně soustředěni na záchranu svých domovů a majetku. Dle medií, tisíce lidí budou muset vyhledat v důsledku povodní mj. psychologickou péči, a ti to vystresovaní lidé mají jít pozítří volit?

V tomto kontextu volby v záplavami postižených oblastech nejen ztrácí svůj demokratický lesk, ale i praktický smysl.

(autorský text, modifikovaně psáno pro LN)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz