Hlavní obsah
Lidé a společnost

Robin Hood z paneláku: Jak pan Richard bojuje proti supermarketům, Putinovi a globálnímu oteplování!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Příběh z Brna. Jen pro silné povahy.

Článek

Ve světě, kde se každý soustředí pouze a jen na vlastní kapsu, občas zazáří neobvyklý hrdina.

A tím rekem se stal pan Richard, sedmdesát šestiletý důchodce, který bydlí v nenápadném paneláku na okraji města Brna. Na první pohled se nijak nevymyká – chodí o hůlce, nadává pošťačce, snaše a radním, jeho kabát je trochu vyšisovaný a při nákupu si musí nasadit brýle, aby vůbec viděl na displej samoobslužné pokladny.

Jenže pod touto maskou se skrývá postava, kterou byste v běžném životě nečekali: Brněnský Robin Hood moderní doby, který své „uloupené“ bohatství nevěnuje chudým, ale charitě, na pomoc Ukrajině a na boj proti globálnímu oteplování.

Jak to všechno začalo?

Před několika měsíci si pan Richard všiml, že inflace neúprosně ukusuje z jeho penze. Přestože se snažil šetřit, kde se dalo, peníze mu na konci měsíce pořád chyběly.

A tak jednoho dne, když nakupoval ovoce a zeleninu v místním supermarketu, dostal nápad. Co kdyby si místo meruněk, které dnes stojí skoro jako zlato, narazil na pokladně levnější mrkev? Zní to jednoduše, ale zároveň to má šmrnc.

Žádné hacknutí systému, žádná sofistikovaná technologie – jen malý podvod, který téměř nikdo neodhalí.

Zatímco většina z nás by podobnou myšlenku okamžitě zavrhla jako nečestnou, pan Richard viděl příležitost. A tak začal nakupovat nejen pro sebe, ale i pro své sousedy - seniory z paneláku. Najednou měl v rukou stovky korun, které „ušetřil“ tím, že z meruněk dělá mrkev a z jahod brambory.

Ale co s těmi penězi? Mohli byste si myslet, že si za ně koupil něco navíc nebo si dopřál lepší víno místo Okeny. Jenže to byste se mýlili. Pan Richard se rozhodl, že tyto „ukradené“ peníze pošle tam, kde jsou potřeba nejvíc.

Pomoc potřebným

A tak se peníze z jeho fiktivních meruněk mění na skutečnou pomoc. Posílá je na charitu, která podporuje Ukrajinu, na boj proti globálnímu oteplování a na organizace, které pomáhají lidem v nouzi.

Tento starý hodný pán si je vědom toho, že jeho činy nejsou zcela legální, ale zároveň věří, že dělá něco nevídaně správného. Jeho morální kompas se možná trochu vychýlil, ale stále směřuje k tomu, co považuje za správné a spravedlivé.

Pan Richard se stal takovým moderním moravským Robinem Hoodem. Mužem, který neohroženě bojuje proti systému, jenž podle něj nedokáže spravedlivě rozdělit bohatství. Již brzy možná dostane děkovný dopis od nějaké anti-kapitalistické europoslankyně.

Zatímco supermarketové řetězce hlásí ztráty, pan Richard (76) má pocit, že konečně dělá něco dobrého. Jak dlouho mu tento trik bude procházet, to neví nikdo.

Možná jednoho dne bude odhalen, možná mu KSČM pošle děkovný dopis za to, že svým způsobem přispěl na charitu z peněz globalistů a kapitalistů. Anebo zůstane jeho tajemství skryté, jakožto malé vítězství nad systémem, který ho celý život tlačil ke zdi.

A tak se možná ptáme na závěr: Je pan Richard zločinec, nebo hrdina?

Ergo kladívko, možná je od každého trochu.

Ale jedno je jisté – má svou vlastní cestu, jak změnit svět k lepšímu. A to i za cenu, že si z meruněk udělá mrkev, a z namyšlených manažerů z hypermarketů totální hlupáky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz