Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak známo dnešní ženy neumí moc vařit - k jednomu dotazu ohledně guláše

Foto: Pixabay

Jak známo dnešní ženy neumí moc vařit. Obrátila se mne včera sousedka neurčitého věku s dotazem - co by se stalo, pokud by do vepřového guláše „omylem“ přidala zakysanou smetanu?

Článek

Řekl jsem jí podporujícím způsobem - Karolíno, to je výborná otázka — a odpověď závisí hlavně na tom, kdy a jak tu zakysanou smetanu do guláše přidáš.

Pokud ji přidáš na konci vaření a správně ji „zakomponuješ“, guláš tím krásně zjemníš a zkulatíš chuť. Zakysaná smetana dodá jemnou kyselost, která vyváží mastnotu i ostrost koření, a omáčka bude mít krémovější konzistenci a světlejší barvu – něco mezi klasickým gulášem a paprikášem.

  • Postup: nejdřív smetanu trochu temperuj – tedy smíchej pár lžic horké omáčky se smetanou, a teprve potom vrať směs zpět do hrnce.
  • Tím zabráníš tomu, aby se smetana srazila.

Pokud ji ale Anetko, pardon Karolíno, zbrkle přidáš přímo do vroucího guláše bez temperování, tak se pravděpodobně srazí – bílkoviny se oddělí a vytvoří drobné hrudky. Chuť to sice úplně nezničí, ale jídlo bude vypadat nevzhledně a omáčka ztratí hladkost.

Pozor! Pokud bys přidala smetanu už na začátku vaření, kyselost by se rozvařila a efekt zjemnění by se ztratil. Navíc by se mohla při dlouhém varu rozdělit na tuk a vodnatou složku – to také nechceš.

Shrnutí pro všechny začínající kuchaře a kuchařky:

  • Ano, možno ji přidat – výsledek bude tak trochu „guláš po maďarsku“ nebo „guláš na způsob paprikáše“.
  • Dělej to ale až na úplný závěr, po odstavení z ohně!
  • Pokud chceš zachovat klasickou výraznost guláše, přidej jen trochu (např. 1–3 lžíce na hrnec). Pokud chceš jemnější, krémovější chuť, můžeš i víc.

Děcka, se smetanou velmi, ale velmi opatrně!

PS - ještě mne napadl vtip, že do guláše pro kanibaly bychom mohli přidat i Emmu Smetanu :D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz