Hlavní obsah

Statisíce lidí v Česku mají vážný problém s bydlením. Vládo, budíček! Dopadá to stále víc i na děti!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V České republice se problém s bydlením stále zhoršuje a týká se značné části populace.

Článek

Podle údajů iniciativy Za bydlení žije v bytové nouzi přibližně 161 tisíc lidí, mezi nimiž je i alarmující počet 62 tisíc dětí.

Bytová nouze zahrnuje domácnosti bez stabilního bydlení, které se mohou ocitnout na ulici nebo čelit vyklizení. To znamená, že se s nedostatkem dostupného a cenově přístupného bydlení potýká téměř každý sedmý občan ČR.

Tento problém však nekončí u nízkopříjmových skupin – stále častěji se dotýká i rodin, které by za normálních okolností měly mít na bydlení nárok.

Současná bytová krize je výsledkem několika faktorů. Prvním z nich je nedostatečná výstavba dostupných bytů, která neodpovídá rostoucímu počtu samostatně bydlících obyvatel, zejména ve větších městech.

Zároveň ceny nemovitostí i nájmů neustále rostou, což mnohé domácnosti nutí hledat alternativní a často nevyhovující bydlení. Dalším faktorem je nedostatečná státní podpora a absence legislativy, která by měla řešit problémy lidí žijících v bytové nouzi. Odborníci i sociální organizace dlouhodobě upozorňují na nutnost přijetí zákona o podpoře bydlení, který by zajistil přístup k dostupnému bydlení pro ty nejohroženější skupiny.

Každý sedmý Čech v problémech!

Nejde však jen o problém těch nejchudších. Nedostatek bydlení a rostoucí ceny se týkají i střední třídy, která má stále větší potíže s financováním vlastního bydlení.

Zvláště mladé rodiny a jednotlivci, kteří začínají samostatný život, se ocitají ve složité situaci, kdy si nemohou dovolit koupit vlastní byt nebo si pronajmout byt v blízkosti pracovních příležitostí. Často jsou tak nuceni stěhovat se do periferií měst nebo do menších obcí, odkud denně dojíždějí za prací, což zvyšuje jejich finanční náklady a zhoršuje kvalitu života.

Problémem je především osud dětí žijících v bytové nouzi. Podle statistik se toto číslo pohybuje kolem 62 tisíc, což představuje vážný sociální problém. Děti, které nemají stabilní domov, čelí zvýšenému riziku sociálního vyloučení, nižším školním úspěchům a horšímu přístupu ke zdravotní péči.

Nejenže jejich rodiče mají problémy zajistit jim bezpečné prostředí, ale i samotné děti se cítí nejistě, což ovlivňuje jejich vývoj.

Apatie pravicové vlády

Návrh zákona o podpoře bydlení, který by měl tuto situaci řešit, stále čeká na schválení. Jeho cílem je zajistit dostupné a stabilní bydlení pro rodiny s nízkými příjmy a další zranitelné skupiny. Podpora by zahrnovala nejen finanční pomoc, ale i širší přístup ke státním/městským bytům, sociálním službám a pomoc při hledání pracovních příležitostí v místech, kde je dostupné bydlení.

Situace je alarmující, a pokud nedojde k zásadním změnám v legislativě a přístupu k bytové politice, bude se počet lidí v bytové nouzi nadále zvyšovat.

Je proto nezbytné, aby stát a veřejné instituce urychleně přijaly opatření, která pomohou těm, kteří jsou v bytové nouzi.

Vládu musí konečně vypracovat a schválit dlouhodobě udržitelnou bytovou politiku, která přispěje k tomu, aby dostupné a důstojné bydlení nebylo pro velkou část populace nedosažitelným luxusem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz