Hlavní obsah

Stoupá cena čokolády a počet jejich krádeží dětmi. Jsou právně nepostižitelné a prodavači bezmocní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

některé děti se chovají hůře než staří kriminálníci, stěžují si pracovníci hypermarketů

O čem se nehovoří - dětské krádeže.

Článek

V České republice jsme svědky prudkého růstu cen čokolády a sladkostí.

Na trhu, kde je rostoucí cena téměř všeho na denním pořádku, sladkosti nejsou výjimkou. Pro mnohé děti a mladistvé však tento trend představuje zátěž, kterou se leckdy rozhodly řešit nelegálními způsoby.

Některé z nich se uchylují k tomu, že sladkosti snědí ještě přímo v prodejně, aniž by za ně zaplatily. Tento neetický, a především nezákonný způsob „řešení“ problému Fialové drahoty však s sebou nese i celou řadu rizik.

Falešná obvinění a zneužití systému

V některých případech, když se pokusí zaměstnanci obchodu nebo zákazníci zasáhnout, děti volí šokující strategii – začnou volat o pomoc s falešným obviněním z pedofilie. Prý si to i radí na sociálních sítích.

Zneužívají strachu dospělých z tak vážných obvinění, aby se z odpovědnosti za své krádeže vyvlékly. Tento nebezpečný trend odhaluje nejen absenci respektu k zákonu, ale také k obětem skutečných zločinů. Pracovníci obchodů často raději odstoupí od akce, a nechají děti „hodovat“, aniž by za čokolády zaplatili. Však on to nadnárodní obchodní řetězec nějak unese.

Jmenuji se Jirka Zadek a bydlím v Prčicích…

Dětí nemají při sobě doklady, což jim umožňuje vyhnout se identifikaci. Když přijde na výslech, často zaměstnancům prodejen, nebo dokonce přivolané městské policii i Policii ČR poskytují falešné osobní údaje. Tento přístup nejen ztěžuje práci policii, ale především znemožňuje, aby se o případu dozvěděl OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí).

Takové chování poukazuje na slabiny v systému a na nedostatečnou schopnost efektivně řešit kriminální chování dětí a mladistvých.

Zmíněný fenomén rovněž nastoluje otázku, jakou roli hrají rodiče a společnost v morální výchově dětí. Výchova je prvním krokem k tomu, aby si děti uvědomily své činy a jejich důsledky. Potřebujeme aktivnější zapojení rodičů, školy, ale také celospolečenskou diskusi o hodnotách a důsledcích neetického chování. Je třeba přehodnotit nejenom systém, který by měl na tyto problémy reagovat, ale také se zaměřit na posílení prevence a výuku etických hodnot, jež jsou v dnešní době stále více opomíjeny.

Co s tím dál?

Raketový růst cen sladkostí může na děti a mladistvé vytvářet tlak, ale není omluvou pro jejich nečestné a nezákonné chování.

Je důležité zlepšit mechanismy, jakými mohou obchody v takových případech postupovat, a zajistit, aby zaměstnanci nebyli bezmocní. Pro společnost je nezbytné nejen vynucovat respekt k právu, ale také podporovat hodnoty, které budují zdravé mezilidské vztahy.

Koneckonců, chování dětí je odrazem nás všech.

-------------------------------------------------------

(napsáno na základě informací a svědectví několika prodavačů a prodavaček z ČR, z roku 2024)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz