Hlavní obsah
Zdraví

Spíte sladce nebo jako na trní? Změna času ovlivňuje mnohé. Spaní je umění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lemmyu/www.pexels.com

Kvalitu vašeho spánku ovlivňuje také správná poloha. Nechoďte spát přecpaní ani hladoví.

Blíží se tradiční změna času ze zimního na letní. Až v neděli vstaneme, bude o hodinu více. Ačkoliv se to nezdá, tato zdánlivě nepatrná změna dokáže citlivějším jedincům pěkně zavařit.

Článek

Boj s větrnými mlýny

Před 15 ti lety zemřel nejznámější odpůrce letního času pekař Stanislav Pecka. V den změny času míval pan Pecka svou chvilku slávy téměř na každém televizním kanálu v Česku. Více jak 25 let se marně snažil o zrušení letního času, který podle něj vážně poškozuje zdraví.

Komu škodí

K zavedení tzv. letního času došlo r. 1916 z důvodu energetických úspor. Začátek letního času je tak spojený se spánkovou deprivací, vyšší četností srdečně-cévních onemocnění a má vliv na rozhodování člověka. Ovlivňuje především citlivé osoby a seniory, kteří se mohou se změnami vyrovnávat i po dobu několika týdnů.

Trocha statistiky

Dostupné studie upozorňují v den změny času na letní na vzrůstající křivku, která zahrnuje infarkty, nehody i sebevraždy až o 24 %. Naopak v den změny na zimní čas křivka rizika klesá o 21 %. Spánkový deficit bohužel patří mezi rizikový faktor vzniku karcinomu.

Anketa

Jak hodnotíte kvalitu svého spánku? Zkoušeli jste kvalitu někdy změřit?
Nemohu usnout a spím na můj vkus málo hodin. Kvalita špatná.
50 %
Spím bez problémů. Kdykoliv a kdekoliv.
50 %
Spím méně než 6 hodin a cítím se dobře.
0 %
Spím více jak 8 hodin a nestačí mi to.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Doporučení pro zdravý spánek

Od té doby, co si mohu dovolit spát - to znamená, už nemám malé děti - jsem sama na sobě pocítila, jak moc je spánek důležitý. Dokud jedete v kolotoči, kdy se dostatečně vyspíte možná jednou za týden o víkendu, si už ani nepamatujete, jaký to je pocit spát dobře. Když si dáte záležet a začnete se spánku věnovat, pocítíte jeho výhody. Stejně jako vysoký tlak, nedostatek spánku nebolí, ale může vás zabít.

Nejkvalitnější spánek obsahuje minimálně 2 hodiny hlubokého spánku. Fáze lehkého, hlubokého a snění se střídají, je tedy potřeba spaní věnovat dostatečný počet hodin. Hodiny naspané před půlnocí mají vyšší kvalitu. Pokud spíte déle než 9 hodin, kvalita spánku klesá.

Mnoho lidí si na kvalitu svého spánku denně stěžuje. Málokdo se ale zajímá, jakým způsobem svůj spánek vylepšit. Zapomeňte na prášky na spaní. Kromě toho, že jsou návykové, během takového spánku neprobíhají přirozené fyziologické funkce v těle a mozku, které jsou potřeba pro regeneraci a utřídění paměti. Náš spánek ovlivňuje naše denní aktivita na denním světle a slunci, jídlo a nápoje, kterým holdujeme. Nastavte si svůj předspánkový rituál, s takovým změnu času zvládnete lépe. Dbejte na pravidelnost a jestli spánek nepřichází, lze použít pár triků. Poradím vám dva, co mi nevíce fungují. Přehrajte si svůj den vleže se zavřenýma očima a poděkujte za všechno, co se vám povedlo a udělalo vám radost. Jestli stále nespíte, zkuste vydechovat abecedu. Pěkně v rytmu svého dechu. Nádech nosem a výdech AAAA, nádech a výdech BEEEE. Napište, jak vám abeceda funguje. Já se nedostanu dál než k EEEEEEE.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz