Hlavní obsah
Aktuální dění

Arabové domlouvající mír, o který Rusové nestojí, a vesele si na jihu obchodují dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lara Jameson/ Pexel

Saúdská Arábie na jednání čtyř desítek zemí v Džiddě představila svůj plán na nastolení míru ve válce na Ukrajině. Rusko odmítá jednání a spoléhá na ekonomickou závislost zemí jihu.

Článek

Saúdská Arábie na jednání čtyř desítek zemí v Džiddě představila svůj vlastní plán na nastolení míru ve válce na Ukrajině. Jednání se zúčastnila rovněž Čína, Indie, JAR či Brazílie, kteří jsou zároveň s Ruskem v ekonomickém uspořádání BRICS a i po vypuknutí války na Ukrajině jsou si poměrně blízcí, zejména po ekonomické stránce.

Ukrajina uvedla, že na jednání padly určité body, na kterých by se dal mír do budoucna stavět. Naopak Rusko jednání odmítá a s návrhy se neztotožňuje. Opakovaně uvádí, že tato konference je jen další záminkou k tomu, aby zejména státy jižní polokoule přesvědčil Západ, že se mají přidat na stranu Ukrajiny.

Důvod je jednoduchý: většina států jihu, ať už v Africe, či Jižní Americe, válku sice odsoudila nebo se k dané problematice staví negativně, ale díky tamní ekonomické situaci na Rusko neuplatnila žádné druhy sankcí. Rusko v podstatě přesně na toto spoléhá, že dané státy si nemohou dovolit přijít o tak silného ekonomického spojence.

Foto: Pixabay

Africké státy dokonce vidí v tom, že s Ruskem většina zemí přerušila jakýkoli obchodní styk, příležitost. Nyní je ten pravý čas na to realizovat nejrůznější obchody za nejvýhodnější podmínky. Putin si tuto sílu velmi dobře uvědomuje a na Afriku zkrátka cílí správně. Těžit může zejména z nestabilní politické situace, zejména v oblasti Sahelu, kterou Západ řešil roky, ale radikály z této oblasti stejně nedostal.

Právě v oblasti Sahelu se nyní nachází jednotky Wagnerovy soukromé armády, která má pomoci tamní vládě vyčistit prostor od radikalistických organizací. Wagnerovi žoldáci jsou v podstatě firma, která sice je pod taktovkou vlády Ruska, ale nemusí dodržovat žádné mezinárodní úmluvy, jako tomu bylo, když v těchto státech působily armády z Evropy nebo Američané. Výsledek proto může být daleko více efektivní, a to samozřejmě nahraje jen více Putinovi.

Ačkoli to z dálky vypadá, že celý svět zavírá Putinovi dveře, pravda je bohužel někde jinde. Značná část zejména neevropských států si dojede do Saúdské Arábie vyslechnout návrhy, ale to jim nezabrání s Ruskem nadále vést obchodní styky. Státy jihu zkrátka nekoukají na humanitní, sociální či lidskoprávní stránky, bohužel ani nemohou. Hospodářský a ekonomický stav je žene k tomu, že Putin v případě, že by se Západ neshodl a nedojednal výhodnější podmínky, je zkrátka bude mít v moci.

Tohle Evropská unie, ale i Spojené státy poměrně dost zanedbaly a nevěnovaly těmto ekonomikám dostatečnou pozornost. Možná to zkrátka nebylo zajímavé a výhodné, ale teď tamní potenciál objevuje Rusko. Západ by si měl snažit naklonit tyto země na svoji stranu, jelikož ač jsou od nás či válečného konfliktu na Ukrajině daleko, pro Rusko a tím pádem i pro délku celé války mohou mít obrovský vliv. Dokud Rusko bude ekonomicky fungovat a zvykne si na válečný stav a sankce, zkrátka bude jen stačit, když se přizpůsobí. Masy má, průmysl také, pokud jej budou dotovat tyto země, válka bude dlouhá.

Prezident Zelenskyj chce na summitu G20 v listopadu na Bali představit mírový plán, který bude zahrnovat stažení ruských vojsk z území Ukrajiny či zřízení tribunálu pro potrestání válečných zločinců. Jsou to krásné plány, které kdyby se realizovaly, budou alespoň lehkou útěchou za to, co Rusové Ukrajině za hrůzy napáchali. Problém však je, že Rusko na něco takového dobrovolně nepřistoupí a pokud si hospodářsky bez Západu poradí, nemá k tomu bohužel ani důvod. Nejen Jih, ale BRICS jsou právě ty státy, které mohou mít na mír a délku války nezanedbatelný vliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz