Hlavní obsah
Názory a úvahy

Greta Thunbergová: rozmazlený ekomaniak, který postavil svoji slávu na obviňování ostatních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska/ Pexel

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová vyvolává kontroverze svými radikálními akcemi a veřejnými projevy. Její úsilí v boji proti globálnímu oteplování získalo světovou pozornost, ale také vyvolalo otázky ohledně adekvátnosti jejích metod.

Článek

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová vzbudila pozornost vulgárním gestem, když ve středu sledovala hlasování Evropského parlamentu o klíčovém ekologickém zákonu – Green Deal ve Štrasburku.

Svou činností proti globálnímu oteplování se Greta stala známou po celém světě. V roce 2018 iniciovala hnutí školních stávek pro klima, které se prezentuje pod názvem Fridays for Future. Nedávno také začala zajímat švédské úřady, které ji začaly trestně stíhat. Důvodem je neposlušnost vůči pokynům policie během protestu v Malmö v červnu, kdy společně s dalšími aktivisty blokovala silnici vedoucí do přístavu.

O co se přesně jedná? Fridays for Future, aneb pátky let 2018 a 2019, které studenti využívali na to, aby se ulili ze školy. Nazývám to takto expresivně, jelikož jsem sama několik oněch pátků během gymnázia strávila takto. Myslela jsem si, že něco změním? Určitě ne.

Klimatickou změnu vnímám jako věc, která se řešit musí a která se hlavně děje. Uvědomuji si rovněž, že bude hlavně problém pro další generace, pokud ji ta naše nezačne řešit. Co ovšem nechápu, je osobnost Grety, její myšlení a veřejné vystupování. Na to, že je jí teprve 20 let, dokázala toho hodně, za to má můj obrovský obdiv, ale způsob, jakým to provedla, už tolik ne.

Ano, řeknete si, že aby se o tématu klimatických změn mluvilo, musí se k němu přistupovat radikálně, takže výsledek je blokování nejrůznějších míst, jako jsou silnice, přístavy, veřejná prostranství, která denně používají lidi, kteří se například chovají v souladu s přírodou, ale nemají potřebu dělat takové radikální kroky. Bojovníci za 30 pro Prahu, kteří blokují sanitky a podobné skupiny ekologických aktivistů.

Já to vnímám jako krok silného upozorňování na svoji osobu, nikoli jako snahu o veřejné blaho. Motivovat studenty, aby nechodili do školy, proč by měli, když Greta sama své studium přerušila? Osobně jsem si musela, jako asi i většina z nás, na to, abych žila udržitelněji, přijít sama. Pomáhá k tomu i vzdělání, samo-vzdělávání. Nemyslím si, že někomu budou prospěšné stávky a blokování silnic, k tomu aby se stal udržitelnějším člověkem.

Je velmi mladá, problém je, že většinu informací, kterou má, je přebírání názorů, závěrů studií, které ovšem zejména díky tomu, že na to nemá vzdělání, nemusí vždy správně interpretovat, a v tu chvíli se jedná opravdu už jen o čistý aktivismus a přeříkávání naučených frází.

Odmítá cesty letadlem, ale zvolí cestu vlastní plachetnicí. Už jen výroba a pohon plachetnice jsou daleko více neekologické než cesta letadlem. Ekologické by to bylo, ale pouze v případě, že by se jednalo například o pramici, ale s tou by Greta přes Atlantik asi daleko nedoplula.

Jsou to všechno gesta, přání, velmi emotivní výlevy, ale k čemu? K tomu, aby naopak miliony lidí po celém světě tyto problémy začalo ještě více zesměšňovat? Aby ji nenáviděli, navzdory tomu, že se z části její chování dá vysvětlit psychologickou poruchou?

Osobně zastávám názor, že se o klimatických změnách mluvit musí, mají vznikat strany, které mají zájem to řešit, má se za to lobbovat, ale všechno v rámci mezí. Bez násilí, bez extrémních projevů v mediích. Bojovat aktivněji v lokálním prostředí vlastní iniciativou. Ovšem způsob, kterým to pojala Greta, je opačný, a je všechno jen ne adekvátní. Možná si takto zbytečně jen vytvořila nepřátele, namotivovala studenty nechodit do školy a vlastně všechnu klimatickou snahu zahnala pod náporem emocí do pozadí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz