Hlavní obsah
Názory a úvahy

Válka ukrajinskou ekonomiku nezastavuje, jen vytváří prostředí pro korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Алесь Усцінаў/Pexel

Situace na Ukrajině nás může přimět k zamyšlení nad tím, jak ekonomika země fungovala před válkou a jak se musí přizpůsobit novým podmínkám, aby přežila.

Článek

Korupce je temnou stínkou, která se vkrádá do různých vrstev společnosti, a zdá se, že na Ukrajině není výjimkou. Nedávno se objevila zpráva o korupci lékařů, kteří vydávali falešná lékařská potvrzení. Tento skandál však nebyl omezen jen na lékaře; do schématu byla zapojena i vojenská správa. Tato správa se zdála být lhostejná k pravosti údajů na lékařských zprávách a za svou spoluúčast dostávala část z úplatků.

Bohužel to není první skandál, který zasáhl ukrajinské ministerstvo obrany. Již na začátku roku se provalily předražené nákupy potravin pro armádu. Cena za dodávané zboží, jako jsou brambory, vejce, jablka a zelí, často převyšovala tržní hodnotu o dvakrát až třikrát. Dodavatelé navíc deklarovali nižší ceny ve svých daňových přiznáních. Avšak korupce nepostihla jen nákupy potravin, ale také zahrnovala neobvykle lehké zimní bundy z Turecka a předraženou munici. Všechny nákupy sice proběhly na základě výběrových řízení, ale evidentně za přítomnosti lidí, kteří znali vítěze dříve, než ostatní.

S obtížemi lze získat munici pro sovětské zbraně s odlišnou ráží, a když se Rusko nepodílí na dodávkách, Ukrajinci hledají různé prostředníky, kteří vydělávají na této situaci. Na Ukrajině, kde byla korupce vždy problémem, byly doby, kdy potraviny stály i dvakrát vyšší ceny, úplatky v dolarech byly téměř běžné, pokud jste chtěli dostat své děti na vysoké školy, a současná situace jen otvírá vrátka pro rozšíření nekalých praktik, nejen na místní, ale i zahraniční půdě. Válka, která si vyžaduje rychlou a rozsáhlou reakci, vytváří prostor pro byznys spadající do šedé a černé zóny ekonomiky.

Foto: Josh Sorenson/ Pexel

Je důležité si uvědomit, že i přes korupci není Ukrajina beznadějným případem. Země potřebuje pomoc, která ji podpoří a zabrání jejímu pádu do chaosu. Většina pomoci se skutečně dostává tam, kde je potřeba. Pomoc, ať už vojenská či ekonomická, pomáhá zastavit ruskou agresi a tlačit ji zpět, i když možná ne tak rychle, jak by si někteří představovali.

Problém vzdáleného vnímání z naší strany je však zejména v tom, že málokdo z nás si dokáže představit, jak Ukrajina ve válečném stavu funguje. Že nejde jen o boje, ale že země musí ekonomicky fungovat dál, navzdory tomu, že čelí ohrožení. Bohužel to pole, kde může působit korupce a podvody, se s tímto faktem jen zvětšuje a vytváří nové příležitosti pro ty, kteří na válce chtějí vydělávat. Ať chceme nebo ne, válka je obrovský byznys. Nejsou to jen zbraně a technika, ale také oblečení, potraviny, technologie. Nabízí to širokou škálu možností a v podstatě není ani možné díky této rozmanitosti korupci a podvodům odhalit.

Je také spravedlivé říci, že Ukrajina se snaží bojovat proti korupci. Ukazuje to odvolání náměstka Vjačeslava Šapovalova a odstranění Reznikova, který sehrál klíčovou roli při získání těžkých zbraní a raketometů HIMARS od Západu. Dokonce i oligarcha Ihor Kolomojskyj, který pomohl Zelenskému zvítězit v prezidentských volbách, byl zatčen. Toto nejsou pouze okázalé akce kvůli obavám z korupce na Ukrajině. Zelenskyj se od začátku svého prezidentského mandátu rozhodl bojovat proti korupci ve všech jejích podobách. Skandály jako tento však nejsou pro morálku a odhodlání bojovat pro zemi prospěšné. Nijak nepomáhají ani vládě ani ministerstvu obrany.

Samozřejmě, že boj proti korupci je obtížný, i když na Západě čelíme menším problémům tohoto druhu a nemáme válku na našem území. To však neznamená, že bychom měli tuto situaci na Ukrajině ignorovat. Naopak je to šance, jak se nad tímto faktem zamyslet, nad tím, jaká byla Ukrajina po ekonomické stránce před válkou a jaká musí být dnes. O tom, že válka sice život ztěžuje, ale ekonomicky jej nezastavuje, ani nemůže, pokud chce daná země přežít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz