Hlavní obsah
Aktuální dění

Vladimir a Kim obchodují se zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sue-Lin Wong/Reuters

Rusko projevuje zájem o získání zbraní od Severní Koreje, což může mít vliv na konflikt na Ukrajině. Kim Čong-un plánuje cestu do Vladivostoku, kde se očekává setkání s Vladimírem Putinem.

Článek

Rusko má zájem získat zbraně od Severní Koreje, které by mohlo využít na ukrajinském bojišti. Informuje o tom The New York Times se zdroji z amerických vojenských kruhů a spojenců USA. Kim Čong-un plánuje cestu do Vladivostoku, pravděpodobně v obrněném vlaku, aby uzavřel předem dojednaný obchod s Ruskem.

Osobně v tom vidím více než zřetelný obraz dlouholetého ekonomického přátelství během studené války mezi KLDR a Sovětským svazem, které ukončil až v devadesátých letech Boris Jelcin, který odmítl poskytovat dodávky uhlí a potravin za výhodné ceny.

V červenci loňského roku se Severní Korea stala jednou ze tří zemí, které uznaly nezávislost Doněcké a Luhanské oblasti, kterou obsadil Kreml. Kromě Severní Koreje tuto nezávislost uznávají pouze Rusko a Sýrie. Na druhé straně, Rusko a Čína, jako trvalí členové Rady bezpečnosti OSN, využívají svého práva veta k blokování přísnějších sankcí proti Severní Koreji kvůli jejím raketovým testům.

Foto: Somchai Kongkamsri/ Pexel

Podle zprávy by Putin měl od Kim Čong-una získat záruku dodávek dělostřelecké munice a protitankových střel. Na oplátku by Rusko mělo Severní Koreji poskytnout pokročilou technologii pro satelity a jaderné ponorky, a navíc by mělo přidat humanitární pomoc v podobě potravin. Zbraně a munice jsou navíc jednou z mála věcí, kterých má Kim nadbytek. Severní Korea vlastní obrovské zásoby dělostřeleckých nábojů, za to má nadbytek obyvatel trpících hladem a chudobou.

Kim Čong-un zřídka cestuje do zahraničí, což je způsobeno izolací Severní Koreje a jeho obavami o svou bezpečnost. Pravděpodobně se vydá na tuto cestu speciálně upraveným obrněným vlakem, místo tradičního leteckého transportu, z důvodu obav o svůj život. Což opět u vůdců KLDR není taktéž nic neobvyklého, Kimův otec Kim Čong-il jezdil pouze vlakem, stejně jako jeho předchůdce Kim Ir-sen, který takto navštívil v roce 1984 Československo.

Podle The New York Times by se očekávalo, že setkání Kim Čong-una a Vladimira Putina proběhne během Východního ekonomického fóra, které se uskuteční na ruském dálném východě od 10. do 13. září. Zatím není jasné, zda Kim Čong-un pokračuje z Vladivostoku do Moskvy, což by vlakem trvalo několik dní. Existuje také možnost, že by udělal výjimku a letěl z Vladivostoku do Moskvy, aby ušetřil čas, avšak ta je velmi nepravděpodobná.

Foto: 김 대정/ Pexel

Nicméně vztah mezi těmito zeměmi bude čelit stejným omezením, která brzdila jeho rozvoj již před pandemií covidu – Severní Korea má omezený přístup k hotovosti a nedostatek high-tech produktů, které Rusko potřebuje. Moskva a Pchjongjang se navíc pravděpodobně nacházejí na pokraji znovuobnovení svého vztahu, který vychází z dob studené války. Tento vztah se však nejspíše zaměří spíše na strategickou spolupráci než na formální spojenectví.

Dohoda mezi Moskvou a Pchjongjangem bude muset také fungovat v rámci trilaterálního spojení, které je vedené Pekingem a zahrnuje Čínu, Rusko a Severní Koreu. Vzhledem k tomu, že Severní Korea má od devadesátých let své hlavní ekonomické spojenectví s Čínou, bude toto trilaterální uspořádání klíčovým faktorem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz