Hlavní obsah
Lidé a společnost

Na XVII. všesokolský slet do Prahy vyšle malá obec 170 cvičenců, fotoreportáž z Dubicka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lenka Hoffmannová

Slavnostní nástup stovek cvičenek a cvičenců Sokolů v nápaditých dresech a nových krojích od módní návrhářky oblékající též Evu Pavlovou zahájil oblastní Slet v Dubicku.

Všesokolský slet je největší sportovní a společenská akce roku, na konci června do Prahy zamíří tisíce cvičenců nejen z Česka. Centrem projde průvod, pro cvičence proběhne Sokol Gala v O2 aréně a v Edenu diváci uvidí 12 hromadných skladeb..

Článek

Oblastní sokolský slet v Dubicku zahájil slavnostní nástup stovek cvičenek a cvičenců. Sokolové v nových krojích nakráčeli na hřiště s vlajkami včetně té české, ta byla slavnostně vztyčená na žerdi za zvuků sokolské a české hymny, tu zazpívala živě dvě místní děvčata.

V místní výstavní Sokolovně a za pěkného počasí na přilehlém novém moderním hřišti s umělým povrchem po celý rok nacvičovalo 300 cvičenců skladby na XVII. všesokolský slet v Praze. Nenacvičovali jen místní Sokolové, mnozí do obce s neúnavným starostou místního Sokola dojížděli pravidelně po práci či po škole. Utvořila se tak společnost zapálených lidí pro společné dílo a s velkým nadšením a radostí nám zde na Oblastním sletu předvedli výsledek celoročního snažení.

Foto: Lenka Hoffmannová

Dubicko je aktivní obec, má jen přes tisíc obyvatel, ale skladby nacvičuje 300 Sokolů, ovšem nejen místních. Na XVII všesokolský slet do Prahy odtud zamíří 170 z nich. V čele slavnostního nástupu nesli Sokolové v novém kroji sokolské vlajky.

Foto: Lenka Hoffmannová

Čmeláčci je skladba pro nejmenší děti a jejich rodiče nebo prarodiče, je o drobných tvorečcích, ti jsou pro náš život velmi důležití, stejně jako naše děti, ty nadšeně cvičí na hudbu z oblíbeného večerníčku Včelí medvídci s textem Zdeňka Svěráka. Děti cvičí spolu s rodiči, ale během skladby došlo i na samostatné cvičení. Jednou z nejzajímavějších pasáží je společná akrobacie.

Foto: Lenka Hoffmannová

Skladbu zakončili všichni shromáždění v jednom chumlu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Skladba Sokolhraní pro mladší žactvo se odehrává v pěti prostředích. Děti zavede do období dinosaurů, k moři, na cesty po Česku i do dalekého vesmíru. Závěr skladby zkušené autorky hromadných skladeb Daniely Kurečkové ze Sokolu Opava patří rytmickým etudám. Při cvičení děti využívají víceúčelovou kostku, ta se stává žíněnkou, překážkovou dráhou, míčem nebo batohem.

Foto: Lenka Hoffmannová

Spoluautory skladby jsou samozřejmě také hudebník Michal Work a textař Vlady Gryc. Hlavní je, že cvičení děti viditelně baví.

Foto: Lenka Hoffmannová

Hemžení dětí v úborech mravenců, hravá choreografie a překvapení v podobě barevné stonožky. To vše nabídla hromadná skladba Mravenci, děti a jejich cvičitelky na ploše při dovádění doprovázejí písničky populární autorské dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř i skladby Pavla Nováka a Leška Wronky.

Foto: Lenka Hoffmannová

Ženy roztančily hřiště a diváky ve skladbě Babí léto s barevnými deštníky, vytvořily efektní sestavy za nadšeného potlesku diváků. Během cvičení byli diváci překvapováaní umnými variacemi a sestavami.

Skladba Babí léto je určena pro ženy a seniorky.s různobarevnými deštníky na hudbu se zpěvem Heleny Vondráčkové, Judity Čeřovské, Petra Rezka a Jiřího Korna. O skladbu pro ženy je obrovský zájem, je rekordní na nadcházejícího XVII. všesokolského sletu - v Praze se v Edenu představí 2 500 žen.

Foto: Lenka Hoffmannová

S dvoubarevnými karimatkami ve skladbě Leporelo vytvářely ženy efektní a překvapivé sestavy.

Foto: Lenka Hoffmannová

Leporelo je o spolupráci a oslavě ženství, dorostenky a mladší ženy předvedly na písničky Ewy Farne jógu, akrobacii, aerobik i tanec, prostě vše, co něžné pohlaví miluje.

Foto: Lenka Hoffmannová

Během střídání skladeb si babička s maminkou předaly malou holčičku, vše proběhlo bez problémů, dívenka byla spokojená, ani nezaplakala. Tato pro mě unikátní fotka vznikla během šťastných dvou vteřin, kdy byla fotografka ve správný čas na správném místě, to se podaří tak jednou za rok.

Hromadná skladba Jdi za štěstím je poctou cvičenkám, cvičencům, cvičitelkám, cvičitelům, Věrné gardě a také Karlu Gottovi. Vystoupení je rozděleno do několika oddílů, v tom prvním hledají všichni štěstí, další je víc taneční, ve třetím vidíme koketování mezi mužem a ženou, které je věčné. V části skladby se autoři vracejí k historii Sokola, nechybí vážnější pasáž, která symbolizuje bilancování, nakonec vše uzavírá Lady Carneval!

Foto: Lenka Hoffmannová

Vedle cvičenek seniorek cvičilo také několik členek staré gardy v tmavých sukních a vyšívaných bílých halenkách. Nejstarší účastnicí oblastního sletu v Dubicku byla Zdenička z Hranic, letos jí bylo 94 let a obdržela od starosty místní Obce sokolské Jiřího Sobotíka krásnou kytici. Dlouhodobě sloužící a právě končící starosta byl za neúnavnou práci pro Sokol a jeho členy zde také slavnostně oceněn.

Foto: Lenka Hoffmannová

Ve skladbě s názvem Fitness se starší žáci vyřádili a předvedli překvapivé a náročné sestavy na menších bradlech a děvčata ještě přidala sestavy s pompony, ty si přinesla v malých žlutých batůžcích.

Foto: Lenka Hoffmannová

Fitness je skladba pro starší žactvo a dorost s víceúčelovými bradly a pompony. Hudbu složil Richard Krajčo a nahrál ji se skupinou Kryštof, skladbu také zpívá se zpěvačkou Veronou.

Foto: Lenka Hoffmannová

Jen červené šátky postačily mladým ženám ve skladbě V rytmu srdce k efektním sestavám.

Foto: Lenka Hoffmannová

V rytmu srdce je skladba pro dorostenky a ženy, ty si vystačí jen s červeným šátkem, na působivou hudbu B Side Bandu zpívá Vojta Dyk.

Foto: Lenka Hoffmannová

Muři všeho věku nakráčeli na čerstvě postavené hřiště se skladbou Před kamerou. Překvapivě moderní a svižná hudba přinesla i místy velmi náročné výkony, ty mi připomněly skladby vojáků na minulých Spartakiádách.

Foto: Lenka Hoffmannová

Muži byli nejen neseni, ale také létali vzduchem samozžejmě s pomocí a záchranou svých druhů.

Foto: Lenka Hoffmannová

Bez jakéhokoliv náčiní či nářadí, protože podle autorů skladby platí zásada, že muž nesmí mít nic, co se dá zapomenout v hospodě, se předvedli muži a dorostenci. Skladba Před kamerou diváky za doprovodu fIlmové hudby v podání hudebního uskupení Cimbal Brothers, dudácké skupiny Dropkicks Murphys a The Snake Charmer zavedla do příběhu o historii, současnosti ale i budoucnosti Sokola.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na závěr dvouhodinové opravdové show byla snesena česká vlajka a slavnostně odnesená.

Foto: Lenka Hoffmannová

Tento opravdu povedený slet byl pro mě zážitkem a připomněl mi účast na dvou posledních spartakiádách. Během té první jsme v Praze nocovaly v tělocvičně základní školy u Kunratickeho lesa, až později jsme se dozvěděly o právě tam řádícím spartakiádním vrahovi tehdy bytem ve Velkých Losinách.

Na zkoušky na Strahovském stadionu jsme vstávaly už ve 3 hodiny ráno, pak nás kolona autobusů slavnostně dovezla do šaten dočasně umístěných ve strahovských kolejích, kde jsem pobývala během studia na vysoké škole, monumentální nástup 13 800 žen na tehdy největší stadion světa byl vždy opravdovým zážitkem.

Když vám na tribuně tleskají a skandují desetitisíce vojáků a dalších cvičenců, nemá to chybu, cítíte obrovskou soudržnost, emoce pracují. Jednou celé 4 hodiny během cvičení lilo a lilo, bylo mi opravdu líto těch vojáků plazících se v hlubokých kalužích, jejich povinné opálení ztlumilo barvu jejich těl obalených v mokrém písku.

Tehdy jsme nacvičovaly na obě spartakiády ne v tělocvičně, ta tehdy ještě v sousední vesnici nestála, ale v jedné velké místnosti jednoho rodinného domu, topilo se v kamnech. Naše výborná cvičitelka to s námi zvládla na výbornou, byly jsme hodnoceny jako jedny z nejlepších skupin na prověrkách.

Za pět let jsme už v Praze nocovaly ve třídě, měly jsme více soukromí. Během spartakiády jsme při návštěvách pohostinství zjistily, jak Pražáci spartakiádu nenávidí a pokud možno se uklidí na své chaty a chalupy. Na XVII. všesokolském sletu v Praze bude cvičit přes 20 tisíc cvičenců, nás tehdy cvičilo téměř 14 tisíc jednu skladbu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz