Hlavní obsah
Finance

Důchodci si příspěvek k penzijku udrží, ale jen když jsou u „správné“ penzijní společnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik.com

Některé penzijní společnosti se rozhodly, že svým klientům z řad důchodců nahradí výpadek způsobený zrušením státního příspěvku na penzijní spoření. Které to jsou? Podívejte se, zda jste při výběru penzijka měli „šťastnou ruku“.

Článek

Připomeňme, že od 1.7. už nebudou senioři, kterým byl přiznán starobní důchod, dostávat státní příspěvky k penzijnímu připojištění/spoření. Podrobnosti najdete tady.

Nejste důchodci? O příspěvek můžete přijít také!

Abyste neztratili nárok na státní příspěvek, je potřeba upravit jeho výši podle nových pravidel. A to nejen v trvalém příkazu, ale i ve smlouvě s penzijní společností. Podrobnosti najdete v tomto článku.

Penzijní společnosti se chystají nahrazovat státní příspěvek

Podle průzkumu, který si mezi společnostmi provedli v e.15.cz, se některé penzijní společnosti chystají kompenzovat svým klientům rušený státní příspěvek, a to zhruba do konce roku 2025.

To je skvělá zpráva pro všechny seniory, kteří mají relativně čerstvou smlouvu penzijního spoření: netrvá jim ještě ani pět let. Pokud by ukončili penzijko nyní, přijdou buď o všechno, nebo alespoň o již připsané státní příspěvky.

Vysvětlím: teprve po 24 měsících trvání penzijního spoření lze smlouvu ukončit s tím, že vám penzijní společnost vyplatí naspořenou částku (mínus patřičné daně a mínus již připsané státní příspěvky). A teprve po 60 měsících trvání smlouvy (sjednané do konce roku 2023), se po výpovědi smlouvy klientovi vyplácejí i připsané státní příspěvky.

Které společnosti se rozhodly pro kompenzace?

Státní příspěvek se svým klientům chystají nahrazovat:

  • Penzijní společnost Komerční banky - již představila své řešení pro kompenzace státních příspěvků
  • Allianz penzijní společnost - zvažuje kompenzaci, ale zatím nezveřejnila konkrétní podmínky
  • NN Penzijní společnost - zvažuje kompenzaci, ale zatím nezveřejnila konkrétní podmínky
  • Česká spořitelna- penzijní společnost - zvažuje kompenzaci, ale zatím nezveřejnila konkrétní podmínky
  • ČSOB Penzijní společnost - zvažuje kompenzaci, ale zatím nezveřejnila konkrétní podmínky
  • Generali penzijní společnost - nabízí individuální řešení: individualizovanou nabídku s motivací pro pokračování ve spoření.

Kde s kompenzací počítat nemáte?

Penzijní společnost ConseqRentea penzijní společnost se vyjádřily, že o kompenzacích pro seniory, kteří přijdou o státní příspěvek, vůbec neuvažují. Rentea je na trhu příliš krátce, a proto moc klientů v důchodovém věku nemá. Conseq je sice tradičnější značkou, ale ani v této penzijní společnosti netvoří důchodci nijak významnou skupinu klientů.

A co Uniqa penzijní společnost? O ní se v e15.cz nezmiňují. Pravděpodobně její zástupci na dotaz z redakce vůbec nereagovali. Ale vzhledem k tomu, že na hlavní stránce penzí, kterou Uniqa provozuje, jen přibylo tlačítko s nápisem „Požádat o výplatu prostředků“, s kompenzacemi nepočítejte raději ani tady.

Aktualizace:

Uniqa oslovila své klienty e-mailem, s podobnou nabídkou kompenzace, s jakou přišla i Komerční banka (viz níže). Dokonce s ještě vstřícnějšími podmínkami: stačí mít naspořeno 300 tisíc korun (nikoliv půl milionu, jako požaduje KB). Ostatní podmínky jsou s těmi u KB shodné.

Jak bude vypadat kompenzace státního příspěvku u Komerčky?

Na stránkách Penzijní společnosti Komerční banky (KBPS) už jsou připraveny podrobné informace pro klienty, jak to bude s kompenzací státního příspěvku vypadat. Nárok na ni u KBPS budou mít ti klienti, kteří:

  • už nepobírají státní příspěvek z důvodu přiznaného starobního důchodu
  • měsíčně spoří alespoň 300 korun
  • na penzijním spoření mají naspořeno alespoň 500 tisíc korun (KBPS ujišťuje, že chybějící částku lze jednorázově doplatit)
  • ze smlouvy se jim nevyplácí žádná penze, a ani o ni nemají požádáno.

A jak bude kompenzace vypadat? Její částka se bude odvíjet od času, kdy bylo penzijní připojištění/spoření sjednáno. Věrnostní odměnu, jak této kompenzaci v KBPS říkají, vypočtou podle:

  • výše státního příspěvku připsaného v lednu 2024
  • výše prvního přiznaného státního příspěvku u smluv založených do 1. 7. 2024
  • výše pravidelné platby klienta pravidel pro státní příspěvky platných do 30. 6. 2024 – pro smlouvy založené po 1. 7. 2024.

Penzijko není jediným dostupným investováním!

Penzijní spoření (byť se jmenuje spoření) je státem podporovaným přístupem k investicím. Ale zdaleka ne jedinou investiční příležitostí, vhodnou i pro lidi v seniorském věku. Investovat lze na mnoha platformách, nebo ve spolupráci s licencovanými finančními poradci. Abyste se však vyvarovali zbytečným chybám, projděte si nejprve 5 pravidel, bez jejichž znalosti se v investicích neobejdete.

Kompenzaci nedostanete?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz