Hlavní obsah
Finance

O registrech přehledně: Jste v registrech? A nemáte v nich cizí dluhy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Registry dlužníků (úvěrové registry, registry platebních informací) jsou důležitou součástí procesu schvalování půjčky. Ale tím jejich role zdaleka nekončí. Podívejme se na registry přehledně, v seriálu o pěti dílech.

Článek

V registrech si vás bude hledat potenciální nový zaměstnavatel, pronajímatel nemovitosti, dodavatel energií, či člověk, od kterého chcete koupit auto, či kterému ho naopak prodáváte.

Co najdete v sérii „Registry přehledně“?

U série o registrech, jinými slovy o databázích dlužníků a databázích zaměřených na vymáhání dluhů, se plánuju zaměřit na 5 témat. Z toho první dvě témata už jste si mohli přečíst v minulých týdnech (viz odkazy níže):

  1. co vás do registrů dostane
  2. jak dlouho budete v registrech vedeni
  3. jak si požádat o výpis z registru dlužníků a na kolik vás vyjde
  4. jak na výmaz z registrů dlužníků
  5. kdo spravuje který z registrů, aneb v čích jste vlastně rukou.

Sérii skládám tak, aby vám dala ucelený přehled o registrech dlužníků, a také o možnostech, jak s nimi zacházet.

Ano, jak s nimi zacházet. Nemusíme být jen pasivním „záznamem v registru“. S dobrými zápisy (s kladnou historií) se můžeme ohánět na správných místech a těžit z nich výhody. A protože omyly se nevyhýbají žádné lidské činnosti, tudíž ani registru, neoprávněné či nepravdivé zápisy můžeme nechat smazat, resp. si jejich smazání přímo vynutit.

Přikročme k třetímu tématu:

O registrech přehledně: jak si pořídit výpis z registru dlužníků a kolik stojí

Z každého registru se dá pořídit výpis. Na informace vedené kdekoliv o vaší osobě vždycky máte právo. Ale provozovatel registru může poskytnutí informace zpoplatnit. A co si budeme povídat, až na výjimku insolvencí vedených pod krajskými soudy, se za výpisy platí všude. Většina registrů je totiž v soukromých rukou.

Investice do výpisu z registru, alespoň jednou za dva roky, se může vyplatit. Zkontrolujete, zda jsou v nich záznamy správně, nebo jestli jste bez záznamu, když byste opravdu měli být. Zjistíte, JESTLI V REGISTRECH NEMÁTE VEDENÉ CIZÍ DLUHY, Z NICHŽ SE NA VÁS CHYSTÁ EXEKUCE (z půjček, co si na vás vzal podvodník). .

Pojďme se podívat, jak se výpisy dají získat, a co za to.

BRKI, NRKI a REPI

Připomeňme, že jde o: Bankovní registr klientských informací (bankovní půjčky), Nebankovní registr klientských informací (Nebankovní půjčky) a Registr platebních informací (energie, telefonní tarify, nájmy aj.).

Všechny tři registry mají jednoho provozovatele, proto pokud chcete výpis z kteréhokoliv z nich, žádáte vždycky na tomto místě. Proces je snadný, dá se zažádat kompletně online. Za předpokladu, že máte BankID, datovou schránku, nebo si tu založíte svůj uživatelský účet.

Výpis se ale dá poslat i poštou domů nebo si pro něj osobně dojít na Klientské centrum. Před dvěma lety jsem psala podrobný návod, jak si tady výpis pořídit, poštou.

Služba se od té doby trošku změnila, především po grafické stránce. Proto připravuju nové snímky z vyplnění žádosti o výpis z těchto registrů, plus výpis plně online, skrze e-shop. A během prázdnin budou aktualizovány.

Základní postup ale zůstává stejný. Uživatelsky nejzajímavější je teď e-shop.kolikmam.cz, kde se po identifikaci pomocí BankID dostanete k výpisu téměř okamžitě, bude v PDF. Vygenerovaný výpis si stáhnete k sobě.

Výpis lze pořídit i za jinou osobu, na plnou moc.

Kolik výpis z BRKI, NRKI a REPI stojí?

Záleží na tom, jaký zvolíte postup.

  • Online vyhotovený výpis z jednoho z registrů stojí 100 Kč (komplet celý zhotovený v portálu KolikMám.cz).
  • Kombinovaný online zhotovený výpis BRKI a NRKI stojí 180 Kč.
  • Výpis vystavený v Klientském centru (osobní návštěva na kamenné pobočce) stojí 200 Kč za jeden registr, 300 Kč za kombinaci BRKI a NRKI.
  • Datovou schránkou nebo „papírovou“ poštou odesílaný výpis stojí 200 Kč + poštovné.

SOLUS

Registr SOLUS má zcela jiného provozovatele, a proto se o výpis žádá jinde. Jak z části registru věnované těm, co mají problémy se splácením, tak i z Pozitivního registru, se výpis objednává na stránkách Solus.cz.

Proces je ještě jednodušší než u předchozích registrů, protože se nemusíte prokousávat výběrem z tolika možností jeho pořízení. I pro SOLUS jsem již publikovala návod, jak si o výpis požádat. Výpis lze pořídit i za jinou osobu, na plnou moc.

Podrobné kroky k získání informací o svých záznamech (nebo i záznamech jiných osob, když s tím souhlasí a půjčí vám svůj občanský průkaz), najdete tady: Návod: výpis z registru SOLUS online krok za krokem.

Kolik výpis ze SOLUS?

I tady je víc možností, co si nechat vystavit, a kolik za výpis zaplatíte.

  • SMS výpis skrze SOLUS aplikaci v mobilu vyjde levněji, ale zabere to cirka den, než vám do telefonu dorazí. Potřebujete k tomu SIN kód za 50 Kč a pak samotný výpis (podle přiděleného SIN kódu), ten stojí 99 Kč při prvním výpisu. A 30 Kč, pokud si necháváte výpis vystavit podruhé a dále.
  • SMS výpis bez aplikace vyjde podobně, jen nepočítejte se slevou za opakované výpisy. Druhý i další výpis vyjdou na 99 Kč, SIN kód je tu také nutný.
  • Přes službu NejsemDlužník.cz(kam vede odkaz přímo ze stránek SOLUS) získáte okamžitý výpis do emailu, zpoplatněný 250 Kč (nebo 300 Kč, pokud jste podnikatel).
  • Výpis o jiné osobě, než jste vy, získáte oproti osobním dokladům třetí osoby a její plné moci, se posílá papírově a registr si vyžádá 399 Kč.

CEE

Centrální evidence exekucí dovolí získat výpis jak o vaší osobě, tak o komkoliv, u koho znáte jeho osobní údaje. Nebo údaje o firmě, samozřejmě. Jestli chcete výpis o jiném člověku, než jste vy, netřeba číslo občanského průkazu. Stačí například:

  • rodné číslo NEBO
  • jméno, příjmení a datum narození NEBO
  • jméno, příjmení a adresa bydliště NEBO
  • IČ (pokud ho osoba má).

U firmy stačí přesný název nebo IČ. Podrobný návod i s fotkami obrazovky, jak žádost vyřízení vypadá, najdete zde: Fotonávod: Online výpis z registru exekucí CEE – krok za krokem.

Kolik stojí výpis z CEE?

Kolik zaplatíte za výpis exekucí online? Podle toho, kolik výpisů si pořídíte. Ano, tady se jede na množstevní slevy (protože si můžete nechat vystavit výpis o komkoliv, takže toho často využívají i různé firmy, včetně dodavatelů energií, realitních makléřů nebo zaměstnavatelů).

Jeden výpis stojí 60 Kč, jakmile překročíte hranici tisíce výpisů, budete platit jen 30 Kč za výpis. Od deseti tisíc provedených výpisů si bude CEE účtovat 15 Kč za výpis. A opravdu velkým klientům, kteří už si požádali o více než milion výpisů, účtuje CEE jen 6 Kč za výpis. Žádný výpis se ale neobejde bez registrace a založení uživatelského účtu osoby, která o výpis (na kohokoliv) žádá.

ISIR

Vyhotovení výpisu z Insolvenčního rejstříku je extrémně snadné a rychlé. Viz návod v tomto článku: Fotonávod: online výpis z Insolvenčního rejstříku – krok za krokem.

Kolik stojí výpis z ISIR?

ISIR je veřejnoprávní registr, provozovaný je krajskými soudy. Výpisy vyhotovuje zdarma, online, v podstatě v reálném čase.

CRÚ

O výpis z registru vedeného Českou národní bankou se žádá prostřednictvím PDF žádosti. Najdete ji na této adrese. Připomínám, že jde o registr úvěrů poskytnutých podnikatelům a právnickým osobám.

Vyplněnou žádost můžete poslat datovou schránkou (ID datové schránky je 8tgaiej, v části Obecné informace se uvede Věc: Výpis z CRÚ). Nebo obyčejnou poštou, ale s ověřeným podpisem na papírové žádosti. Dokonce se můžete nechat zastupovat při podání žádosti o výpis, ale i na plné moci musí být váš podpis úředně ověřen.

Kolik stojí výpis z CRÚ?

Za vyhotovení výpisu se i tady platí předem, na bankovní účet. Poplatek činí 400 Kč.

EUCB a kolik stojí výpis z EUCB?

Tady bohužel neposloužím. Provozovatel registru vůbec nekomunikuje, už týdny čekám na odpověď na otázku, na jak dlouho do databáze zanáší data o klientech úvěrových společností. Zjistit, jak tady o sobě něco najít, se mi také ještě nepodařilo. Zkusím to přes některou nebankovní společnost, která je členem registru. Pokud se podaří, článek aktualizuju o nové informace.

Hromadný výpis z registrů: vyplatí se mít přehled, stačí jednou za 1 - 2 roky

Chcete-li mít komplexní přehled o svých záznamech ve více registrech, a nezdržovat se dílčími výpisy, dá se situace také snadno řešit. Dokonce na více místech:

  • KolikMám.cz, výpis nazvaný MůjKredit. Stojí 100 Kč, plus případné poplatky za poštovné (viz výše). Co bude ve výpisu obsaženo, najdete v mém článku, který jsem pro KolikMám.cz sepsala jako ucelený přehled možností tohoto výpisu: MůjKredit – prokažte svou důvěryhodnost online výpisem z registrů! Z dlužnických registrů bude ve výpisu BRKI, NRKI, REPI, CEE (exekuce) a ISIR (insolvence).
  • NejsemDlužník.cz - kombinovaný výpis ze SOLUS, CEE a ISIR, odkaz vede na verzi pro (nepodnikající) fyzické osoby. Zde je poplatek 250 Kč a výpis přijde e-mailem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz