Hlavní obsah
Finance

O registrech přehledně: jak dlouho budete vedeni v registrech dlužníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Registry dlužníků jsou databázemi evidujícími bonitu klienta. V registrech si vás vyhledá potenciální nový zaměstnavatel, pronajímatel nemovitosti, poskytovatel půjčky, ale i dodavatel energií. Podívejme se na ně přehledně, v seriálu o pěti dílech.

Článek

Co najdete v sérii „Registry přehledně“?

U série o registrech, jinými slovy o databázích dlužníků a databázích zaměřených na vymáhání dluhů, se plánuju zaměřit na 5 témat. Z toho první téma už jste si mohli přečíst v minulých týdnech (viz odkaz níže):

  1. co vás do registrů dostane
  2. jak dlouho budete v registrech vedeni
  3. jak si požádat o výpis z registru dlužníků a na kolik vás vyjde
  4. jak na výmaz z registrů dlužníků
  5. kdo spravuje který z registrů, aneb v čích jste vlastně rukou.

Série by vám měla dát ucelený přehled o registrech dlužníků, a také o možnostech, jak s nimi zacházet.

Ano, čtete správně: jak s nimi zacházet. Nemusíme být jen pasivním „záznamem v registru“. S dobrými zápisy (s kladnou historií) se můžeme ohánět na správných místech. A neoprávněné či nepravdivé zápisy můžeme nechat smazat, resp. si jejich smazání přímo vynutit.

Přikročme k druhému tématu:

O registrech přehledně: jak dlouho budete vedeni v registrech dlužníků

Tento díl bude výrazně stručnější. Zaměřím se jen na doby, po něž vás mohou jednotlivé registry vést ve formě aktivního záznamu. Co to znamená?

Že váš zápis uvidí všichni členové registrů, kteří si o něj požádají (banky, nebankovní společnosti, dodavatelé energií, mobilní operátoři atd.). A že jej na svou žádost uvidíte i vy (výpis z registru). Nebo osoba, které dáte souhlas, aby si informace o vás z registrů stáhla. Bude k tomu potřebovat vaši občanku.

Doby trvání zápisů se mezi registry dost liší. Navíc se mohou vztahovat k různým situacím. Pokusím se je u každého z registrů uvést co nejpřehledněji:

BRKI - Bankovní registr klientských informací

Doba trvání půjčky + 4 roky. Případně 1 rok - když o půjčku jen požádáte.

Jakmile požádáte o bankovní půjčku, budete do BRKI zaneseni, i s výsledkem žádosti (schválená / zamítnutá / stažená z vaší strany).

Pokud si půjčku nakonec nevezmete, záznam o žádosti tu zůstane aktivní po jeden rok.

Jestliže půjčku získáte a smlouvu o ní podepíšete, záznam tu bude veden po celou dobu jejího splácení, plus další čtyři roky od jejího doplacení.Záznamy se aktualizují každý měsíc, vždy se zápisem, jak to vypadá se splátkou za daný měsíc (uhradili jste včas / se zpožděním / jen část splátky / nebo vůbec).

Orientační příklady:

  • vezmete si pětiletou půjčku a řádně ji splácíte, takže záznam o ní tu bude veden dohromady devět let. Jinými slovy: ostatní poskytovatelé po 9 let uvidí, že jste spolehlivým klientem
  • vezmete si pětiletou půjčku, ale máte potíže se splácením, poskytovatel vám prodlouží splatnost na 6 let, a tím i sníží splátky. Po šesti letech je úspěšně splaceno, záznam o půjčce bude veden dohromady deset let
  • vezmete si pětiletou půjčku, ale po dvou letech ji refinancujete na výhodnější. To znamená, že ji předčasně doplatíte. Záznam o této půjčce bude veden dohromady šest let. Plus vám vznikne nový záznam z refinancování na novou půjčku.

NRKI - Nebankovní registr klientských informací

Zde je situace obdobná, jako u BRKI. Jen se týká půjček nebankovních.

REPI - Registr platebních informací

Doba trvání smluvního vztahu + 3 roky.

Do Registru platebních informací můžete být zapsáni, jakmile začnete využívat některou ze služeb založených na pravidelném placení. Záznamy o vašich platbách se tu uchovávají po celou dobu, co trvá váš smluvní vztah (například dodávka energií od jednoho dodavatele), plus ještě tři roky po jeho ukončení.

CRÚ - Centrální registr úvěrů

Doba trvání půjčky + 10 let.

Centrální registr úvěrů vedený Českou národní bankou eviduje podnikatelské půjčky poskytované bankami. Je určen pro dlouhodobější přehled o firmách a jejich závazcích vůči bankám, proto se zde záznamy uchovávají ještě 10 let po doplacení úvěru. Jak dlouho jsou vedeny záznamy o žádostech o úvěry, které ale nedopadly, jsem na stránkách ČNB nenašla.

Pozitivní registr SOLUS (POR)

Doba trvání závazku + 3 roky.

Doba trvání závazku k mobilnímu operátorovi + 1 rok.

Ať jde o pozitivní nebo i negativní záznamy, v POR jsou vedeny po celou dobu trvání vztahu a ještě další tři roky po jejich úplném doplacení.

Výjimkou jsou mobilní operátoři, zde se záznam odstraňuje rok po skončení smluvního vztahu a doplacení všech závazků vůči mobilnímu operátorovi. Jestli jste operátorovi platili pravidelně, nebo ne, nehraje roli. Jakmile mu doplatíte vše, začíná běžet roční lhůta, po níž se záznam (i o nesplácení) vymaže.

SOLUS pro fyzické osoby

Stejná situace jako u POR. Vedeny jsou však jen závazky v prodlení. Mažou se rok nebo tři roky po úplném doplacení, nebo po ukončení prostřednictvím exekuce / insolvence.

SOLUS pro podnikatele

Stejná situace jako u SOLUS pro fyzické osoby, jen se v registru vedou podnikatelé a jejich závazky ještě rok nebo tři roky po doplacení aktuálního závazku.

CEE - Centrální evidence exekucí

Do 15 dní po ukončení exekuce.

Exekutor má povinnost smazat záznam z Centrální evidence exekucí do 15 dní ode dne ukončení exekuce. Přitom nezáleží na způsobu jejího ukončení (úhrada všech splátek, vyplacení se z exekuce, exekuce zastavená coby nezákonná).

Tip: Mohlo by vás zajímat, jak vám s exekucí dokáže pomoci Červené sluchátko.

ISIR - Insolvenční rejstřík

Doba trvání insolvence + 5 let.

V Insolvenčním rejstříku jsou záznamy vedeny po celou dobu trvání insolvence, k jejich zneviditelnění pro veřejnost dojde 5 let od ukončení insolvence. Nedojde ale k úplnému výmazu, jako u ostatních registrů, pouze ke zneviditelnění pro veřejnost. Soudy a insolvenční správci tu váš případný záznam uvidí stále.

Dodávám, že ISIR je zcela volně veřejně přístupný rejstřík, do nějž se zanášejí a každý měsíc aktualizují podrobná a citlivá data o člověku / firmě v insolvenci. Nahlédnout se do něj dá kdykoliv, a zcela zdarma, viz následující díl této série.

EUCB - Evropský registr dlužníků

Informace o délce trvání aktivních záznamů jsem na webovém portálu tohoto registru nedohledala. Pravděpodobně se oznamují jen členům registru, případně zájemcům o spolupráci / členství.

Jednou za čas je vhodné si registry zkontrolovat

Cirka jednou za rok, jednou za dva roky nahlédněte, co je o vás v registrech vedeno. Skvěle k tomu poslouží MůjKredit(BRKI, NRKI, REPI, CEE a ISIR). Nebo NejsemDlužník.cz (SOLUS, CEE a ISIR). Podrobnosti ve třetím dílu série o registrech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz