Hlavní obsah
Finance

Půjčkologie: Manžel si vzal půjčku. Kdy se týká i vás? A jak se jí zříct, když nesouhlasíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Půjčky v partnerství, manželství a společné domácnosti jsou trošku komplikovanějším tématem – a ne každý se v problematice orientuje. Není divu, situací totiž může nastat víc, a každá se vyvíjí trochu jinak.

Článek

Poskytovatelé půjček je ale mají „zmáknuté“, a dávají k podpisu smlouvy, z nichž se druhý z partnerů nemůže „vyvléct“, ani kdyby na jinak to měl z podstaty vzniklé situace právo. Vyplatí se vědět, kam si sáhnout pro potřebné info. Základní přehled najdete právě tady. Nastat mohou 3 situace.

(budu zde používat slovo manžel, myšleno je pro obě pohlaví)

Mnoho situací je individuálních. Text berte jen jako základní návod, přehled o vztazích mezi dlužníky, jejich partnery a věřiteli. Jako záchytný bod.

1. Půjčka vznikla ještě před svazkem

Váš manžel, partner nebo druh se zadlužil ještě předtím, než jste se vzali nebo spolu začali dlouhodobě bydlet v jedné domácnosti. V tomto případě se vás půjčka netýká. Vy z ní nedlužíte.

Ale pozor, jste-li „svoji“ a máte SJM (společné jmění manželů), při případném vymáhání se bude moci zabavit i polovina SJM, ta manželova. Připomeňme, že do SJM patří veškerý majetek, který jste nabyli během trvání společného svazku. A je fuk, jestli jste ho koupili vy z vašich peněz nebo manžel ze svých, nebo jste se na pořízení finančně podíleli.

2. Manžel si půjčil během manželství, ale máte zúžené SJM

Jestliže máte zúžené SJM a váš manžel si vypůjčil až během trvání svazku, ani tady se vás půjčka týkat nebude. Věřitel věděl, že SJM máte upraveno (je na to speciální databáze s názvem Seznam listin o manželském majetkovém režimu. Do ní poskytovatelé půjček nahlížejí, aby věděli, jestli při vymáhání mohou počítat i s podílem druhého z manželů na SJM, případně jak velké SJM vlastně je).

Při nesplácení se zabaví manželův majetek a příjmy, plus polovina toho, co máte jako SJM.

3. Manžel si půjčil během manželství a máte klasické SJM (neuzavírali jste předmanželskou smlouvu)

Tady už je půjčka i vaší záležitostí. Je spoludlužníkem, ať o půjčce víte, či nikoliv. Vymáhání splátek podléhá celé SJM, to v extrémnějších případech znamená i vaši výplatu. A samozřejmě majetek domácnosti, auto, bydlení atp.

Manželovy půjčky se dá zříct

Když se podaří včas zjistit, že se manžel/partner zadlužil, můžete půjčku písemně odmítnout. Co je včas? Než dojde na prodlení se splátkami a vymáhání dluhu. Věřiteli napište, že jste o půjčce nevěděli a že s ní nesouhlasíte. Dopis odešlete prokazatelnou cestou: doporučeně anebo datovou schránkou (se zapnutým zálohováním komunikace).

Adresujte podle smlouvy o půjčce, případně si na webu vyhledejte adresu sídla poskytovatele, u bank to bude jejich centrála. Na pobočku dopis neodevzdávejte. Anebo ano, ale nechte si „orazit“ jeho kopii, abyste měli důkaz o předání písemnosti. Kdyby věřitel nechtěl vaše odmítnutí dluhu akceptovat, je tu Finanční arbitr, který bezplatně pomůže s řešením.

Nestihli jste napsat věřiteli včas?

Když jste se o půjčce dozvěděli až z dopisu o zahájení vymáhání nebo až s první návštěvou exekutora, ještě zbývá jedno řešení, i když do rychlosti mívá daleko: nechat zaniknout SJM. Jak zaniká SJM? Rozvodem nebo vyhlášením konkurzu na manžela. Obě cesty mohou být časově dost náročné. A vždycky přijdete o část svého majetku, který náležel do SJM. Za pokus to ale stojí, zachránit můžete aspoň část toho, co jste si během manželství (finančně) vybudovali.

Podpis druhého z manželů je často podmínkou získání větší půjčky

Jakmile si manžel bere půjčku a vy poskytovateli podepíšete, že s ní souhlasíte, už není cesty zpět. Takového úvěru se už zříct nedá. Poskytovatelé to moc dobře vědí, a proto hlavně u větších půjček vyžadují podpis druhého z manželů, kde se stvrzuje, že se zadlužením svého partnera souhlasíte a že se při plném vědomí stáváte spoludlužníkem z půjčky.

Co znamená „spoludlužník“ a jaké povinnosti na sebe spoludlužením přebíráte, si můžete pročíst v dalším z dílů Půjčkologie.

Vše důležité o osobních půjčkách najdete v e-booku: 30 tipů pro osobní půjčky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz