Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Psacímu písmu odzvonilo? I na úřadě se můžete podepsat tiskacím písmem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Psací písmo

V sešitech svých žáků se stále více setkávám s tím, že píší pouze tiskacím písmem a to psací ti starší už ani neumí použít.

Článek

V roce 2010 se v českém školství objevilo zavádění písma Comenia Script. Toto písmo je jeho propagátory charakterizováno jako písmo jednoduché, moderní a současné. Cílem projektu Comenia Script je radost z psaní a bezproblémová čitelná komunikace latinkou na mezinárodní úrovni. Písmo je prý přívětivější pro leváky i dysgrafiky. A tak se psací písmo stalo i ve školách něčím, co není třeba vyžadovat a podporovat.

Děti nepřečtou vlastnoručně psaný text

Děti ale nepoužívají psací písmo ani ve školách, které jej od první třídy vyučují. Od páté třídy přestává postupně psací písmo používat drtivá většina žáků. Žáci posledních ročníků základních škol se často odvolávají na to, že psací písmo už ani neumí a tiskací písmo je čitelnější.

V praxi je to ale mnohdy tak, že žáci nejsou schopni přečíst vlastnoručně psaný text, který je ovšem psaný tiskacím písmem. O krasopisu let dávno minulých už nemůže být řeč vůbec.

Všeobecně se má za to, že za používáním tiskacího písma u dětí stojí používání digitálních technologií. Děti tráví mnoho času na počítačích a mobilních telefonech, kde se používá především tiskací písmo. Děti upřednostňují tento typ komunikace, který je rychlejší a jednodušší, což vede k tomu, že se psací písmo stává dovedností jen mála vyvolených.

Podpis tiskacím písmem není vždy akceptován

Psací písmo má ale své nesporné výhody. Pomáhá rozvíjet jemnou motoriku, podporuje kreativitu a jeho zápis je podstatně rychlejší. Odpůrci psacího písma argumentují tím, že jeho zvládnutí stojí mnoho úsilí děti i rodiče.

A tak v duchu všeobecného zjednodušování a ulehčování, které jsou ve školství v posledních letech trendem, se dostáváme k praxi, kdy si žák devátého ročníku základní školy jde vyřídit občanský průkaz a běžně jej podepisuje tiskacím písmem. Dysgrafici už nerozlišují ani malá a velká písmena. Takový podpis je na některých úřadech možný, ale jsou instituce, které tuto formu podpisu neakceptují.

To bude pro generaci současných mladých znamenat, že se z banky či z úřadu vrátí domů s nevyřízenou a až se naučí podpis, který nebude možné tak lehce napodobit, budou teprve schopni své bankovní a úřední záležitosti vyřídit.

Psací písmo má své podporovatele i odpůrce. Jeho jedinečnost a krása je však nesporná a společným úsilím bychom měli zajistit, aby z našich životů nezmizelo.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz