Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tragédie v americké škole, žák postřelil učitelku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash / volná licence

6letý chlapec postřelil svou učitelku ve škole ve Virginii. Incident se stal jedním z prvních, ale nikoliv ojedinělých případů školních střeleb v USA.

Článek

6. ledna 2023, ve škole Richneck v Newport News ve Virginii, se stala krvavá tragédie. Jen šestiletý chlapec totiž střelil svou učitelku během hádky ve třídě. Učitelka Abby Zwerner, ve věku 25 let, byla převezena do nemocnice. Místo činu bylo okamžitě zaplněno policisty, kteří udržovali pořádek a hlídali okolí. Mezi studenty a rodiči byla panika. Na tiskové konferenci řekl náčelník Drew, že představitelé školy rychle pracovali na tom, aby dostali všechny studenty a učitele do bezpečí v tělocvičně školy a že úřady byly v kontaktu s právníky, aby zjistily, jak nejlépe postupovat. Bohužel, tento incident je jedním z prvních, ale bohužel ne ojedinělých případů střelných útoků na školách v USA.

Foto: Levkemyk / volná licence

Četnost školních střeleb v USA. Data jsou aktuální k datu 06.02.2023 podle kriminologa Davida Riedmana.

Kolem 14 hodiny padl výstřel, paní Zwerner jen instinktivně máchla rukou, ale kulka prosvištěla a zasáhla její hrudník. Přestože byla vážně zraněna, poslala svých 20 studentů ve třídě, utéci chodbou do bezpečí, zatímco jiný zaměstnanec vběhl do místnosti a zadržel šestiletého chlapce. Paní Zwerner se na poslední chvíli ohlédla, aby se ujistila, že jsou všichni studenti v bezpečí, a pak odešla hledat pomoc. Její hrdinský čin byl popsán šéfem policie jako záchrana životů.

Trannisha Brown, jejíž 11letý syn Carter Jackson chodí do páté třídy v Richnecku, v rozhovoru uvedla, že krátce po střelbě dostala od svého syna děsivý telefonát. Carter matce řekl, že se ukryl na podlaze své třídy se svými přáteli poté, co uslyšeli střelbu. „Otřáslo mnou, když jsem slyšela ty děti plakat a šílet“, řekla paní Brown, 32 let. „Věděli jen, že ve škole je střelec, a nevěděli, kde ten střelec je“. Matka zůstala s Carterem na telefonu a snažila se ho utěšit. Vzpomněla si, jak mu říkala, „budeš v pořádku“.

Rodina šestiletého chlapce, který postřelil svou učitelku, uvádí, že má „akutní postižení“ a bylo mu poskytováno intenzivní vzdělávání ve škole. Rodiče byli součástí jeho vzdělávacího plánu a každý den ho doprovázeli ke škole. Avšak v den střelby s ním nebyl nikdo z rodičů. Policie a školní okrsek odmítli komentovat případ. Zatím nebyl obviněn nikdo. Tyto nové informace dodávají kontext k tragické události, kdy policie říká, že chlapec získal pistoli doma a přinesl ji do základní školy Richneck, kde vážně střelbou zranil svou učitelku Abby Zwerner.

Historie tohoto dětského střelce není ideální a obsahuje špatné chování, jako jsou vulgární jednání, pokusy o bičování studentů, vyhrožování upálením studentům i zaměstnancům školy, škrcení učitelky a konečně střelba ve škole. Po střelbě byla škola uzavřena a školní obvod se rozhodl instalovat detektory kovů. Rodina chlapce se zavázala k odpovědnému vlastnictví zbraní a vyjádřila svou podporu učitelce, kterou zranil. Chlapec je v nemocniční péči a dostává léčbu, kterou potřebuje. Rodina také vyzvala veřejnost, aby i nadále modlila plné uzdravení postřelené učitelky a za její příbuzné, kteří jsou zřejmě rozrušeni a znepokojeni.

Tragédie ve škole Richneck připomíná, že se musí udělat vše, aby bylo zajištěno bezpečí dětí ve školách, protože kromě samotné střelby je alarmující, že zaměstnanci školy ignorovali tři varování ohledně toho, že by chlapec mohl mít u sebe zbraň.

  • Kolem 12:30 učitelka oznámila, že prohledala batoh mladého chlapce v domnění, že by mohl mít zbraň. Žádnou nenašla, ale řekla úředníkovi, že chlapec si možná strčil zbraň do kapsy, než šel na přestávku. Úředník údajně odpověděl: „No, má malé kapsy.“
  • Kolem 13:00 jiný učitel oznámil, že chlapec údajně ukázal jinému dítěti zbraň a vyhrožoval mu, že ho zastřelí, pokud to řekne.
  • Jiný zaměstnanec požádal o prohledání chlapce a jeho batohu, ale bylo mu řečeno, aby počkal, protože školní den byl téměř u konce.

„Co udělali administrátoři? Zavolali správci policii? Zavřeli správci školu? Ne. Evakuovali správci budovu? Konfrontovali studenta? Kdepak.“

„Před třemi týdny byla Abby veselá mladá žena s velkým srdcem a milovala vzdělávání mladých lidí - měla velmi světlou budoucnost a kariéru, kterou milovala. Dnes jen cestuje mezi operacemi a fyzioterapeutickými schůzkami, nerozhodnutá zda pokračovat ve své kariéře učitelky. Jak by někdo mohl najít odvahu znovu sebevědomě čelit třídě studentů?“ řekla, Toscano, právní zástupkyně učitelky na tiskové konferenci.

„Je to unikátní americká tragédie,“ řekla Shannon Watts, zakladatelka skupiny Moms Demand Action, která se snaží ukončit násilí se zbraněmi ve školách. Podle ní, zatímco děti v jiných zemích bojují se svým duševním zdravím a chováním, miliony dětí v USA žijí v domácnostech, kde jsou nebezpečné zbraně a ještě k tomu nezajištěné. „Je na dospělých držitelích zbraní, aby zabránili dětem v přístupu k nim.“ „Ale protože žijeme v zemi, kde 4,6 milionu dětí žije v domácnostech s nezabezpečenými zbraněmi, musí existovat několik ochranných vrstev, včetně škol,“ řekla.

Právník rodiny chlapce, který střílel, James Ellenson, řekl, že zbraň byla koupena legálně a uložena v horní polici skříně v matčině ložnici a byla zajištěná. Nicméně zákony Virginie zakazují ponechat nabitou zbraň tam, kde se k ní mohou dostat děti mladší 14 let.

Fedderman, prezident Virginské vzdělávací asociace, řekl, že chlapcovo chování a naléhavé žádosti o intervenci od zaměstnanců školy je třeba brát vážně. „To je volání o pomoc na dvou účtech - volání o pomoc na straně studenta, volání o pomoc na straně pedagoga,“ řekl.

Ředitel školy nyní již není na základní škole Richneck, kde nový správce vede znovuotevření školy, uvedla mluvčí školního obvodu. Rezignoval také zástupce ředitele školy.

Ve školním okrsku Newport News, v jihovýchodní Virginii se konala minulý týden schůze školní rady, kde se rodiče a zaměstnanci vyjádřili k tématu otázek zbraní, duševního zdraví a veřejného vzdělávání. Tyto otázky vyvolaly silné emoce a obavy o rušivé chování studentů, nutnost přísnější disciplíny ve školách a strach o bezpečnost dětí. Během pandemie školy celostátně čelily nárůstu problémů se studenty a jejich duševním zdravím, stejně tak jako stoupajícímu počtu střeleb na školních pozemcích.

Tato událost poukazuje na nutnost řešení těchto otázek.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz