Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dělá si zubařka z kutnohorské kauzy ze všech jen dobrý den?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

To, že je někdo guru, ještě neznamená, že musí být větší blázen než jeho následovníci.

Článek

Dvě ženy, jeden muž. Zelinářský skladník (proč mu média říkají léčitel???) Richard, zubařka Magdaléna a učitelka Irena. Tyto ženy prý věřily tomu, že se tělo Richarda kamsi vypaří do Nirvány a on tím opustí provždy samsarický kruh utrpení, ale jedině, když ho samy zabijí. Richard se opravdu vypařil, Magdaléna a Irena tu zůstaly a čelí obvinění z vraždy či zabití.

Tento článek je čistá spekulace, založená však na známých faktech, podložená odborností mé krystalické psychologické úvahy a založená na mém dlouhodobém pozorování lidí a jejich osudů.

Psychiatrické a psychologické posudky se množí, oscilují od toho, že Magdaléna žila v bludu a považovala svého Richarda za boha. Tomuto dojmu podlehl psychiatr Žukov, který o ní prohlásil: „To její bludné prožívání bylo pro mě tak intenzivní. Ona ho považovala za boha“. Ach, ufff…

Teď už by stačilo jen Magdalénu zavřít do blázince a zahodit klíč. Vraždila přeci díky bludu. Žila v bludu. Máme tedy omilostnit všechny, kteří činí zlo jen proto, že žijí v bludu? Duševním, společenském, kulturním? Je to polehčující faktor, nebo naopak přitěžující?

Korunu posudkům dodal psycholog Petr Vavřík, který se bludné části nevěnoval. Podle něj a jeho kolegů měla zubařka Magdaléna a důchodkyně Irena (nic proti důchodcům, ale i oni mohou být sakra nebezpeční) v době činu, jak se říká zachované ovládací a rozpoznávací schopnosti. Sice nebyly nijak narušeny, ale prý byly pod jeho vlivem. Psycholog Vavřík říká: „Normální člověk se z těchto rámců nemohl vymanit“. To je pro mě mimořádně zajímavé, já se domníval, že normální člověk není dobrovolně pod vlivem blázna, co myslíte?

A teď vám řeknu svůj názor já. Sice jsem Magdalénu neměl v rukou, nevím jaké testy musela panu psychologovi a psychiatrovi vyplňovat, ale dobře znám psychotesty. V jednom článku jsem o nich již také psal, pokud vás to zajímá. Každopádně ošulit se dají. Není to slovo boží.

Pohledem do tváře Magdalény a srovnáním jejích rysů s Richardem, jsem spíše nabyl dojmu, že za naivku tady byl Richard. Zato Magdaléna působí jako protřelá manipulátorka. Dokonce je možné, že se ho chtěla zbavit ona sama. Její rysy rozhodně nenasvědčují o nějaké submisivitě, naopak vypovídají o velké aroganci, agresivitě a manipulativnosti.

Lidé, a to včetně odborníků, dělají často velkou chybu. Zaměňují si třeba původce činů, motivátora činů s jejich veřejnou hlásnou troubou. Třeba takový Vladimír Putin, na něj se už udělalo posudků. To, že je psychopat, ale začali různí odborníci a politici, kteří se s ním dokonce dříve setkali, trousit až po začátku války. Do té doby to byl příjemný pán, trochu mačo, ale zato opravdu zásadový světový politik. Najednou je to blázen.

Tak takhle se to nedělá. Buď se v lidech vyznáte bez ohledu na to, co udělají v budoucnu, nebo se v nich nevyznáte vůbec. Po bitvě je každý generál a zmýlená neplatí. K tomu Putinovi, myslíte si, že tento pán, který se podle jednoho britského odborníka vnímá jako Kristus a spasitel Ukrajiny, ke svým zapáleným pohledům došel sám? Ne, je tam řada oddaných žen, které si ho takto vytvarovaly podle jejich vnímání. Kdo je tady oběť a kdo viník? Putin je obojí.

Stejně tak na tom je Richard Šiffer. Jako oběť i viník.

A kde je pojítko mezi Richardem a Vladimírem? Nemyslete si, že se stávám obětí konspirací. Ono tam opravdu je. Takové malé, nevýznamné, ale přeci.

Přeci časopis Šifra, který produkuje jakýsi Vidlák, který šířil proruské postoje. A časopis Šifra nese jméno Richarda Šiffera. Inspirace čistě nenáhodná. Tak vidíte, jak se nám to propojuje. Stačí trocha inteligentní manipulace, a můžeme vyvodit, že Šiffera zabil Vidlák najatý Putinem. Neberte mě tak doslova, takhle to ale vzniká, kuchyně manipulátorů.

Podle mě není zubařka žádná zmanipulovaná chudinka, ale sprostá vražedkyně. Ať už její důvody byly psychické nebo finanční nebo duchovní, prostě byly čisté asi jako voda v Bečvě po otravě.

Psychiatr Max Kašparů k případu poznamenal: „Říkám to s vědomím toho, že se zde řeší případ, který vstoupí do dějin práva, psychiatrie i psychologie.“

To má pravdu, bude to velká blamáž českých psychiatrů a psychologů. Uříznou si světovou ostudu jako důvěřiví naivkové, které si omotá kolem prstu kdejaká afektovaná slepice.

Autor vystudoval obor Aplikovaná psychologie na University of Derby, UK, a obor Religionistika na Masarykově univerzitě v Brně.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz