Hlavní obsah
Psychologie

Jak pracovat s dědičnou zátěží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavla Matějů

Dědictví vyvolává v lidech různé asociace. Ne vždy jde o peníze, někdy jde o dluhy a jindy jde přímo o dědičnou zátěž. Zdravotní i psychickou.

Článek

Následující pojednání je z pera psychologa, nikoliv lékaře. Zaměřuji se na problematiku psychosomatiky, nikoliv na biologické a genetické příčiny zdravotních problémů.

Zdravotní zátěže po rodičích: jsou nevyhnutelné?

Znáte tu situaci, kdy přijdete k novému lékaři a on se vás vyptává. Tak jaké byly choroby matky a otce? Už už to sypete z rukávu a zarazíte se. Jémine, snad nebudu trpět tím stejným. Snad nedostanu tu rakovinu. Přitom by bylo na místě rozlišit příčiny těchto chorob i u vašich rodičů a prarodičů předtím, než je váš lékař bude projektovat na vás. Třeba ta rakovina nebo choroba srdeční vznikla u vašich rodičů vlivem jejich osobní situace, vnějšími okolnostmi a vy se nemáte čeho bát. Jedno je však jisté, některé zdravotní problémy se dědí po předcích právě proto, že s nimi sdílíte podobné osudy, prostředí nebo jste jimi nasměrováni ne úplně správným směrem.

Emoční zátěže po rodičích: musíte je sdílet?

Vezměte si třeba tento příklad. Frenetická matka, která se musí za každou cenu předvádět před každým. Musí dokonce předstihnout i svou vlastní dceru. Její dcera je toho neustále přítomna, této její snahy za každou cenu vyniknout, dokonce i na úkor jejích potomků. Můžete hádat třikrát. Máte pocit, že se bude její dceři líbit myšlenka, že se prosazuje, když se právě toho přejedla u své matky?

Anebo otec, který neustále druhým lidem pomáhá. Celý svůj životní osud zasvětí pozornosti potřebám druhých. Pokud je jeho potomek, syn, po něm, naučí se neustále reagovat na potřeby ostatních. To všechno vypadá moc dobře, ale jen navenek. Otec se totiž díky své laskavosti zcela spotřeboval pro pomoc druhým. Jak říkají někteří cynikové, svatí tady nejsou, ti jsou jen na pravdě boží, tak proč se žinýrovat. Než se však takoví svatí dostali do nebe nebo kamsi, kam by je rádi ti, kteří jejich služby dosyta užívali, umístili, měli za života poměrně náročné podmínky. Zatímco ti, jejichž potřeby uspokojovali, se měli jako na obláčku. A v tom je právě ta potíž. Pomáhej, ale všeho do rozumné míry a času.

Jak si udělat revizi svých rodových zátěží

Často nejsme schopni posoudit sami svou situaci bez zrcadla, které nám nastaví naši bližní. Je to podobné jako to bylo o té rybě, která netušila, že žije ve vodě, protože nikdy nic jiného neviděla. Anebo znáte to o té vařené žábě? Když na vás prostě někdo celý život zkouší různé triky a dělá to spoustu let, časem si na to zvyknete a začne vám to připadat normální. Ne však vašemu tělu.

Dá se říci, že vaše tělo je vlastně inteligentnější než váš mozek. V čem? Ono to tělo se totiž nedá tak snadno oblafnout jako něčí hlava či emoce. Zátěže a nespravedlivé zacházení od druhých se ukládá ve vašich svalech, v páteři, v žaludku a ve všech částech vašeho těla. Pak dochází k tomu, že se u vás objeví mysteriózní problémy se zády či jiné pohybové potíže, tajemné ekzémy a vyrážky a podobně. Světe div se, lékaři si s nimi neví rady a podle všech možných vyšetření jste prý zdraví jako rybička.

Pro objevení příčiny vašich potíží samozřejmě existuje tisíce cest, jak je řešit, různé psychoterapie, psychedelické přístupy pomocí psychiatrické či alternativní ne úplně legální cesty. Možnost přidat se k náboženské skupině či guruovi, který nakonec ovládne veškerý váš život či aktivity, ale to jsou vše náhražky. Někdy náhražky pomáhají podobně jako kulhajícímu berla. Ale chtěli byste kulhat věčně? Nejspíš ne, váš pohybový systém by ochabnul a tělo by vám stejně dalo vědět, že u zdravého jedince není důvod používat hůlku. Vždy, když něco přeháníte, tělo je chytřejší než vy, ono ví, co dělat, ale víte to vy?

Dejte se na cestu poznání svého nitra a také svého těla, postupujete pomalu či rychle, podle vašeho naturelu. Je to cesta vzrušující a kroky na ní mohou být buď odvážné nebo úzkostné, ale alespoň nějaké ty kroky udělejte.

Štastnou cestu! Bon Voyage!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz