Hlavní obsah
Zdraví

Proč navštěvovat saunu a její benefity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného (databáze Canva)

Vystavovat se teplu je především v zimním období velmi příjemné. Sauna je zároveň velmi dobrým rituálem pro zbavení se stresu a  přispívá k fyzickému uvolnění. Pojďme si tedy o saunování říci více.

Článek

Každý milovník sauny vám potvrdí, že sauna přináší blažený pocit relaxace a odpočinku. Zároveň je velmi žádanou procedurou během zimního období, kdy nám teplo jednoduše chybí a mentálně jej vyhledáváme. Saunování je také hojně rozšířené mezi sportovci, kteří zde hledají rychlejší regeneraci po náročném výkonu. Sauna však není pouze o fyzické regeneraci, ale přináší i mnoho dalších nejen zdravotních benefitů.

Sauna je druh termoterapie

Sauna patří pod termoterapie, které využívají mírného přehřátí organismu nebo lokálních částí k léčebnému využití. Tento proces je též znám jako hormeze. Vysvětlit jej můžeme jako mírnou zátěž pro tělo a následnou adaptaci a navýšení jeho odolnosti.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného (databáze Canva)

Saunování

Jaké benefity nám sauna přináší?

Mezi běžně známe benefity saunování patří posílení srdečního svalu, nižší hladina cukru u diabetiků, díky prokrvení rychlejší hojení ran, vyplavování toxinů z těla, celkově vyšší odolnost vůči civilizačním chorobám, snížení bolesti svalů a kloubů, lepší prokrvování končetin, díky pocení přispívá sauna i k hebčí pokožce a mladistvému vzhledu.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného (databáze Canva)

Relax a regenerace v sauně

Finská sauna se těší největší oblibě

K nejrozšířenějšímu typu „zahřívacích zařízení“ patří jednoznačně sauna finská. Teplo zde běžně sálá ze žhavých uhlíků a vnitřní teplota sauny se pohybuje okolo 85 až 95 °C a to při vlhkosti do 20%. Vzhledem k takto nízké vlhkosti patří finská sauna do kategorie suchých saun a některým jedincům se zde může dýchat o něco hůře, než třeba v parní sauně, kde je vlhkost vyšší a lépe tak zvlhčuje sliznice.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného

Suchá sauna

Jak dlouhou dobu se teplu vystavovat?

Samozřejmě, že je nejdůležitější naslouchat své vlastní individualitě a aktuálnímu rozpoložení. Zároveň pokud je sauna velmi vyhřátá a jsme usazeni ve vyšších patrech, tak je přirozené, že se nám bude chtít jít zchladit o něco dříve, než na nižším stupínku při nižší teplotě. Každopádně dle jedné studie vychází doporučení, které nám říká, že bychom měli v teplotě nad 85 °C vydržet 10 až 15 minut, abychom dosáhli těch nejlepších účinků pro náš organismus. Je to však pouze doporučení a je dobré mít na paměti, že saunování by nemělo být tolik o výkonu jako o napojení na sebe sama.

Největším benefitem je lepší psychické rozpoložení!

Možná i vy se v podzimním a zimním období potýkáte s lehce zhoršenou náladou, zvýšenou únavou, chybí vám sluníčko a vadí vám, že jsou dny krátké. Sám tento jev na sobě lehce pozoruji. Má i své chytlavé označení a říká se mu SAD. Sauna má tu schopnost, že vám od tohoto neduhu pomáhá. Jednak vám je zde příjemně teplo, vyplavují se vám endorfiny, zbavujete se stresu a vše se zde příjemně zpomalí a zklidní. Ve Finsku se sauna dokonce předepisuje lidem s psychickými problémy. Sauna je tedy dokonalý nástroj k uvolnění, zklidnění mysli a dosahování příjemného až meditativního stavu a to si myslím, že je benefit, který v dnešní urychlené době určitě stojí za to.

Mějte hezký den a žijte život bez zbytečných limitů!

S pozdravem,

Limithacker

Anketa

Navštěvujete saunu pravidelně?
Ano, každý týden.
57,2 %
Občas si zajdu.
33,2 %
Zatím ne, ale chci.
5,5 %
Ne, nemám to rád.
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 993 čtenářů.

Zdroje:

https://www.foundmyfitness.com/topics/sauna

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934300006719

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17405694/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29351426/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz