Hlavní obsah
Umění a zábava

Brno má zvláštní vánoční svíčku. Tvarem připomíná nejen orloj ze Svoboďáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Radler59 – Vlastní dílo, Volné dílo, Wikimedia Commons

Spousta Brňáků častuje legendární orloj ze Svoboďáku názvem pánského přirození.

Nudí vás obyčejné vánoční svíčky? Možná uvítáte nápad jako Brno. Tedy přesněji řečeno nápad, který vzešel z Brna. To má na Vánoce 2023 svou vlastní svíčku, která se inspirovala orlojem ze Svoboďáku.

Článek

Při pohledu na svíčku pracuje fantazie na plné obrátky

Není pochyb o tom, že Brno je opravdu životní styl. Kromě vánočně vyšperkovaného krokodýla v pleteném svetru, jehož slují je průjezd Staré radnice na Radnické ulici v samém centru města, si jihomoravská metropole připravila další slušný nářez.

Jde o vánoční svíčku ve tvaru černého orloje, nebo chcete-li hodin ze Svoboďáku, z nichž každý den v 11 hodin dopoledne vypadne skleněná kulička. Při pohledu na černou sváteční dekoraci z vosku snad každý Brňák jihne a hned si rozpomíná na jedno z brněnských kontroverzních lákadel. Na druhou stranu, lidem s fantazií tato černá svíčka připomíná i jiný předmět nežli legendární orloj z náměstí Svobody.

Dárek pro přítelkyni k Vánocům?

Není tajemstvím, že spousta lidí dává orloji z černé žuly, který se vznešeně tyčí na brněnském náměstí Svobody, jméno pánského přirození. Tento název často padá i tehdy, když si Brňáci i Nebrňáci dávají u brněnského orloje sraz. Zkrátka „Sejdeme se u …“

Také vánoční svíčka, která se tvarem a barvou inspirovala právě brněnským orlojem, nechává fantazii lidí běžet na plné obrátky. Některým při pohledu na ni bleskne hlavou, že jde nejen o originální vánoční dekoraci, ale o skvělý dárek přítelkyni k Vánocům.

Foto: Jindřich Běťák – Vlastní dílo, Volné dílo, Wikimedia Commons

Bez kontroverzního orloje by Brno nebylo Brnem

Ohledně brněnského orloje koluje v jihomoravské metropoli spousta dalších vtípků. Například, když se před silvestrovskými oslavami zakrývá ochranným obalem, často se říká, že vypadá jako dámská hygienická pomůcka. Nutno ovšem dodat, že i když bývá orloj stojící na náměstí Svobody terčem vtipů a posměšků, k jihomoravské metropoli natolik přirostl, že by bez něj již Brno nebylo Brnem.

Svíčku kultovního brněnského orloje vytvořila pro Turistické informační centrum Brna designérka Anna Vondrážková z Knot Knot Candles. Kromě černého orloje ze Svoboďáku připravila ještě další svíčky brněnských ikon. A to svíčku bílého Pavilonu A brněnského výstaviště a v neposlední řadě svíčku kultovního pařezu, který hořel v brněnských Kohoutovicích 21. srpna 2012 a vědělo o tom celé Brno.

Foto: Palickap – Vlastní dílo, Volné dílo, Wikimedia Commons

Kolik je hodin? Při pohledu na brněnský orloj to neví snad nikdo

Brněnský orloj byl na náměstí Svobody slavnostně odhalen 18. září 2010, a to u příležitosti 365. výročí odolání města Brna během švédského obléhání za třicetileté války. Autory této šestimetrové plastiky z černé žuly ve tvaru projektilu s hodinovým strojem uvnitř jsou sochaři Oldřich Rujbr a Petr Kameník. Za samotného iniciátora stavby brněnského orloje se označuje bývalý brněnský primátor Roman Onderka.

Oficiálně jde o hodinový stroj, který je koordinován podle signálu v německém Frankfurtu. Čas na těchto brněnských hodinách ze Svoboďáku teoreticky zjistíte podle konkrétní pozice otočení jejich nejvyšších žulových dílů. Na otázku „Kolik je hodin?“ vám však skoro nikdo při pohledu na brněnský orloj rozhodně neodpoví. I tak je legendární orloj ze Svoboďáku symbolem, který od roku 2010 k Brnu nesmazatelně přirostl, a to navzdory četným kontroverzím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz