Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jmenuji se Václav Mejstřík. Skutečný Igor Hnízdo dal rákoskou malému Zdeňku Svěrákovi co proto

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik | Austrian National Library

Ilustrační foto.

Igor Hnízdo z Obecné školy skutečně existoval. Jmenoval se Václav Mejstřík a nesmazatelně se vryl do mysli svého žáka, Zdeňka Svěráka, natolik, že se stal předobrazem slavného filmového učitele.

Článek

Za pozdní příchod do třídy si Zdeněk Svěrák vysloužil trest rákoskou. Místo Rosenheima

„Jmenuji se Igor Hnízdo“. Tedy vlastně „Jmenuji se Václav Mejstřík.“. Zdeněk Svěrák na svého učitele z obecné školy nikdy nezapomněl. Pamatoval si jej tak dobře, že podle Václava Mejstříka napsal legendární postavu přísného, ale spravedlivého učitele Igora Hnízda, kterou ve filmu Obecná škola fantasticky ztvárnil Jan Tříska. Film Obecná škola natočený v roce 1991 režisérem Janem Svěrákem podle scénáře Zdeňka Svěráka přitom zachycuje krátké euforické období po druhé světové válce v Československu.

Učitel Václav Mejstřík se narodil 14. července 1907 ve Mstěticích u Prahy. Do obecné školy na Slatinách, kterou navštěvoval malý Zdeněk Svěrák (*28. 3. 1936), přešel roku 1940 z Vršovic z trestu. Podle vzpomínek pamětníků byl potrestán za to, že jevil výrazný zájem o mladé kolegyně.

Skutečný Igor Hnízdo byl uhrančivý a přísný muž, který své žáky fackoval a s oblibou je tahal za vlasy. Obrovský respekt z něj tak měli nejen nejmenší školáci, ale i žáci z vyšších ročníků. Kromě toho tento učitel ke svým výchovným praktikám používal i zhruba 70 centimetrů dlouhou tvrdou rákosku, kterou neposlušné děti dostávaly přes dlaně.

Vzpomínáte na Rosenheimův ikonický pozdní příchod do třídy a následný neočekávaný trest rákoskou? Ve skutečnosti tento výprask od nového učitele v rajtkách nedostal Rosenheim, ale sám Zdeněk Svěrák coby žák čtvrté třídy ve školním roce 1945/1946. Zdeněk Svěrák se o této události rozepsal v předmluvě své knihy Filmové příběhy (Fragment, 2015) a mimo jiné podotkl, že Václav Mejstřík „dokázal svou rozjívenou čtvrtou třídu ovládnout jako dirigent rozladěný orchestr.“

Václav Mejstřík byl oblíbeným učitelem, děti k němu vzhlížely

Na druhou stranu, tento kantor uměl své žáky naučit a poutavě jim vyprávěl například o historii. Rád u sebe nosil rovněž pistoli a s žáky střílel do terčů. „Ten pocit v nás vzbudil a to asi chtěl, že jsme si ho vážili, a to, co nám říkal, jsme hltali. On byl charismatický. Už to, že někdo přijde do třídy v khaki košili a s malou pistolí v rajtkách a upře na vás takové přísné oči,“ zavzpomínal na svého učitele z obecné školy v rozhovoru pro Českou televizi Zdeněk Svěrák.

V každém případě se pamětníci těchto pedagogických praktik shodují, že Václav Mejstřík byl skvělým a oblíbeným učitelem. Nezapomněl na něj právě ani Zdeněk Svěrák, který podle tohoto pedagoga napsal předobraz legendárního učitele Igora Hnízda z Obecné školy.

Foto: Suonina11 - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Václav Mejstřík byl velkým idolem Zdeňka Svěráka. Malý Zdeněk chtěl být stejně jako on učitelem a spisovatelem. A to se mu v dospělosti povedlo.

„Já jsem ale hlavně měl odjakživa sen něco psát a být „učitel – spisovatel“, jako byl Václav Mejstřík, můj pan učitel na obecné škole. Já jsem mu nosil domů sešity a na dveřích pod kukátkem jsem vždycky viděl cedulku „Václav Mejstřík, učitel – spisovatel“. To byl můj idol, protože jsem s ním zažil něco, co se žákům ve škole zase tak často nestane. On nám totiž četl ze svých vlastních knížek,“ uvedl v rozhovoru pro Učitelský zpravodaj Zdeněk Svěrák.

Václav Mejstřík tedy nebyl pouze učitel, ale také spisovatel. Své dvě knihy věnoval dětem a mládeži. Roku 1943 vydal knížku s názvem „Negrínek“, která popisuje dobrodružný příběh pejska Negrínka. Další Mejstříkova kniha pro děti a mládež se jmenuje „Tajemství zeleného meteoru“, poprvé vyšla v roce 1941 a její dobrodružný děj začíná tehdy, když kluci z táborové osady uvidí v noci padat k zemi zelený meteor. Tyto knihy se dosud objevují v nabídkách antikvariátů.

Své zážitky z odboje si skutečný Igor Hnízdo pravděpodobně přibarvoval

Během výuky dětem Václav Mejstřík s láskou vyprávěl také o své odbojové činnosti během druhé světové války. Jaký byl vztah mezi Václavem Mejstříkem a protinacistickým odbojem však dodnes zůstává záhadou, neboť je tu velké podezření, že si tento pedagog rád přibarvoval.

„V posledním roce války jsem byl zatčen a vyslýchán gestapem přímo v Pečkově paláci, několik týdnů jsem pak strávil ve věznici Pankrác a v koncentračním táboře v Terezíně. Prchl jsem z totálního nasazení, skrýval se u bratra a taky v lesích okolo Kopidlna. Zúčastnil jsem se akce při zabavování vojenského vlaku a s malou skupinou se před 5. květnem probíjel do Prahy. Bojoval jsem v barikádách,“ uvedl sám o sobě Václav Mejstřík v dotazníku Svazu protifašistických bojovníků.

Foto: Petr Vilgus - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Budova obecné školy na Bohdalci v Praze 10 ve stavu z léta 2013 – její exteriér posloužil při natáčení filmu Obecná škola v roce 1991.

Historici zjistili, že z neznámého důvodu v průběhu školního roku 1944–1945 tento kantor skutečně nevyučoval a na své učitelské místo se vrátil až 1. června 1945. Časově to tedy souhlasí, ale otázkou zůstává, zda opravdu dokázal stihnout uvedené množství odbojové činnosti během jednoho školního roku. Co je však podle historiků jisté, je to, že se Václav Mejstřík během druhé světové války v pražských Vršovicích setkal s ředitelem a odbojářem Janem Zelenkou Hajským. Tento muž pomáhal parašutistům vysazeným z Británie, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.

Zdeněk Svěrák uvedl, že vzpomínky na odboj, které jim ve škole popisoval Václav Mejstřík, se spolužáky doslova hltali. „Teprve později jsme o tom začali pochybovat, jestli je možné, aby byl zároveň v koncentráku a partyzán a všechno možné,“ dodal slavný herec, spisovatel, dramatik a scénárista.

V polovině 50. let 20. století se stopa Václava Mejstříka vytrácí. Od této doby jej neevidují ani školní kroniky. Jak uvádějí dostupné materiály, tento skutečný Igor Hnízdo zemřel nejspíše roku 1980 bez potomků.

Zdroj:

https://www.cbdb.cz/autor-204088-vaclav-mejstrik

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-vzdelavani-zdenek-sverak-ucitel-krasne-povolani-40187637

https://theses.cz/id/0lwjnb/BDP_Prozaik_Zdenk_Svrk_-_Pavlna_Mllerov.pdf

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/pouze-na-konich-a-vzdy-ve-dvou-slatiny-z-obecne-skoly-137561

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/jmenuji-se-vaclav-mejstrik-rekl-igor-hnizdo-131279

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz