Hlavní obsah
Cestování

Náš rodinný nákup v chorvatském Lidlu: Ceny a kvalita byly srovnatelné s Českem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lina Klimarová

Letos jsme se zařekli, že potraviny na dovolenou nepovezeme z Česka, ale vše nakoupíme na místě v Chorvatsku. Hned po příjezdu jsme proto vyrazili na velký rodinný nákup do chorvatského Lidlu.

Článek

Regály v chorvatském Lidlu byly seřazené podobně jako v Česku

Pro nákup v Lidlu v chorvatském městě Krk jsme se rozhodli proto, že jsme zhruba věděli, do čeho jdeme. Hlavně co se týče konkrétních potravin, kvality a cen. V Lidlu máme také několik osvědčených potravin, o kterých víme, že je zvládá jedno z našich dětí v rámci své nízkohistaminové diety.

Nákup v chorvatském Lidlu ve městě Krk jsme uskutečnili v neděli 7. července 2024 hned první den naší dovolené. Když jsme vstoupili dovnitř supermarketu, okamžitě jsme měli pocit, jako bychom se vrátili zpátky domů. Lidl byl seřazený přesně tak, jak ho známe z Česka. Tedy při vstupu oddělení pečiva, naproti regály s čerstvým ovocem a zeleninou, o kousek dál chlazené zboží, a tak bych mohla pokračovat.

Foto: Lina Klimarová

Některé výrobky jsme hledali marně, objevili jsme ale jiné

Nabídka chorvatského Lidlu byla velmi široká a shodovala se vesměs s tím, co známe z tuzemska. Některé potraviny jsme tu ale hledali marně – šlo hlavně o majonézové saláty a pomazánky. Takže na oblíbenou sýrovou pomazánku nebo hermelínový salát jsme museli zapomenout. Kdo by to ale v tom teplu jedl…

Na druhou stranu jsme v chorvatském Lidlu objevili jiné produkty, které se v Česku neprodávají. Šlo hlavně o tekuté neochucené a ochucené jogurty v litrových baleních, pljeskavicu, čerstvé čevabčiči, které stačilo dát na gril nebo do trouby, čerstvý jehněčí burger, nebo čerstvé mořské ryby (například jadranski zubatac neboli zubatec obecný).

Velký výběr mléčných výrobků, a hlavně čerstvého masa

Po zkušenostech z předchozích let jsme do chorvatského Lidlu na Krku šli, jak se říká, na jistotu. Ocenili jsme zde velký výběr kvalitního ovoce a zeleniny, mléčných výrobků (sýrů, mléka, másla, jogurtů, jogurtových nápojů), uzenin, a hlavně čerstvého masa všeho druhu. V oddělení chlazených potravin bylo k dostání čerstvé kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, telecí nebo jehněčí. Jak už jsem uvedla, měli zde také čerstvé ryby.

Kromě toho měli v chorvatském Lidlu samozřejmě také oddělení s kosmetikou a čisticími prostředky. Také zde byly regály se zbožím v akci.

Foto: Lina Klimarová

Náš rodinný nákup: Kolik jsme zaplatili?

V chorvatském Lidlu jsme se rozhodli koupit všechno na jednom místě a zpětně to beru jako dobré rozhodnutí. Do apartmánu jsme ve velkém nakoupili hlavně čerstvé a trvanlivé mléko, pitné jogurty, sýry, uzeniny, zeleninu, banány, jablka, maso a výrobky z masa, rýži, těstoviny, pečivo, nealko nápoje, pivo, chipsy, oplatky nebo kosmetiku. Za velký rodinný nákup jsme v chorvatském Lidlu zaplatili 249 eur (v přepočtu 6317 Kč). Zboží jsme přitom nakupovali jak v akci, tak mimo něj.

Zbytek potravin jsme se rozhodli během dovolené kupovat podle potřeby. Nejčastěji jsme pak do nedalekých krámků chodili pro čerstvé mléko a jogurty. Jinak v kuchyňské skříňce na apartmánu jsme měli již k dispozici sůl, cukr, koření, čaj a kávu. Když jsme následně chtěli ještě doplnit zásoby čerstvého masa, jeli jsme opět do Lidlu.

Foto: Lina Klimarová

Nakupovali jsme 7. 7. 2024. Tento leták platil od 8. 7. 2024 a vidíte zde mimo jiné, že je v akci trvanlivé mléko za 0,62 euro tedy za 16 Kč.

Přehled cen základních potravin

Na kolik nás v chorvatském Lidlu vyšly konkrétní potraviny? Uvedu několik příkladů, u kterých zohledňuji aktuální kurz 1 euro = 25,370 Kč. Zbytek máte na vyfoceném nákupním lístku, který sdílím u tohoto článku.

✔1 litr čerstvého mléka – 1,35 euro (34 Kč)

✔1 litr trvanlivého mléka – 0,75 euro (19 Kč)

✔1,5 litru minerální vody Jamnica – 0,99 euro (25 Kč)

✔1 balení (4 × 0,5 litru) piva Laško Zlatorog v plechovkách – 5,15 euro (131 Kč), 1 pivo v plechovce tedy vyšlo cca na 33 Kč

✔1 litr tekutého jogurtu jahoda – 1,59 euro (40 Kč)

✔1 balení (450 gramů) pljeskavici – 3,49 euro (89 Kč)

✔1 balení (850 gramů) čerstvě míchaného a mletého masa – 5,56 euro (141 Kč)

✔1 štangle (500 gramů) Kant salama Pikok (něco jako náš turistický salám) – 5,59 euro (142 Kč)

✔1 velký kruh (chleba) – 1,59 euro (40 Kč)

✔1 kilogram rajčat – 1,99 euro (50 Kč)

✔1 kilogram paprik – 1,35 euro (34 Kč)

✔1 kilogram banánů – 1,29 euro (33 Kč)

✔1 kilogram jablek – 1,99 euro (50 Kč)

I když se v současnosti říká, že Chorvatsko je drahé, musím uznat, že ceny v chorvatském Lidlu nebyly rozhodně přemrštěné a kvalita výrobků byla srovnatelná s Českem. Kromě toho jsme si před obchodem všimli spousty aut z českými a slovenskými eSPéZetkami, jejichž majitelé vyráželi do Lidlu během dovolené na velké nákupy podobně jako my. A to i z toho důvodu, že ceny potravin v malých obchůdcích v centru a u pláže byly opravdu napálené.

Kolik jsme zaplatili během dovolené v Chorvatsku v restauraci u přístavu ve městě Krk za rodinnou večeři pro 2 děti a 2 dospělé? O tom jsem psala v tomto článku. Na kolik nás vyšel jeden kopeček zmrzliny (ale i jedna káva či točené pivo)? Tomuto tématu jsem se věnovala v tomto mém článku. A co cena zábavy pro děti? O tom zase píšu v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz