Hlavní obsah
Rodina a děti

OČR na dítě mladší 10 let během stávky učitelů? Rodiče, na toto se připravte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

V pondělí 27. listopadu 2023 proběhne v některých mateřských, základních a středních školách výstražná stávka učitelů. Jak je to ale s ošetřovným na dítě mladší 10 let, když bude škola zavřená?

Článek

Rodiče žáků mladších 10 let řeší, zda mohou požádat o ošetřovné

Na 27. listopadu 2023 je naplánovaná výstražná stávka učitelů. Záleží jenom na konkrétním učiteli či škole, zda se do této stávky zapojí, nebo ne. Když ale bude škola z důvodu stávky zcela zavřená, na co se musí pracující rodiče žáků mladších 10 let připravit?

Pokud máte doma dítě školou povinné mladší 10 let nebo váš potomek chodí ještě do školky, pravděpodobně řešíte, zda máte v den stávky učitelů 27. listopadu 2023 nárok na ošetřovné (OČR). Bohužel v tomto případě nárok na OČR není a s dítětem mladším 10 let zůstáváte doma zdarma - pokud tedy nemáte hlídací babičku nebo si u svého zaměstnavatele nezažádáte o home office.

Foto: Pexels

Když škola zůstane během stávky učitelů zavřená, rodiče dětí mladších 10 let nemají nárok na OČR.

Nárok na OČR během stávky učitelů nebude, potvrdilo MŠMT

Mohlo by se zdát, že se výstražná stávka učitelů 27. listopadu 2023 řadí k nepředvídatelným událostem, které patří dle zákona o nemocenském pojištění číslo 187/2006 Sb. k podmínkám nároku na ošetřovné. Zaměstnaní rodiče žáků mladších 10 let však během stávky učitelů ostrouhají.

„Požádali jsme o stanovisko ČSSZ. Podle MŠMT ohlášená stávka nebude posouzena jako nepředvídaná událost. Stejně odpovídá i ČSSZ na telefonické dotazy ze škol,“ potvrdil tuto skutečnost učitelský portál Pedagogické.info. Informaci, že pracující rodiče dětí mladších 10 let nemají během stávky učitelů nárok na ošetřovné, poslalo školám MŠMT také do datových schránek.

Foto: Freepik

„Stávkujeme a zavíráme,“ může škola oznámit pouhé 3 dny před plánovanou stávkou.

Škola může o uzavření rozhodnout pouhé tři dny před stávkou

Bez ohledu na to, zda pracující rodiče výstražnou stávku učitelů podporují, nebo ne, je pro ně zrušení nároku na OČR 27. listopadu 2023 nepříjemnou záležitostí. V případě, že jejich škola během stávky zcela zavře, budou si muset vzít neplacené volno, dovolenou nebo v lepším případě home office. A jestli mají pracující babičku, bude to pro ně v tento den velká výhra.

Portál Pedagogické.info navíc upozornil na další věc, kterou by rodiče neměli opomenout. Daná škola může rozhodnout o svém uzavření až pouhé tři pracovní dny před začátkem stávky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz