Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Sběr hub v zahraničí má svá pravidla. V Německu do ruky, v Rakousku pozor na pýchavky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: George Chernilevsky - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Češi jsou národem houbařů. S nadšením houbaří nejen v tuzemsku, ale když na to přijde, i za hranicemi našeho státu. A právě proto není od věci seznámit se s pravidly sběru hub v okolních zemích.

Článek

Sběr hub v Německu: Řiďte se pravidlem kytice do ruky

V říjnu 2024 zadrželi němečtí celníci na německo-švýcarském přechodu Hohentengen am Hochrhein čtyři cizince (dva Švýcary, Rakušana a Itala), kteří v pohoří Schwarzwald na jihozápadě Německa nasbírali celkem 71 kilogramů hub a kteří chtěli toto množství převést přes hranice. Jelikož si z lesa odnesli víc, než je oficiálně povolené malé množství pro osobní potřebu, dostali od celníků pokutu 7200 eur (181 700 Kč).

Jak je to tedy vlastně se sběrem hub v Německu a jak velkou úrodu si můžete v lese nasbírat? V Německu platí při sběru hub přísná pravidla. Spolkový zákon na ochranu přírody (BNatSchG) uvádí, že lidé mohou sbírat houby pouze v malém množství pro osobní spotřebu. Hmotnostní limity, jako jsou například v rakouských zákonech, v Německu chybí. V závislosti na německém regionu toto malé množství zpravidla odpovídá jednomu kilogramu hub na osobu a den. Můžete se přitom řídit i tzv. pravidlem „kytice do ruky“.

V Německu je dále zakázáno sbírat houby na soukromých pozemcích bez souhlasu majitele, v přírodních rezervacích a národních parcích. Pokud nemáte zvláštní povolení od úřadů, je také zakázán komerční sběr hub.

Foto: Игорь Лебединский, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Košík s liškami a kozáky.

Sběr hub v Polsku: Dejte si pozor na houby s přísnou a částečnou ochranou

Stejně jako v Česku je sběr hub v Polsku velmi oblíbenou činností. Dobrou zprávou je, že pro většinu druhů hub zde není stanovené žádné množstevní omezení. Houby v Polsku tak můžete pro vlastní potřebu sbírat bez obav z překročení limitu. Vyhněte se ale sběru hub v polských rezervacích, národních parcích a vojenských prostorech, kde je to zakázané.

Co se týče chráněných druhů, Polsko má specifický seznam hub pod přísnou a částečnou ochranou, který vydalo polské ministerstvo životního prostředí 9. října 2014. Houby, které jsou pod přísnou ochranou, nemůžete sbírat ani v malém množství. V opačném případě se nevyhnete pokutě. O které druhy se konkrétně jedná? K houbám s přísnou ochranou, které jsou jedlé, v Polsku patří například hlíva máčková, náramkovitka císařská, terčovnice síťnatá, korálovec ježatý či lanýž vmáčklý.

Do seznamu vytvořeným polským ministerstvem životního prostředí dále patří houby pod částečnou ochranou, které můžete sbírat pouze v omezeném množství. Je třeba ale respektovat místní pravidla a chránit stanoviště těchto druhů hub. K houbám s částečnou ochranou v Polsku se řadí například ​hřib příživný, šiškovec černý, čirůvka oranžová, kačenka česká, kačenka náprstkovitá, smrž vysoký, smrž tlustonohý nebo smrž polovolný.

Foto: NeoSporen at Mushroom Observer, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Kačenka česká se v Polsku řadí k houbám s částečnou ochranou.

Sběr hub na Slovensku nemá oficiální zákonné limity

Také Slováci jsou národem houbařů. Pokud jde o množství hub, které si můžete z lesa na Slovensku odnést, neexistuje oficiální zákonný limit. Obecně se však doporučuje sbírat takové množství hub, které dokážete zpracovat a spotřebovat pro vlastní potřebu.

V chráněných oblastech, jako jsou například národní parky, je sběr hub zcela zakázán. Vyhnout byste se měli rovněž sběru chráněných hub, za který hrozí vysoké pokuty. Ke chráněným druhům hub na Slovensku, které se nesmí sbírat, patří například hřib královský, muchomůrka císařka nebo smrž tlustonohý.

Sběr hub v Rakousku: V Horních Rakousích se důrazně vyhněte pýchavce obrovské

V Rakousku je sběr hub regulován především lesním zákonem. Každý člověk zde smí vstupovat do lesů za účelem rekreace, což zahrnuje i sběr hub. Z lesa v Rakousku si můžete odnést až 2 kilogramy hub na osobu a den. Tento limit platí pro celé Rakousko – mějte se ale na pozoru, protože jednotlivé spolkové země mohou mít další specifická omezení. Před tím, než v Rakousku vyrazíte do lesa, si proto raději prostudujte houbařské předpisy příslušné spolkové země.

Například v Korutanech je sběr některých druhů hub omezen na určité období. Hřiby a lišky se zde mohou sbírat pouze mezi 15. červnem a 30. zářím. Houbaření je navíc povoleno pouze mezi 7. a 18. hodinou, aby se předešlo případným setkáním s myslivci. Nasbírané houby je nutné na místě nálezu nahrubo očistit.

Foto: Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Pýchavka obrovská (vatovec obrovský; Langermannia gigantea) na pastvině.

Ve Salcbursku neboli Solnohradsku můžete houbařit pouze od 7:00 do 19:00. Je zde zakázáno sbírat jedovaté, nejedlé či zkažené houby. Velký pozor si dejte zvláště v Horních Rakousích – přísně chráněným druhem je zde totiž pýchavka obrovská, kterou je zakázáno sbírat. V opačném případě vám hrozí pokuta.

Pro sběr hub v Chorvatsku potřebujete speciální povolení

Ač není Chorvatsko naším sousedním státem, ročně jej navštíví víc než milion Čechů. Právě proto není od věci podívat se také na to, jak je to se sběrem hub v této přímořské zemi. V Chorvatsku platí pro sběr hub konkrétní pravidla, která musí houbaři dodržovat.

V prvé řadě potřebujete pro sběr hub v Chorvatsku speciální povolení, které vydávají Hrvatske šume (Chorvatské lesy). Toto povolení je zdarma a lze jej vyřídit online. Platí přitom limit, že pro osobní potřebu si můžete v chorvatských lesích nasbírat až 3 kilogramy hub na osobu denně.

Pokud budete sbírat houby na soukromých pozemcích, potřebujete pro to souhlas majitele. Chorvatsko má rovněž seznam více než 300 druhů vzácných hub, které jsou chráněné a které je zakázáno sbírat. Jde například o muchomůrku císařku, muchomůrku růžovku, hřib královský nebo smrž tlustonohý. Za porušení těchto pravidel hrozí vysoké pokuty.

Foto: Rocco Stasi, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Jedlá muchomůrka císařka se jako delikatesa podávala na dvoře římských císařů a později papežů.

Sběr hub v Itálii: Specifické omezení pro některé druhy

Velmi specifická jsou také pravidla pro sběr hub v Itálii. V této jihoevropské zemi je houbaření regulováno zákonem a liší se podle jednotlivých regionů. Obecně však platí, že každý člověk smí denně nasbírat až 3 kilogramy hub, s určitými specifickými omezeními pro některé druhy. Například můžete nasbírat maximálně 1 kilogram muchomůrky císařky 1 kilogram čirůvky májovky. Sběr těchto hub musí navíc splňovat pravidla o minimální velikosti klobouku.

Sbírat houby je v některých italských regionech povoleno pouze ve vybrané dny v týdnu a v noci je zakázáno. Každý houbař u sebe musí mít tzv. tesserino, což je povolení ke sběru hub, které příslušné úřady vydávají na denní, týdenní nebo delší období. Houbaření je v Itálii zakázáno v národních parcích či přírodních rezervacích.

Anketa

Mělo by Česko zavést limity na sběr hub?
Ano.
17,8 %
Ne.
82,2 %
Celkem hlasovalo 444 čtenářů.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-ctyri-cizinci-nasbirali-v-nemecku-71-kilo-hub-celnici-je-zabavili-znicili-a-vymerili-pokuty-za-181-tisic-40494206

https://www.gartendialog.de/wie-viel-pilze-darf-man-sammeln/

https://www.mz.de/leben/finanzen/pilze-pilzsaison-sammelgrenze-bussgelder-naturschutz-2091441

https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyby_chronione_w_Polsce

https://naturalnieozdrowiu.pl/grzyby-pod-ochrona-sprawdz-ktorych-nie-wolno-zbierac/

https://www.ekologia.pl/srodowisko/grzyby-chronione-w-polsce-przyklady-cele-i-zasady/

https://uzitocna.pravda.sk/spotrebitel/clanok/725561-viete-kolko-maximalne-kil-hub-mozete-nazbierat-ako-sa-stat-uspesnym-zberacom-hub-a-na-co-si-dat-pozor/

https://www.nahuby.sk/atlas_chranenych_hub_zoznam.php

https://www.oesterreich.gv.at/themen/reisen_und_freizeit/freizeit-in-der-natur/freizeit_im_wald/Seite.3750050.html

https://kurier.at/chronik/oesterreich/schwammerl-und-pilze-wann-darf-was-gesammelt-werden/402561611

https://www.jagdfakten.at/pilze-sammeln-in-oesterreich-6-fakten/

https://myk.univie.ac.at/pilzschutzbestimmungen-in-oesterreich/

https://www.poslovni.hr/hrvatska/hrvatske-sume-objavile-pravila-evo-koliko-gljiva-kestena-i-drugih-plodova-smijete-nabrati-4359229

https://podravski.hr/dozvola-za-branje-sumskih-plodova-je-besplatna-evo-kako-do-nje-u-samo-par-koraka/

https://www.money.it/raccolta-funghi-regole-2023-giorni-consentiti-limiti-e-sanzioni

https://ilsalvagente.it/2022/10/20/quali-sono-i-regolamenti-per-la-raccolta-dei-funghi/

https://www.innaturale.com/raccolta-funghi-cosa-dice-la-legge-in-italia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz