Hlavní obsah
Aktuální dění

Záhada v lesích Vysočiny: Kdosi vtlouká ostré kovové předměty do pařezů, jsou jich tisíce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ilustrační foto

V lesích Žďárska se objevila nevysvětlitelná záhada. Neznámý člověk, nebo přímo skupina, vtlouká malé kovové či plastové předměty do mrtvého dřeva. Nejčastěji pařezů a klád. Jde ale o nebezpečnou zábavu. V ohrožení jsou zvlášť nic netušící turisté.

Článek

Předměty z pařezů vyčnívají a mají ostré hrany

Po ukradených smírčí kamenech, z nichž jeden (Krejčíkův kámen) pachatelé již v tichosti vrátili na jeho původní místo, se v lesích na Žďársku objevila další záhada. Vlastníci lesů i ochránci přírody si marně lámou hlavu nad tím, jaký je vlastně její význam. O co se konkrétně jedná?

Na tisícovkách míst v lesích na Žďársku se objevily malé kovové nebo plastové předměty, které někdo zatloukl do mrtvého dřeva. Pařezy a klády v lesích hyzdí drobné součástky, které zahlédli turisté, houbaři i lesníci v okolí Nového Města na Moravě a přilehlých obcí. Nejčastěji jde o ostré plíšky nejrůznějších velikostí a tvarů.

Podle lesníků jsou tyto předměty zatlučeny v kládách tak, aby nebyly příliš vidět. Zato z pařezů vyčnívají a mají ostré hrany. Tato skutečnost představuje velké riziko pro toho, kdo by si chtěl v lese na pařezu na chvíli sednout a odpočinout si. A co takové šlápnutí na pařez, to nemusím ani popisovat. Ostré a do prostoru trčící předměty se navíc objevují podél značených i neznačených turistických tras.

Kovové předměty se objevují od jara 2024

„Revírníci se čím dál častěji setkávají s nejrůznějšími předměty z kovu nebo plastu zatlučenými do pařezů nebo ležících klád. Lemují úseky okolo cest v délce několika kilometrů a jedná se odhadem o tisíce takto „označkovaných“ pařezů. Postiženy jsou lesy ve vlastnictví státu i jiných vlastníků,“ popsaly nešvar, ke kterému dochází v lesích na Žďársku, na svém Facebooku Lesy České republiky.

Na záhadné malé kovové či plastové předměty zatlučené v mrtvém dřevu lesníci poprvé narazili na jaře 2024 v revíru Lísek mezi obcemi Vojtěchov a Zubří v okolí turistické trasy. V průběhu měsíců se však ukázalo, že výskyt těchto předmětů je mnohem rozsáhlejší. Objevily se v okolí Žďáru nad Sázavou, Nového Města na Moravě, Pohledce, Kuklíku, Třech Studní, Jam nebo Rovného.

Lidé už mají své teorie

Protože nevznikla konkrétní škoda, celému problému Lesy České republiky nevěnovaly zpočátku nějakou větší pozornost a braly to spíš jako nějaký výstřelek nebo součást hry. V momentě, kdy začaly tyto neznámé předměty zaražené v mrtvém dřevě přibývat a objevovat se v dalších oblastech, začali Lesy České republiky a vlastníci zasažených lesů tento zvláštní úkaz řešit.

Co malé kovové a plastové předměty zatlučené v mrtvém dřevě v lesích Žďárska znamenají, zatím nikdo přesně netuší. Lidé na sociálních sítích už ale mají své teorie. Podle nich může jít třeba o snahu zabránit frézování pařezů nebo o jakousi formu protestu proti těžbě dřeva. Objevují se také názory, že touto kratochvílí se může bavit psychicky narušený člověk nebo že jde o nějakou hru třeba na téma hledání pokladů. Pokud o této záhadě něco víte, kontaktujte prosím Lesy České republiky.

Foto: Jan Krutisch from Hamburg, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Hřebík ve stromě.

Ekologický aktivismus neboli tree spiking

V případě toho, co se aktuálně děje v lesích na Žďársku, mě napadá tree spiking, což je kontroverzní forma ekologického aktivismu. Například v USA je tree spiking nezákonný a je považován za ekologický terorismus. Co je jeho podstatou? Zabránit těžbě dřeva.

Tree spiking spočívá v zatloukání hřebíků a jiných kovových materiálů do kmenů stromů poblíž kořenů, kde je pravděpodobné, že se do něj při kácení stromu zakousne pila. Aktivisté rovněž zatloukají hřebíky do klád, což zase neblaze ovlivňuje následné zpracování dřeva na pile. Cílem tree spikingu je vlastně snížit ekonomickou výhodnost těžby dřeva tím, že se sníží komerční hodnota dřeva a zároveň se vytvoří bezpečnostní riziko pro lidi, kteří stromy kácí, na místě rozřezávají klády nebo se dřevem pracují na pile.

Tree spiking se poprvé objevil v souvislosti ochrany lesů ve 80. letech 20. století, kdy ho propagovala americká radikální ekologická skupina Earth First! V roce 1987 však v USA došlo k vážnému incidentu, kdy se v Kalifornii těžce zranil pracovník pily George Alexander. Kotouč pily se při kontaktu s hřebíkem zatlučeným v kládě rozlomil a muži na polovinu rozřízl čelist. Následné vyšetřování pak ukázalo, že kdosi v lese do stromu zatloukl hřebík až po jeho pokácení. Pachatel však nebyl vypátrán.

V návaznosti na tuto tragédii navrhli v roce 1987 američtí senátoři James A. McClure a Mark Hatfield Zákon proti zatloukání hřebíků do stromů (Anti-Tree Spiking Act). V USA začal platit o rok později, tedy v roce 1988.

Zdroj:

https://www.facebook.com/lesycr.cz

https://www.facebook.com/chko.zdarske.vrchy

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/novomestsko-lesy-parezy-kovove-predmety.A240830_100920_jihlava-zpravy_epsal

https://en.wikipedia.org/wiki/Tree_spiking

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz