Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tanečky okolo důchodové novely byly neohleduplné vůči lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Podle původních vyjádření vlády se změny v důchodech neměly dotknout lidí nad 50 let. Důchodová novela měnící pravidla předčasných důchodů se ale nemálo lidí v tomto věku citelně dotkla. A nejvíce stresu přinesl informační zmatek okolo schvalování.

Článek

Podepíše, nebo nepodepíše? Bude novela platná od 1. 9., od 1. 10., anebo se vrátí k projednání do Sněmovny a účinnost se ještě odsune?

Tyhle otázky běžely hlavou řadě lidí v předdůchodovém věku v posledních týdnech.

Důchodová novela měnící pravidla valorizací a zpřísňující předčasné důchody je již definitivně schválena. Proces schvalování byl ale napínavý od jednání v Poslanecké sněmovně až takřka do poslední minuty, kdy se novela dostala na stůl prezidentovi Petru Pavlovi a nebylo jasné, zda a kdy se rozhodne.

K pochybení prý nedošlo

Dění okolo předčasných důchodů a reakce lidí vnímám dlouhodobě nejen z komentářů a příběhů na internetu, ale také od lidí v předdůchodovém věku v mém blízkém okolí. Když čtu vyjádření prezidenta Petra Pavla i premiéra Petra Fialy, kde zpětně vysvětlují, že z jejich strany k žádnému pochybení nedošlo, je mi trochu smutno.

„Abychom tyto cíle naplnili, musíme dělat změny v důchodovém systému. Některé můžeme dělat s jistou časovou rezervou, to jsou ty dlouhodobé kroky, ale některé musíme dělat velmi rychle. Tam je časový tlak ve veřejném zájmu, protože když to neuděláme dostatečně rychle, tak to bude stát státní rozpočet miliardy korun. Proto jsme postupovali tak, jak jsme postupovali,“ vysvětlil premiér Fiala.

„Je třeba říct, že tady bylo zřejmě očekávání vyvolané na jedné straně možná vládou, protože dopředu stanovila, že datum účinnosti této novely by mělo být 1. 9. A přitom zákon byl doručen 24. srpna. Přičemž ústava dává prezidentovi na posouzení zákona 15 dní,“ řekl prezident. A doplnil, že využil méně než polovinu této doby.

„Rozhodně mě asi těžko někdo může obviňovat z liknavosti nebo z nějakého váhání. Na tak složité věci je určitě důležité nejenom si řádně ten návrh přečíst a podívat se i na některé souvislosti, ale také se poradit s odborníky, podívat se trošku zpátky na genezi, aby člověk měl jistotu, že to, co schvaluje, opravdu dává smysl. A případně k tomu definoval nějaké výhrady,“ doplnil Pavel v aktuálním vydání svého podcastu Podhradí.

Nikdo nemyslel na lidi

Tyto argumenty chápu a vnímám je jako relevantní. Formálně k pochybení pravděpodobně nedošlo. Ale nikdo z nich zřejmě nemyslel na lidi, kterých se schválená novela týká. Nejen v mých očích došlo k pochybení v překotném prosazení změn, na které lidé neměli dostatek času se připravit, na tento problém upozornil také ombudsman Stanislav Křeček, a také v nejasné komunikaci. Jak to nakonec s novelou bude, ani jedna strana neřekla dostatečně jasně a v předstihu nejen lidem, ale zřejmě si svoje postoje včas nevyjasnili ani vzájemně. Anebo v tom byl záměr, o tom nemám více informací.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka vysílal signály do médií, že jsou ohledně novely s prezidentem v kontaktu a schválení proběhne podle plánu. „Dodávali jsme lidem z Kanceláře prezidenta republiky podklady, analýzy a argumenty, jsme v kontaktu. Jsem optimista, že pan prezident podepíše zákon do konce srpna a zákon tak začne platit hned 1. září, jak bylo v plánu,“ prohlásil před podpisem.

Očividně to tak nebylo, ale ze strany prezidenta Petra Pavla to nebylo možné ověřit, protože odmítal sdělit svůj postoj k novele v předstihu.

„Prezident Pavel se k návrhu novely zákona v tuto chvíli nebude vyjadřovat. Stanovisko zaujme až v řádné lhůtě po schválení novely oběma komorami Parlamentu,“ uvedla prezidentova mluvčí Markéta Řeháková. Napětí v řadě domácností, zvláště u lidí, kteří slaví 60. narozeniny v průběhu září, se stupňovalo. Konkrétně těchto lidí není málo, podle odhadů ministra Jurečky může jít o 10 000 lidí.

Ještě posledního srpna nebylo jasno a až večer vystoupila prezidentovat tisková mluvčí se strohým prohlášením, že nepodepsal, má určité výhrady k navrhovaným změnám a víc k tomu řekne zítra. Teprve 1. 9. důchodovou novelu prezident podepsal a poskytl více informací. A lidem se mohlo konečně ulevit, že už alespoň ví, na čem jsou, a mohou se podle toho zařídit.

Více ohleduplnosti

Prozatím je situace kolem důchodové novely uzavřená, a pokud neuspěje hnutí ANO se svou stížností u Ústavního soudu, tak bude i platná. Ale bylo by přínosem, kdyby tento schvalovací proces vláda i prezident vnímali jako chybu a poučili se z ní, jak příště minimálně komunikaci ohledně důchodů uchopit lépe a ohleduplněji, protože zákony, které schvalují, jsou pro lidi. A možná zapomínají, že se jedná o velmi citlivé téma, které se týká lidí na dlouhá léta a může jim podstatně ovlivnit životní plány.

Toto téma si opravdu zaslouží více ohleduplnosti a předvídatelnosti. Mnoha lidem v předdůchodovém věku tento uspěchaný návrh novely a také informační chaos kolem ní přinesl do života v posledních týdnech a měsících dost zbytečného stresu, napětí a nejistoty, což věřím, že vláda i prezident nechtějí.

Koneckonců, jedním z avizovaných cílů vlády bylo vytvořit předvídatelné prostředí v oblasti důchodů a předvolebním mottem prezidenta Pera Pavla bylo „pojďme vrátit Česku řád a klid“.

Anketa

Bylo podle vás schvalování důchodové novely v pořádku?
Ne, byl to stresující chaos a vše bylo uspěchané.
98 %
Podle mě to bylo v pořádku.
0,8 %
Vznikly chyby, ale nebyly moc závažné.
0,5 %
Důchodová novela mě nezajímá.
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2492 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz