Hlavní obsah
Sport

Ve vzduchu i na vodě: jóga trochu jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: fotobanka Canva

Jógu asi není třeba představovat. Ať už jste jogíni, nebo jógu znáte jen z vyprávění, nejspíš tušíte, jak asi vypadá typická lekce… Napadlo by vás ale cvičit několik metrů nad zemí, hlavou dolů nebo trénovat na paddleboardu uprostřed rybníka?

Článek

Jóga má mnoho podob – a mimo jiných (možná známějších) typů k nim patří i aero jóga, fly jóga a paddleboard jóga. Tyhle styly u nás „frčí“ zhruba posledních deset let. Od prapůvodních forem jógy se sice trochu vzdalují, ale můžou být skvělým zpestřením pro zkušené jogíny nebo způsobem, jak si najít cestu k józe, pro ty, které klasická jóga tolik nebaví.

Zábava i nová výzva

To potvrzují i samotné lektorky méně známých forem jógy. Eliška propadla fly józe v době, kdy studovala VŠ a nemohla najít žádnou volnočasovou aktivitu, která by ji opravdu bavila. Pak ji jednou kolegyně poslala místo sebe jako náhradnici na rezervovanou lekci fly jógy a Eliška tehdy vůbec netušila, do čeho jde. Okamžitě si ale tohle cvičení zamilovala, začala na lekce chodit pravidelně nyní už několik let jógu v sítích i učí a předává radost z pohybu dál.

Pro Karolínu je aero jóga i jóga na paddleboardech především doplňkem ke klasické józe, zároveň jí však tyto druhy jógy posloužily jako nový impuls a motivace ve chvílích, kdy už se cítila vyhořelá a klasická jóga ji nenaplňovala tolik jako dřív.

Lektorka Diana zase říká, že léta navštěvovala různé jógové lekce, pilates a další skupinová cvičení, po nějaké době ale vždy začala pociťovat stereotyp a nudu. Až jednou náhodou objevila aero jógu a tím našla konečně cvičení, které je dostatečně komplexní, variabilní, hravé a žádná lekce není stejná jako ta předchozí – stereotyp tu proto nehrozí.

Pojďme létat!

Aero a fly jóga (příp. také létací, aerial, antigravity jóga apod. – názvosloví je u nás dost pestré a ne úplně jednotné) se vyznačují tím, že se cvičí s použitím sítě. Jenže není síť jako síť… takže se můžete setkat buď s kratší sítí s popruhy zavěšenými po stranách (např. na aero lekci v Domě jógy v Praze na Andělu) nebo s delší jemnou sítí bez popruhů (v té si zalétáte třeba v karlínském studiu Poletime). Každá z nich má svoje specifika – obecně jsou však principy cvičení na obou sítích podobné.

Jak taková lekce „jógy ve vzduchu“ probíhá? Do konkrétní podoby lekce se do značné míry promítá osobnost toho, kdo lekci vede, a protože tu nejsou žádné předepsané sestavy cviků, záleží hodně na invenci lektora, na jeho pojetí cvičení v sítích, příp. i zaměření lekce. Vychází se ze základních principů jógy, zapojují se modifikované jógové pozice, ale i prvky z pilates, gymnastiky a dalších sportů. Jisté je, že zapojíte všechny části těla a nejspíš ve svém těle objevíte svaly, o jejichž existenci jste neměli ani tušení. Obecně můžeme náplň lekce popsat tak, že většinou potrénujete jógový dech, protáhnete se, zaposilujete si, vyzkoušíte balanční pozice a na závěr se odměníte relaxací. Při tom všem vystřídáte pozice v síti, na podložce, přijde troška akrobacie, vyvěsíte se hlavou dolů… a budete si užívat všechny benefity, které jóga v sítích nabízí.

Jaké to jsou? Prvním z benefitů je určitě uvolnění svalů a kloubů a především páteře. Obrácené pozice (tj. pozice hlavou dolů) uvolní obratle a pomáhají ulevit od bolesti zad. Kromě toho jóga v sítích rozproudí krev i lymfu a vyplavíte při ní nejeden endorfin. Síť je taky skvělým parťákem, pokud se potřebujete pořádně protáhnout. Umožňuje plynulým způsobem protáhnout svaly do rozsahů, kterých byste na podložce nedosáhli. Příjemným bonusem je pak i to, že v síti zvládnete zacvičit spoustu pozic, do nichž byste se jinak nedostali (např. stoj na hlavě na zemi nezvládnete, ale v sítí jste hlavou dolů během pár minut). Tím nejen posílíte tělo, ale i získáte nové zážitky a prožitky.

Je přitom důležité mít pořád na paměti, že prioritou je zdravé cvičení – na tom se shodují všechny lektorky. Sítě se není třeba bát. Pokud budete naslouchat pokynům i svému tělu, nemůžete spadnout nebo si jinak ublížit. Lektorky většinou opravdu dbají na správné provedení cviků a bezpečnost, často také obcházejí cvičící, individuálně radí a pomáhají, aby měl každý možnost zacvičit si co nejlépe. Jen radost klientů, co všechno v síti dokážou zacvičit, je občas tak veliká, že je musí „krotit“, aby zbytečně nešli za hranice svých fyzických možností a nepřetěžovali své tělo.

Radost a hravost jsou dalším důvodem, proč aero a fly jógu vyzkoušet. No řekněte, kde jinde se dospělý může jen tak pohoupat, viset hlavou dolů nebo si poležet v houpací síti? Lektorky potvrzují, že pro mnohé znamená aero jóga hravý pohyb a že je na lekcích často sranda. Lekce v sítích bývají (oproti jiným jógovým lekcím) hodně komunikativní - ať už díky tomu, jak lektorky procházejí mezi cvičícími a pomáhají jim, nebo díky tomu, že se klientky často podporují navzájem. Když se zadaří, vznikají na lekcích nakonec party, které se přátelí a scházejí i mimo cvičební sály.

Tak co, už přemýšlíte, že do toho taky půjdete? Určitě běžte! Aero a fly jóga je vhodná téměř pro každého – „doslova od dětí až po babičky“. Pár zdravotních omezení přece jen existuje, např. vysoký krevní tlak, potíže se srdcem nebo vysoký nitrooční tlak, opatrnost je na místě také po úrazech. Obecně se jóga v sítích nedoporučuje ani těhotným. Nejdůležitější je zkonzultovat váš zdravotní stav s lékařem a řídit se tím, co vám (ne)dovolí. A vždycky je možnost na lekci některé cviky zkusit a jiné vynechat nebo upravit do vhodnější podoby. Jinak může létat opravdu téměř každý!

Jóga na vodě? Připravte si paddleboard a jdeme na to!

Pokud vás nenadchla představa jógy ve vzduchu, ještě tu máme druhou variantu – vodu. Konkrétně paddleboard. I na něm se totiž dá cvičit jóga.

Pokud nemáte příliš mnoho zkušeností s klasickou jógou, dá vám cvičení na paddleboardu nejspíš docela zabrat. I pro zkušené jogíny to totiž může být docela výzva! „Vzhledem k tomu, že se při paddleboard józe cvičí na nestabilní podložce, intenzivně pracují všechny svaly, hlavně střed těla,“ říká lektorka jógy na paddleboardech. Když člověk neprovádí správně cvik na zemi, nějak se to zvládne, nemusí to být ani moc vidět… když ale ten samý cvik udělá špatně na paddleboardu, spadne do vody! Paddleboard proto může hodně dát i zkušeným jogínům, kteří cvičí dlouho. Dá jim totiž skvělou zpětnou vazbu.

Protože je paddleboard jóga přece jen poměrně náročná na zpevnění svalů i na rovnováhu, není ideální pro malé děti. Od teenagerů dál ji ale může vyzkoušet prakticky každý (kdo nemá zdravotní omezení, které by mu bránilo). Jóga na paddleboardu pro vás bude určitě zážitek – a to i díky prostředí, kde se cvičí.

Trénovat se dá i v bazénu, většinou se ale cvičí venku, se sluncem v zádech na rybníku, přehradě nebo moři. Moře by mělo být klidné, jinak by bylo cvičení opravdu obtížné, ne-li nemožné. Lektorka, která má zkušenost se cvičením v bazénu i venku říká, že jedině venku to pro ni má to pravé kouzlo. Nejkrásnější prožitek prý má, když si na paddleboardu dojede doprostřed rybníka nebo přehrady a tam – sama a v naprostém klidu – si zacvičí. „Je to taková meditace v pohybu,“ dodává s úsměvem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz