Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Krize ve vztahu? Jak ji (ne)řešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. L. (overdriv3), Unsplash

Krize může někdy nastat v jakémkoliv vztahu. Proč k ní dochází a jak ji efektivně řešit? Na to se podíváme v dnešním článku.

Článek

Co to vlastně krize je?

Obecně by se dalo říct, že pokud se dostaneme do jakékoliv životní krize, znamená to, že jsme pravděpodobně neměli dostatečnou všímavost, pozornost, či osobnostní dovednosti pro to, abychom danou situaci dokázali vyřešit. Krize je tedy o tom, že se nejedná pouze o „malý chvilkový problém“, ale o něco, co neumíme sami (či v komunikaci s partnerem) jednoduše vyřešit prostřednictvím našich vlastních zdrojů.

Krize jako nedílná součást vztahu

Co může v rámci krize velmi pomoci je uvědomění, že se vlastně neděje nic strašného či neočekávaného. Naopak, v různé podobě a intenzitě si nějakou krizí projde víceméně každý dlouhodobý vztah. Pojďme si tedy říct „Ok, takhle to teď máme, takováto výzva je teď před námi, pojďme jí zvládnout…“. Krize je často prostě přirozená součást vztahu a jeho vývoje.

Krize jako šance vztah posunout a prohloubit

S výše uvedeným souvisí, že i prostřednictvím krize můžeme nakonec náš vztah s partnerem prohloubit a posunou dál. Právě krize, kterou budeme společnými silami řešit, nám může pomoci se druhému více otevřít a odkrýt, můžeme sdílet, co od vztahu či druhého potřebujeme, co se v nás odehrává,… Můžeme si vzájemně pomoci nastavit vztah takovým způsobem, aby pro nás byl naplňující a byli jsme v něm šťastní a spokojení. Krize tedy může být šancí pro to, aby se náš vztah stal hlubším.

Důležité je hledat společně taková řešení, která budou pro naši situaci nejefektivnější a nejtrvalejší. Nevyplácí se hledat řešení nejjednodušší, a už vůbec ne taková, která by měla být jako trest pro druhého partnera (protože už ho třeba po těch letech máme plné zuby)…

Nebojte se říct si o pomoc

Pokud se do krize dostanete, jedna z důležitých věcí je, nebát se říct si o pomoc. Pomoci vám může někdo z blízkých, komu důvěřujete, odborník (psycholog, psychoterapeut), využít můžete také různé knihy na dané téma. Podstatné je začít vše řešit včas, dokud ještě máte víru a naději v to, že situaci ve vztahu je možné nejen řešit, ale dokonce i vyřešit. ¨

Ještě ideálnější je řešit krize preventivně - a to tak, že se pravidelně budete s partnerem bavit o tom, co se vám na vašem vztahu líbí či nelíbí, co potřebujete jinak,… Více jsem se o tom, proč je důležité s partnerem o vztahu pravidelně komunikovat, rozepsal také v jednom z předchozích článků – Co je ve vztahu důležitější než láska.

Návštěva psychologa až jako poslední možnost?

Nezřídka se setkávám v praxi s tím, že za mnou klienti na (párovou) terapii přijdou až po tom, co již vyzkoušeli pro vyřešení situace v podstatě vše. Návštěvu psychologa pak často lidé volí v podstatě už jen proto, aby si „odškrtli“, že vyzkoušeli i tuto možnost.

Někdy si bohužel až v rámci podobných sezení (kdy se vztah či jeho účastníci začnou někam posouvat) lidé uvědomí, že je jim celá situace vlastně už jedno. Že sice konečně dochází k vytouženým změnám, ale že v tuto chvíli to pro ně už není podstatné. Často pak v rámci setkání slýchávám, že podobná změna je skvělá, je to to, po čem ti lidé toužili, jen kdyby to přišlo třeba před rokem, dvěma,… I z tohoto důvodu tedy doporučuji klást důraz spíše na preventivní opatření a včasné řešení nepříjemných situací.

„Pokud nezemřeli, žijí tam až dodnes“ – je nutné udržet vztah za každou cenu?

Může se stát, že vidíte, že Váš protějšek není schopný či ochotný danou situaci řešit, v tomto bodě může být v některých případech vhodné zamyslet se i nad tím, zda nebude nejefektivnějším řešením vztah ukončit. Velmi často jsme fixováni na to udržet vztah za každou cenu, vše zvládnout a vydržet. Mít jeden celoživotní a absolutně naplňující vztah je představa krásná a velmi lákavá, někdy to však bohužel jednoduše není možné. Podstatné pak tedy je se zamyslet nad tím, zda nám v danou chvílí vztah už více nebere, než dává. Někdy prostě může být výhodnější ze vztahu odejít, než zbytečně prohlubovat krizi a ničit sami sebe po stránce psychické i fyzické.

Přeji vám, ať se vám daří dělat efektivně prevenci, a pokud už někdy krize nastane, ať se vám podaří najít s partnerem vhodnou cestu k jejímu vyřešení skrze příjemnou společnou debatu.

Anketa

Zažil/a jste ve vztahu krizi?
Ano, zažil/a jsem ve vztahu krizi, ale úspěšně jsme ji překonali.
16,7 %
Ano, zažil/a jsem ve vztahu krizi, která ještě není úplně vyřešená, ale pracujeme na tom, abychom ji překonali.
33,3 %
Ano, zažil/a jsem krizi, která nakonec vedla k rozpadu vztahu.
50 %
Ne, nikdy jsem ve vztahu žádnou krizi nezažil/a, vždy se nám případné problémy podařilo vyřešit včas.
0 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz