Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hrdina odboje vyhrál sázku: Komisař gestapa mu připálil cigaretu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Bundesarchiv, Bild 102-16180 / CC-BY-SA 3.0

Málokdo by neznal statečné činy parašutistů při operaci Anthropoid. Neméně zajímavý a obdivuhodný je však příběh tzv. Tří králů, kteří se vysmívali do tváře pražskému gestapu.

Článek

Důstojníci rozpuštěné armády

Během 2. světové války bylo na území Protektorátu aktivních mnoho povstaleckých odbojových skupin, které se různým způsobem a intenzitou postavily na odpor vůči nacistickým okupantům. Mezi nejznámější hrdiny protinacistického odboje patřila skupina přezdívaná Tři králové, jejíž členové byli důstojníci československé armády podplukovník Josef Balabán, podplukovník Josef Mašín a štábní kapitán Václav Morávek. Jejich činy, v mnoha případech připomínající akce hrdinů z hollywoodských filmů, byly nejen trnem v oku nejvýše postaveným nacistům v Protektorátu, ale hlavně projevem osobní statečnosti a znakem odhodlanosti českého odboje v boji proti okupačním jednotkám. Jméno Tři králové, tedy přesně Svatí tři králové, jim dali gestapáci, kteří vyvíjeli obrovské úsilí, aby tyto tři české vlastence, kteří sami sobě říkali Tři mušketýři, dopadli. Gestapo dokonce vypsalo odměnu za dopadení členů skupiny ve výši jednoho milionu korun, což byla ve své době skutečně obrovská částka.

Noční můra okupantů

Všichni tři králové se přidali na stranu odboje už krátce po okupaci a jejich činnost se týkala sběru zpravodajských informací a provádění sabotážních operací. Rovněž se věnovali destabilizaci a narušování nacistického „pořádku“ v Protektorátu. Tiskli protiněmecké letáky, na úřadovny gestapa posílali ilegální literaturu, nebo například vylepili protinacistický plakát na zeď Petschova paláce, který gestapo používalo jako svou hlavní úřadovnu a provádělo zde výslechy a mučení českých vlastenců. Václav Morávek si dokonce nechal připálit cigaretu od jistého Oskara Fleischera. Fleischer byl komisař gestapa, který byl pověřený dopadením Morávka, Balabána a Mašína. Morávek pak poslal Fleischerovi dopis, kde jej na setkání upozornil, vysmál se mu a zároveň jej varoval před terorem vůči českému národu:

„Oskare, ty bídáku! Vsadil jsem se s Mašínem a Balabánem, že si od Tvého doutníku zapálím cigaretu. Vsadil jsem se o tisíc korun a oznamuji Ti, že jsem sázku v úterý vyhrál. Zanech týrání českých lidí, nebo Ti to přijde draho! Víme o tobě a pomstě neujdeš!“

Mezi největší akce skupiny pak patří bombové útoky v Berlíně na německé ministerstvo letectví a policejní ředitelství a pokus o atentát na šéfa gestapa a Waffen SS, Heinricha Himmlera.

Neústupní až do smrti

Bohužel navzdory opatrnosti a častému měnění míst pobytu byl na jaře roku 1941 kvůli zradě konfidenta, který se vydával za odbojáře, dopaden Josef Balabán. Balabán byl podroben nelidskému mučení a výslechům, ale nacisté z něj žádné informace nedostali. V podstatě náhodou pak gestapáci o tři týdny později narazili na Morávka s Mašínem, se kterými byl ještě radista Peltán, kterému se občas říkalo Čtvrtý mušketýr. Odbojáři se právě chystali vysílat do Anglie, když jim na dveře bytu v pražských Nuslích začali bušit gestapáci. Mašín se vrhl ke dveřím a střelbou z pistole kryl ústup svých spolubojovníků, Morávek s Peltánem se zatím spustili po anténě z vysílačky z více než desetimetrové výšky. Přitom si Morávek o anténu uřízl malíček, ale jemu i radistovi Peltánovi se podařilo uprchnout. Mašín byl zatčen a podroben výslechu a mučení, ale stejně jako Balabán nic neprozradil. Morávek pokračoval dál ve své činnosti, dokonce plánoval osvobodit své přátele. Němci mu však byli na stopě a Morávek musel v podstatě pořád měnit místo pobytu. Jednou jej Němci téměř dopadli. V noci vtrhla tajná policie do bytu, kde Morávek spal. Nepřipravený a rozespalý odbojář však pohotově vytáhl pistoli zpod polštáře a prvního gestapáka zastřelil ve dveřích, po dalších začal střílet skrz dveře. Gestapáci se stáhli na chodbu a Morávek se oblékl, vyzbrojil, vyběhl z bytu a s pistolí v každé ruce se prostřílel z domu ven! O této události pak do Londýna napsal:

„Přišlo devět, v lazaretu šest. Zázrakem Božím jsem vyvázl bez škrábnutí. Gestapo tají ostudu.“

„Věřím v Boha a ve své pistole,“, řekl prý na prvním setkání s Mašínem Morávek. Zbožnosti i střeleckého talentu měl skutečně na rozdávání, ale bohužel štěstí posledního z mušketýrů opustilo 21. března 1942. Ten den šel na schůzi s dvojitým agentem Paulem Thümmelem. Thümmel byl agent německé zpravodajské služby, ale spolupracoval z dodnes přesně neznámých důvodů s českým odbojem. V té době byl ale již gestapem odhalen a byl použit jako návnada proti českému odboji. Na schůzku s Thümmelem Morávek nejprve poslal jako spojku dalšího odbojáře Václava Řeháka, na kterého na místě schůze čekali příslušníci tajné policie. Morávek se pokusil Řehákovi pomoci, ale proti přesile Němců neměl šanci a v následné přestřelce na místě zemřel. Balabán byl popraven ve věznici Ruzyně v říjnu roku 1941, Mašín byl zastřelen v Kobyliské střelnici v červnu roku 1942.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz