Hlavní obsah
Aktuální dění

Proč Ukrajinci zaútočili u Kursku a co to pro Rusko znamená?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: aff Sgt. Adriana M. Diaz-Brown (wikimedia commons)

Už jsou to čtyři dny, kdy Ukrajinci pronikli do ruského území v Kurské oblasti. Shrňme si možné důvody, proč k průniku došlo zrovna zde, a co to pro Rusy v praxi znamená.

Článek

Prvně si řekněme důvody, proč ukrajinské síly zaútočily právě v Kurské oblasti.

Plyn nad zlato

Jedním z prvních důvodů je ten, že právě v této oblasti je jediný funkční plynovod, který dodává plyn do Evropy. K dnešnímu dni je na ruském plynu stále závislé Maďarsko.

Ukrajinci mohou chytře plynovod v tichosti a beze svědků zničit a svést to na válečné operace. Rusku by poté kvůli chybějícímu exportu chyběly finance na válečné operace a Maďarsko by bylo nedostatkem plynu potrestáno za svůj přístup k válce.

Chybné predikce Ruské federace

Ukrajinská armáda před několika měsíci vypustila informaci, že očekává ruský útok právě od Kurské oblasti na své území. Tento útok měli Rusové vést na ukrajinské město Sumy, jenž se nachází jen kus od hranic s Kurskou oblastí.

Poté Ukrajinci postupně střádali své vojenské síly právě u města Sumy. Ruská rozvědka o tom moc dobře věděla, ale velení tyto informace špatně vyhodnotilo. Rusové si totiž díky ukrajinským zprávám mysleli, že se Ukrajinci jen snaží opevnit město Sumy v očekávání ruského útoku. A jelikož Rusové (dnes již očividně) žádný útok na Sumy neplánovali, zůstávali klidní.

Ukrajinská strana však od počátku nepřipravovala obranu, ale útok. A protože Rusové špatně vyhodnotili situaci a svou hranici neposílili, mohl být ukrajinský útok tak drtivě úspěšný.

Strategické rozhodnutí

Dalším důvodem, proč zrovna Kursk, může být strategická výhodnost. Když Ukrajina plánovala útok na ruské území, měla na výběr z těchto oblastí: Bělgorodská oblast, Kurská oblast a Bryanská oblast.

Bělgorodská hranice nebyla vhodnou volbou, jelikož zde Rusové aktivně útočí směrem na Charkov. Ruská federace zde má alokované značné množství sil, a je proto velmi pravděpodobné, že by ukrajinský útok odrazila.

Bryanská oblast také není vhodná k útoku, jelikož se poblíž hranic nenachází žádné velké město. Město Bryansk leží více jak sto kilometrů od hranic a než by se k němu ukrajinská armáda dostala, Rusové by je patrně stačili zadržet.

Rozhodnutí proto padlo na Kursk – Rusové si špatně vyhodnotili informace a neposílili obranu, nachází se zde jediný funkční plynovod z Ruska do Evropy a Kursk je relativně blízko hranice. Jestli měl být útok někde úspěšný, pak právě zde.

Co ukrajinská ofenziva znamená pro Rusko v praxi?

Nyní pomineme asi ten nejcitelnější zásah, kterým je naprostá potupa ruské armády, velení i samotného Putina. Je zde několik praktických důsledků, které mají velký vliv na celou válku.

Zničené zásobování

Ukrajincům se povedlo obsadit několik důležitých silnic a železnic, které jsou klíčové pro zásobování ruských vojsk. Ruské velení musí nyní složitě přepracovat plány zásobování armád. Zásoby se zpozdí a doručit je na frontu bude náročnější.

Válka na území Ruska

Válka se přenesla na území nepřítele, což je klíčové pro vítězství ve válce. Už v antice uvedené pravidlo pochopil kartaginský generál Hannibal Barcas, který svou válečnou kampaň postavil na principu, že válka musí být vedena na území Říma. Přestože se nakonec Hannibalovi nepodařilo Řím porazit (kvůli nedostatku podpory samotného Kartága), princip přenést válku k nepříteli se od té doby stal jedním ze základů válečnictví.

Vázání ruských vojsk

Protože jdou Ukrajinci u Kursku od vítězství k vítězství, Rusové museli vyslat značné množství sil včetně těžké techniky, aby jejich postup zastavili. Tyto síly pak chybí na jiných úsecích fronty, kde do teď byly ukrajinské síly pod značným tlakem a nyní si mohou konečně vydechnout, tj. konsolidovat moc a posílit obranné pozice.

Vycvičení nových rekrutů

Je také známo, že v důsledku ukrajinské ofenzivy došlo ke značnému útlumu ruských útoků po celé frontě. Díky tomu mají Ukrajinci dostatek času k docvičení mobilizovaných záloh. Až Rusové obnoví své útoky, noví ukrajinští vojáci budou už vycvičení a připravení na svých stanovištích po celé frontě.

Demoralizace

Rusové v zasažené oblasti vypli internet, aby obyvatelé nepodléhali panice z blížících se ukrajinských sil. Zároveň probíhá evakuace civilního obyvatelstva. Ruské síly budou nuceny, aby dobyly zpět ztracené území, ostřelovat a ničit ruské vesnice a města, ruské cesty a infrastrukturu. Tyto aspekty budou mít zničující efekt na morálku civilního obyvatelstva i vojenského personálu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz