Hlavní obsah
Finance

Nechali jste se zlákat k Vánocům na splátky? I z úvěru můžete uniknout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotolia.com

Pamatujte, i z již sjednaného úvěru je úniku.

Nejen před Vánoci reklama mnohdy tlačí nakupující ke zbytečnému utrácení a snaží se z jejich kapes vytáhnout i to, co v nich nemají. Řada lidí se tak zbytečně zadlužuje. Víte ale, jak se můžete již sjednaného úvěru zbavit?

Článek

Každoročně se před Vánoci zvyšuje intenzita nabídek nejrůznějších půjček. Reklamní sdělení lze často shrnout slovy: Nemáte peníze na dárky? Vezměte si úvěr, splácejte a moc se neptejte kolik a jak dlouho. Přitom nejen půjčka na dárky, ale třeba i na letní či zimní dovolenou patří k největším zbytečnostem, kvůli kterým se můžete zadlužit.

Pokud si na něco musíte půjčit, mělo by to sloužit déle, než budete splácet. Rozhodně není rozumné půjčovat si na hračky pro děti či módní elektroniku. Mnoho lidí využívá nabídku odložené platby za zboží, ne každý si však uvědomuje, že si touto variantou úhrady vlastně pořizuje speciální typ půjčky. Splátkový prodej je totiž synonymem pro vázaný spotřebitelský úvěr.

Vidina rychle získaných peněz skutečně může být pro některé spotřebitele tak lákavá, že jí zkrátka neodolají a úvěrovou smlouvu podepíšou. U mnohých z nich se však po několika dnech či týdnech probudí pocit zodpovědnosti a daný dokument by raději zneplatnili. Jak je možné podle zákona z již uzavřené smlouvy o úvěru uniknout?

Když nedokážete splácet

Poskytovatel spotřebitelského úvěru musí posoudit, zda jeho klient bude schopen úvěr splácet. Chybějící posouzení má za důsledek neplatnost úvěrové smlouvy. Poskytnutou jistinu musíte vrátit, ale přiměřeně svým možnostem. Pokud by vznikl spor o to, v jaké době jste povinni tak učinit, určí ji na návrh jedné ze stran soud s ohledem na váš příjem a celkové sociální a majetkové poměry.

Když jste si to rozmysleli

Není-li spotřebitelský úvěr sjednán jako úvěr na bydlení, lze od něho odstoupit do 14 dnů od jeho uzavření bez udání důvodu. Pokud nejste správně informováni o svých právech, lhůta na odstoupení běží až od poskytnutí všech zákonem stanovených informací. Odstoupení musí být písemné a zaslané na adresu úvěrové společnosti. Vypůjčené peníze musíte vrátit, a to nejpozději do 30 dnů od odstoupení. Po dobu, kdy je máte u sebe, se úročí tak, jak bylo domluveno ve smlouvě.

Když jste vrátili zakoupenou věc

Pokud je úvěr vázán na koupi určité věci, sdílí úvěrová smlouva osud smlouvy kupní. Odstoupíte-li od kupní smlouvy, například kvůli vadám zakoupeného zboží, zaniká i smlouva úvěrová. Věřiteli o tom musíte dát vědět a vrátit mu poskytnuté peníze.

Když jste nakupovali třeba v e-shopu

Pokud jste věc na splátky zakoupili v e-shopu, případně při podomním prodeji, nejenže ji zpravidla můžete vrátit (čímž zanikne i úvěr), ale navíc platí, že dokud vám prodejce nevrátí peníze za zakoupenou věc, nemusíte je vy vracet úvěrové společnosti. Často si to prodejce s úvěrovou společností vyřídí sami mezi sebou.

Když jste našetřili více, než jste čekali

Úvěr můžete splatit i předčasně, a to kdykoliv během trvání smlouvy. Poskytovatel má nárok na náhradu nákladů spojených s předčasným splacením. Ty ale nesmějí přesáhnout 1 % z nesplacené částky, a když do konce úvěru zbývá méně než rok, pak nesmějí být vyšší než 0,5 %. U úvěru na bydlení by to bylo složitější.

Dejte si pozor na sankce

Prostředkem dosahování velkých zisků často nejsou ani tak úroky, ale nepřiměřené sankce. Zákon sice neumožňuje poskytovat úvěr každému lichváři, ale i tak raději stanovil sankční strop. Předně lze požadovat jen zákonné úroky z prodlení, účelně vynaložené náklady spojené s prodlením a smluvní pokutu, která nesmí přesáhnout 0,1 % denně z částky, se kterou je spotřebitel v prodlení. A ani tak se nesmí přehoupnout přes 500 korun za splátku. Celkový strop smluvních pokut nesmí přesáhnout polovinu celkové výše úvěru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz