Hlavní obsah
Rodina a děti

Dokud máma funí, budu bydlet u ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Slogan, který známe všichni. Dříve sloužil jako posměšek pro nestárnoucí mladíky, kteří bydleli stále s rodiči. Kdyby ale jeho autor tušil, jak moc předběhne dobu.

Článek

Před časem jsem s nadsázkou a špetkou humoru psala článek o tom, kdo jsou mileniálové. Nešlo nezmínit, že se jedná o velmi specifickou a různorodou skupinu osob.

Jednou z dominantních odlišností je fakt, že polovina mileniálů splácí hypotéky a vlastní nemovitosti. Ta druhá se zarytě drží onoho sloganu. Nárůst cen nemovitostí a nájmů v posledních letech zamíchal kartami ještě více než tomu bylo doposud.

Představme si klidně pětatřicátníka, který žije s rodiči. Možná ho také znáte. Po práci má teplé jídlo od maminky, nic moc nemusí. Jen se zašít ve svém pokoji. Má vypráno, navařeno, uklizeno. Občas s něčím pomůže. Zvykl si na to natolik, že se mu nechce hledat partnerku. Doma je doma a má klid. Sem tam zajde do hospody a večer má připravený kus žvance v ledničce.

Jenže již dávno to není jen o pohodlnosti a o tom, že se nechce dospět.

To nejdůležitější: měsíc po měsíci, rok za rokem si šetří nebo chytře investuje své peníze. Na domácnost přispěje zlomek částky oproti těm, kteří platí celé hypotéky nebo nájmy, energie, jídlo.....

Příběh Jirky

Jirka, známý, který bydlí o pár vesnic vedle. Před sedmnácti lety maturoval, poté nastoupil v nedaleké firmě. V průřezu let se vypracoval, udělal pár kurzů a nyní je stálým matadorem s odpovídajícím finančním ohodnocením. Celé ty roky bydlí u rodičů. Není zlý ani ošklivý, jen ještě do nedávna nenarazil na tu pravou.

Když mu táhlo na třicítku, byl to přesně ten, na kterého si všichni ukazovali a říkali: „Jojo, dokud máma funí, bude bydlet u ní.“ Někteří se mu smáli. Za roky našetřil pěknou sumu, o tom žádná. A dnes? Našel si ženu s chlapečkem, kterého přijal za svého. Čekají dalšího potomka.

A Jirka za našetřené peníze přistavěl k domu rodičů a ještě mu zbylo. Z domku udělal téměř vilku s bazénem, ve které nyní žijí tři generace, ale vychází spolu. Žijí si velmi pěkně. Obydlí táhnou ze dvou důchodů, Jirkova pěkného platu a platu partnerky, která je na začátku těhotenství. Jirkovi se dnes nikdo nesměje.

Jojo, Jirka, ten se má. Bydlí v krásném domě s celou rodinou, nemá hypotéku, instaloval fotovoltaiku, válí si šunky ve vířivce a ve skleníku mu zrají chutné papriky.

Samé výhody, když generace mezi sebou vychází

Ať chceme, nebo ne, doba soužití více generací se vrací. Český ekonom Lukáš Kovanda v roce 2022 informoval mimo jiné o tom, jak se s nárůstem inflace vrací „mama hotely“ do módy. Zmínil i to, kolik se dá tak vlastně ušetřit.

Není divu. Ceny nemovitostí za poslední roky dosáhly astronomických cen. Ten kdo nestihl koupit levněji má smůlu. Ceny nájmů rostou, o energiích ani nemluvě. Úrokové sazby a změny fixací jsou jak ze špatného filmu.

Nikdo z mladých nemá šanci našetřit několik milionů na garsonku. Natož když chce pak větší bydlení pro rodinu. Některým pomohou rodiče. Jiní to štěstí nemají.

Pokud tedy děti vychází s rodiči a přidávají ruku k dílu, proč nepřistavět u nich? Za předpokladu, že tato možnost existuje. Zejména pak, když chtějí onu rodinu a rodiče nejsou proti.

Má to své výhody. Jednou pomohou mladí starým, potom starší mladším. O práci kolem domu se podělí. Někdo z rodiny onemocní? Postarají se o sebe rychleji než když za sebou musí přes půl okresu.

Mladí rodiče mi dají jistě za pravdu, jak výhodné může být hlídání dětí.

A co teprve když maminka vaří a něco došlo? Babička zachrání. Babička si neví rady s internetovým bankovnictvím, dcera pomůže.

A na Vánoce není nikdo sám…

Zdroje:

http://www.lukaskovanda.cz/bydleni-s-rodici-mama-hotely-se-kvuli-inflaci-vraci-do-mody/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz