Hlavní obsah
Názory a úvahy

Glosa: Nepoznal vládu jedné strany, nemá dost zkušeností, aby mohl volit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kdo zažil nesvobodu, ten si svobody považuje. Kdo ji však nezažil, může pro něj být svoboda jen prázdný pojem.

Mladých lidí je prý málo, aby dokázali přehlasovat starší většinu. Proto je nutné snížit váhu volebních lístků lidí starších 43 let. Je děsivé, že mladý člověk může vůbec prezentovat tak šílený nápad.

Článek

Podle definice se mileniálové narodili v letech 1983 až 1995. Vzhledem k tomu, že Frustrovaný Mileniál by rád snížil váhu volebních lístků lidí starších 43 let, zřejmě mu bude spíš kolem třiceti než čtyřiceti. Mohl by to být člověk narozený pár let po roce 1989, tedy zrozený do demokratické společnosti. O to smutnější je vidět, že mu pojem demokracie vůbec nic neříká.

Z mnoha definic toho slova se mi jako nejpřesnější jeví tato: Demokracie je forma vlády většiny při zachování práv menšin.

Mladých lidí je prý málo, aby dokázali přehlasovat starší většinu, a proto by autor článku chtěl snížit váhu volebních lístků lidí starších 43 let. Je děsivé, že mladý člověk může vůbec prezentovat tak šílený nápad. Máme tu návrh na diskriminaci takřka v přímém přenosu.

Diskriminace je definována jako nerovné zacházení s lidmi. Porušuje právo člověka na základě toho, kým je nebo čemu věří. Všichni lidé mají právo na rovné zacházení, bez ohledu na rasu, etnickou příslušnost, národnost, třídu, kastu, náboženství, víru, pohlaví, jazyk, sexuální orientaci, genderovou identitu, věk, zdravotní stav či postavení (Amnesty International).

Kdybychom takto uvažovali všichni, můžeme komukoliv omezit nebo i vzít volební právo dle chuti ze všech možných důvodů, co třeba:

- Pokud člověk nemá minimálně IQ 100 (každého budeme povinně posílat před volbami na měření). Proč by měly mít hlasy méně inteligentních lidí stejnou váhu, jako těch chytrých.

- Pokud nemá občan minimálně 2 vlastní děti. Proč by měli mít volební právo lidé, kteří neplodí dostatek budoucích občanů respektive daňových poplatníků.

- Pokud není občanovi minimálně 30 let. Nezkušeným mladým lidem dáme jen velmi omezenou váhu volebního hlasu, vždyť tomu nerozumí.

- Kdo se někdy, kdykoliv a z jakéhokoliv důvodu léčil na psychiatrii nebo procházel nějakou psychiatrickou terapií. Blázny u voleb nechceme.

- Kdokoliv, kdo kouří, pije pravidelně alkohol, užívá drogy apod., přejídá se (a díky tomu trpí nadváhou), protože takový člověk není dost zodpovědný ke svému vlastnímu zdraví, jak by pak mohl být zodpovědný k volbám! Také mu snížíme hodnotu volebního hlasu!

Mohla bych pokračovat ještě hodně dlouho. Počínaje rádo by ušlechtilými důvody (viz výše) až po nesmysly typu, že volit nesmí ten, kdo je žena, muž, má blond vlasy, modré oči, nohy velikosti 45, velký nos nebo podprsenku 100C a větší.

I menší počet lidí může za určitých okolností přesvědčit většinu. Zajišťovat si vítězství ve volbách tak, že necháme volit jen ty, kteří budou „volit správně“, nebo necháme sice volit všechny, ale hlas některých bude mít menší váhu, tak to tady už jednou bylo. Právě ti, kterým je dnes kolem padesáti, si velmi dobře pamatují, jak vypadaly volby před rokem 1989 a jak bylo dosahováno vlády jedné strany. Je otázka, jestli by volební hlasy právě těchto lidí neměly mít naopak větší váhu než hlasy těch, kteří vládu jedné strany nikdy nepoznali!

Zdroje:

https://is.muni.cz/el/1456/podzim2018/BPV_ZAPO/um/prezentace/BPV_ZAPO_Demokracie_18.pdf

https://cs.wikipedia.org/wiki/Volebn%C3%AD_pr%C3%A1vo_v_%C4%8Cesku

https://www.amnesty.cz/diskriminace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz