Hlavní obsah
Zdraví

Nebojte se jíst vajíčka kvůli cholesterolu. Starý mýtus padá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: benzoix / volná licence / freepik.com

Jíst či ne nejíst vejce, toť otázka!

Jsou tu Velikonoce a s nimi zvýšená konzumace vajíček. To nás vede k zamyšlení – jsou vejce pro naše zdraví prospěšná a a kolik si jich můžeme denně dopřát, aniž bychom ohrozili své zdraví?

Článek

Ať už vařená, nebo smažená, vajíčka patří k oblíbeným pokrmům většiny z nás. Dlouhá léta se však netěšila dobré pověsti kvůli obsahu cholesterolu ve žloutcích. Lékaři pacienty nabádali, aby se jim raději vyhýbali, pokud nechtějí riskovat srdeční onemocnění.

V roce 1968 Americká kardiologická asociace doporučila denně konzumovat nejvýše 300 mg cholesterolu, což by odpovídalo maximálně jednomu vejci za den. Nicméně kvůli dalším zdrojům cholesterolu v potravě kardiologové varovali před spořádáním víc než tří vajec týdně. Tato varování vedla k výraznému poklesu konzumace vajec, nejen mezi lidmi trpícími onemocněním srdce, ale i zdravými jedinci.

Od té doby začaly společnosti specializující se na prodej vajec financovat různé výzkumy a studie s cílem prokázat, že cholesterol obsažený ve vejcích nemá vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Veřejnost tak je průběžně zaplavována rozporuplnými informacemi; jedna studie varuje, že konzumace vajec zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, zatímco jiná nedlouho poté tvrdí opak. Tato situace vyvolává v lidech zmatek a ponechává je v nejistotě ohledně toho, komu a čemu vlastně věřit.

Nový pohled na kontroverzi kolem konzumace vajec

Posledním příspěvkem do této kontroverzní diskuse je studie PROSPERITY, provedená na Dukeově ústavu klinického výzkumu (Duke Clinical Research Institute) v Durhamu, která byla nedávno prezentována na výročním vědeckém zasedání Americké kardiologické asociace.

„Otázky významu stravovacích návyků, konzumace zdravých potravin a udržování celkového zdraví se stále častěji diskutují mezi lékaři a lékařskými společnostmi. Tato diskuse nasměřovala naši pozornost k faktu, že výživová doporučení se často nezakládají na dostatečných důkazech. Jednou z oblastí, která je široce a veřejně diskutovaná, je konzumace vajec,“ uvedla na tiskové konferenci Nina Nouhravesh, výzkumná pracovnice Dukeova ústav klinického výzkumu.

Nina Nouhravesh se s kolegy rozhodla zkoumat, jak vejce ovlivňují hladiny tuků a tukových látek v krvi. Zaměřili se na takzvaná obohacená vejce, která obsahují více omega-3 mastných kyselin, jódu a vitaminů D, B a E a méně nasycených tuků než běžná vejce. Tento rozdíl je dán druhem krmné směsi, kterou slepice dostávají. Obohacená vejce jsou běžně dostupná v supermarketech (u nás je známe například pod názvem cereální vejce), ale jsou dražší než běžná vejce.

Jak konzumace vajec ovlivňuje hladiny cholesterolu

Do této studie se zapojilo 140 jedinců starších 50 let, kteří buď prodělali srdeční příhodu nebo vykazovali alespoň dva rizikové faktory pro srdeční onemocnění. Byli náhodně přiděleni do dvou skupin – jedna skupina konzumovala tucet a více vajec týdně, zatímco druhá skupina se musela omezit na méně než dvě vejce týdně.

Během čtyřměsíčního pozorování a laboratorních vyšetření vědci nezaznamenali žádné nepříznivé účinky na kardiovaskulární zdraví u lidí, kteří jedli vejce každý den. V této skupině dokonce došlo ke zlepšení inzulinové rezistence. U účastníků starších 65 let se navíc zvýšila hladina „dobrého“ cholesterolu HDL a snížila hladina „špatného“ cholesterolu LDL.

„Doufáme, že zde prezentované informace poskytnou uklidnění nejen zdravotníkům, ale i pacientům, kteří se obávají možných negativních účinků konzumace obohacených vajec. Rádi bychom věřili, že podobné studie podnítí zájem o provádění dalších výživových studií a přinesou do oblasti potravinářství stejnou důkladnost jako klinické studie v oblasti medicíny,“ vzkázala Nina Nouhravesh.

Jsou tedy vejce zdraví prospěšná?

Vejce jsou bohatým zdrojem živin, včetně bílkovin, antioxidantů, zdravých tuků, vitamínů A, D, E a B12 a minerálů, jako je železo, zinek a selen. Dále obsahují cholin, který je důležitý pro funkci jater, mozku, svalů, metabolismus a složení buněčných membrán.

Bílkoviny obsažené ve vejcích nám snáze pomohou dosáhnout pocitu sytosti, takže pak nemáme potřebu přejídat se pečivem a sladkým. Pokud si dáte ke snídani omeletu, možná nedostanete chuť na koláč.

S přibývajícím věkem ubývá svalové hmoty , k jejímu udržení potřebujeme kromě pravidelné pohybové aktivity zvýšit příjem bílkovin. Právě vejce jsou jejich cenově dostupným a široce dostupným zdrojem.

Pokud si vajíčka dopřáváme v rozumné míře a kombinujeme je s potravinami s nízkým obsahem cholesterolu a bezvaječnými produkty, nemusíme se obávat o zdraví.

Zdá se, že lidské tělo má schopnost samo regulovat hladinu cholesterolu, obzvláště když dostává vlákninu z potravy. Tato vláknina, která se nachází například v celozrnných produktech, ovoci a zelenině, je schopna vázat cholesterol.

Záleží také na způsobu přípravy vajec – jejich smažení zvyšuje množství tuku a tím i cholesterolu. Nejzdravější variantou jsou vejce vařená, ať už naměkko, nebo natvrdo.

Většina zdravých dospělých může sníst bez obav dvě až tři vejce denně. Pokud trpíte srdeční chorobou nebo máte vysoký cholesterol, měli byste omezit příjem vajec na jedno až dvě denně. V každém případě se poraďte s lékařem, zda je strava bohatá na vejce pro vás vhodná.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz