Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kde je socialistická kvalita výrobků? Na pultech obchodů, bohužel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Za socialismu byli lidé milejší, nebe modřejší, tráva zelenější a výrobky kvalitnější. Opravdu?

Článek

Je zajímavé, jak si náš mozek dokáže uchovávat především ty pozitivní vzpomínky, zatímco ty špatné vytěsní. Jistě jste se stejně jako já už setkali s tvrzením, že „dříve bylo lépe“. Tou dřívější dobou je myšlený socialismus. Kdo tu dobu pamatuje, moc pozitiv na ní nenajde. A to ani mezi výrobky, o kterých se dnes tak často mluví.

Byly kvalitní?

Dříve byly potraviny lecjaké, ale že by snad byly kvalitní, o tom se dá s úspěchem pochybovat. Docela by mě zajímalo, co jedí lidé dnes, když jim socialistická produkce přišla kvalitní. Dnes totiž, aby vůbec bylo možné výrobek prodávat, musí být na jeho obalu uvedené naprosto všechno. K tomu přidejme i různé laboratorní testy, které ověřují, že je vše v pořádku.

Dříve tohle absolutně nikdo neřešil. Vlastně nikdo ani moc nevěděl, co vše obsahuje to sousto, které má aktuálně v ústech. Možná by se zděsil, kdyby věděl nejenom to reálné složení, ale i to, co se dokázalo ututlat, a přesto v jídle bylo.

A dnes?

A co současná kvalita? Je lepší, nebo horší? Odpověď je jednoduchá. Je obojí. Vyrazte do největších supermarketů, třeba k pultu uzenin a podívejte se, kolik stojí některé salámy, párky nebo klobásy. I průměrně vzdělaného jedince při pohledu na některé cenovky napadne, že to s kvalitou nebude až tak růžové. Příkladem budiž známé javořické párky, které v akci chytnete i za cenu do 14 korun za sto gramů. A při pohledu na složení zjistíte, že je tam třeba kuřecí maso strojně oddělené v množství 67 %. Mňam, úplně se mi sbíhají sliny.

Ve stejných marketech ale můžete mít třeba i různé druhy uherských klobás, kde už za těch deset deka nedáte 14 korun jako u javořických párků, ale skoro 45 Kč. A u takových zjistíte třeba to, že na 100 g výrobku bylo použito 162g masa.

Máme to, co chceme

Zatímco ona socialistická kvalita byla to jediné, co jsme si mohli koupit, dnes máme na výběr. Můžeme sáhnout po stejných hnusech, které jsme jedli dříve a které nás vyjdou na kile lehce přes stokorunu. Nebo si sáhneme hlouběji do kapsy a koupíme něco kvalitního.

Jednoduše, máme to, co chceme. Opravdu není možné prodávat kvalitní výrobek za cenu podřadného zboží. Ano, chápu, že to by chtěl každý, i mě by se to líbilo. Ale to nedává ani smysl, ani logiku. Takže až budete příště brečet nad tím, že jíte nekvalitní potraviny, jste sami strůjcem tohoto problému. Výběr je, ale vy jste se rozhodli jíst to nejhorší, zcela dobrovolně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz