Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nemiluj své tělo, začni s ním něco dělat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Jsi obézní a miluješ svoje tělo? Chyba! Začni ho nesnášet a koukej se sebou něco dělat. Prospěje ti to.

Článek

Bude to možná působit drsně, ale obezitu nelze tolerovat, přijímat ani respektovat. Tedy, až na výjimky, které prokazatelně souvisí s diagnostikovanými zdravotními problémy. Tyhle situace jsou ale v naprosté menšině. Většina tlustých lidí si za svůj vzhled a svou hmotnost může sama. A také to jsou oni sami, jak se k tomu postaví.

Něco dělat, nebo milovat své tělo?

Co si budeme nalhávat, jsme pohodlní a vždy hledáme ty nejjednodušší cesty a řešení. Na jednu stranu na tom není nic špatného. Proč bychom měli něco dělat složitě, když to jde udělat jednoduše. Ale ne vždy je to správná cesta. Pokud jsme obézní, máme dvě možnosti. Tou složitější je začít se sebou něco dělat. Upravit jídelníček a pohybovat se. To se pochopitelně ne každému chce.

Tak zvolí cestu druhou, naprosto pohodlnou. A výmluvnou. Začne tvrdit, že je sám se sebou spokojený a že miluje své tělo takové, jaké je. Myslím, že není většího pokrytectví. Takový člověk nejenom že ukazuje, že je lenoch bez disciplíny a vůle, ale dává svému okolí najevo i to, že mu nezáleží na jeho zdravotním stavu. Jak se ukazuje, obezita je problém, která přímo souvisí dokonce i s rakovinou. Milí obézní, máte rádi nejenom své tělo, ale i svou možnou rakovinu?

Nové standardy?

Přijímání sebe samých, obézní modelky, přílišná tolerance, přijímání výmluv. To jsou dnes nové standardy krásy. Ne, nejsem pro to, aby byly modelky vychrtliny s nezdravou životosprávou a poruchami příjmů potravy. Ale měly by mít třeba zdravé BMI nebo vypracovanou postavu z posilovny. Dnes jako by jedinou vstupenkou do světa modelingu byla nenažranost a nadváha.

Kdo trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, neměl by sebe a své tělo přijímat takové, jaké je. Neměl by své tělo milovat. Měl by se sebou začít něco dělat. Vždyť to není žádná raketová věta. Mít pestrý a zdravý jídelníček je snadné. Spočítat si příjem a výdej kalorií taky. A k tomu přidat trochu toho pohybu? Také nic, co by člověk neměl zvládnout. Pravda, jen to není ta pohodlnější cesta…

Anketa

Máte problém s nadváhou?
Ano, mám
59 %
Ne, nemám
30,8 %
Nevím, neřeším
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz