Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Paní učitelko, dáváte dětem těžké domácí úkoly. Neporadíme si s nimi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

S domácími úkoly souhlasím, ale neměly by zapojovat celou rodinu.

Článek

Jsou domácí úkoly správnou věcí? Někteří tvrdí, že ne, jiní že ano. Můj názor je, že domácí úkoly mají své místo. Běžná vyučovací hodina není nijak dlouhá, takže není možné probrat, vysvětlit a procvičit veškerou látku. Proto je na místě využít samostudium – tedy domácí úkoly, aby si žák procvičil, co se ve škole naučil.

Procvičit to, co už umí

Co by mělo být principem domácího úkolu? Žák by si měl procvičit látku, kterou se v hodině seznámil a kterou pochopil. Aby byl domácí úkol splnitelný, je důležité, aby dítě danou látku skutečně chápalo. A to může být problém. Ne všechny děti jsou stejně nadané, některým určitá látka sedne víc, jiným méně. Hraje zde roli i pozornost během výkladu, kvalita zápisků nebo srozumitelnost vysvětlované látky.

Za ideálních podmínek vše probíhá hladce – žákovi je látka vysvětlena, on ji pochopí, v hodině vyřeší několik modelových příkladů. Domácí úkol by měl vycházet z toho, co bylo probráno ve škole. Chybou je, pokud domácí úkol vyžaduje další iniciativu nebo rozšíření znalostí, což může vést k problémům.

Ty to neznáš? Já také ne

Můžeme se navzájem utvrzovat v tom, že výuka na základní škole měla úroveň a byla kvalitní. Můžeme si říkat, že každý dospělý by měl mít znalosti základní školy v malíčku. Ale když přijde na lámání chleba, nastane problém. Učivo základní školy není jen zeměpis a dějepis. Je to také matematika, fyzika a chemie. Jste si v těchto oblastech opravdu jisti? Pochybuji.

Špatně zadaný domácí úkol vede k tomu, že žák si s ním doma neví rady. A požádá své rodiče. V tu chvíli často zjistíme, že po desítkách let nejsou naše znalosti takové, jaké bývaly. A s úkolem si neví rady ani rodiče. Řešení? Žák jde do školy bez úkolu a před hodinou ho rychle opíše od spolužáka, který to zvládl.

K čemu jsou těžké úkoly? K ničemu

Těžké domácí úkoly, se kterými si neví rady ani žák, ani rodič, jsou k ničemu. Buď se s nimi pokusí hnout sami, což může vést k chybám a nesprávným postupům, nebo úkol nevypracují a před hodinou ho opíšou. V obou případech je efekt takového úkolu nulový.

Domácí úkol by měl být založen na tom, co se dítě ve škole učilo a co ve škole počítalo. Měl by vycházet ze stejných příkladů, které byly řešeny ve třídě, a jejichž vzory má žák v sešitě. Potom by i průměrný žák měl najít řešení a rodič s trochou selského rozumu by měl být schopný úkol na základě vzorového příkladu vyřešit. Domácí úkoly mají pomoci dítěti zautomatizovat si postupy řešení. Pokud úkol vyžaduje, aby se žák doma něco doučil, je to vždy problém.

Pro a proti

Domácí úkoly jsou dlouhodobě diskutovaným tématem, které má své příznivce i odpůrce. Jedním z hlavních argumentů pro domácí úkoly je, že pomáhají žákům upevnit a procvičit látku, kterou se naučili ve škole. Díky tomu si mohou nové znalosti a dovednosti lépe osvojit a vytvořit si návyky, které jim pomohou zvládat složitější učivo v budoucnu. Kromě toho podporují rozvoj samostatnosti a odpovědnosti. Děti se učí organizovat si čas, plnit úkoly v termínu a pracovat bez přímého vedení učitele, což jsou dovednosti užitečné nejen ve škole, ale i v osobním životě.

Na druhou stranu je argument proti domácím úkolům především v tom, že mohou na děti vyvíjet nadměrný tlak. Někteří odborníci tvrdí, že příliš mnoho úkolů může vést k únavě a ztrátě zájmu o učení. Místo aby děti rozvíjely kreativitu a zájem o nové poznatky, mohou začít školu vnímat jako povinnost, kterou musí splnit. Navíc, pokud děti nemají doma vhodné podmínky pro učení nebo podporu rodičů, mohou být domácí úkoly zdrojem stresu a nerovností mezi žáky.

Správné řešení pravděpodobně leží někde mezi těmito dvěma přístupy. Domácí úkoly by měly být přiměřené, motivující a smysluplné, aby podporovaly rozvoj žáků a jejich zájem o učení. Učitelé by měli zohlednit individuální potřeby dětí a zajistit, aby domácí úkoly nepřinášely zbytečný stres, ale naopak podporovaly pozitivní vztah ke vzdělávání.

Anketa

Souhlasíte s domácími úkoly?
Ano, souhlasím
79 %
Ne, nesouhlasím
18,8 %
Nevím
2,2 %
Celkem hlasovalo 415 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz