Hlavní obsah

Velké oslavy narozenin ve školkách prohlubují sociální rozdíly mezi dětmi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Pytlík bonbonů k rozdání ostatním dětem, poklepání rukou a objetí. A tím by měla oslava narozenin ve školce skončit.

Článek

Narozeniny jsou v životě každého dítěte událostí. Vyzdobí se domov, sejde se rodina, rozkrojí se dort a hlavně se předají dárky. Co ale v případě školských zařízení? Co si pamatuji z doby, kdy jsem chodila do školy a školky já, bylo to jednoduché. Žádné opulentní oslavy. Kdo měl narozeniny, přinesl pytlík bonbonů, rozdal je svým spolužákům ve třídě a bylo vyřízeno. O to víc mě překvapily oslavy u nás ve školce. S pytlíkem bonbonů tu moc neuspěji, tady se jede ve velkém stylu.

Jako na správné oslavě

A to doslova. Obrovský nafouknutý balonek s číslem 4, všude po třídě balonky. Paní učitelka po chvíli přináší obrovský dort se čtyřmi svíčkami. Oslavenec je sfoukne a dostane velkou tašku plnou hraček. Balonky, dort i dárky pochopitelně dodali rodiče malého oslavence. No, nic proti, on bude mít jistě radost. Ale co třeba myslet i na ostatní rodiče a jejich děti? Ne každý si může něco podobného dovolit. Mě osobně se finanční nouze přímo netýká, ale dokážu se vžít do ostatních a soucítit s nimi.

Kolik to stojí?

Víte, kolik dneska stojí takový balonek? A na kolik vás vyjde, když jich koupíte padesát? Kolik dnes stojí obrovský dort pro tři třídy, tedy pro zhruba 60 dětí? A kolik stojí velké, kvalitní licencované hračky? Ano, jste v tom za několik tisíc korun. Rozhodně to není zanedbatelný výdaj. Naopak.

Je fajn, když na to rodina má a když to svému dítěti dopřeje. Ale proboha, ať to udělá doma v soukromí. Pozve tetičky, strýčky, babičky a dědečky a společně si užijí nezapomenutelný den plný zábavy. Ale pořádat opulentní dortové hostiny ve školce a předávat dary, které mnoho jiných dětí nikdy nebude mít? To je nevhodné.

Školka není místo pro oslavy

Mateřská škola je institucí předškolního vzdělávání. Děti by si zde měly hrát a zároveň se vzdělávat. Není to místo určené k pořádání oslav narozenin, kde ostatní děti, a hlavně rodiče, z veřejných fotografií vidí, že rodina oslavence na to má a nestydí se to ukázat. K čemu to asi povede? Chudší rodiny budou muset dokola vysvětlovat, že něco takového jejich dítě mít nebude. Ti bohatší se budou snažit předchozí oslavu trumfnout ještě větším cirkusem.

Pytlík bonbonů úplně stačí

Je hezké, když děti oslavenci popřejí. Když mu podají ruku, obejmou ho. A co za to? Nabídnutý bonbon. Sáček bonbonů pro vlastní třídu ve školce opravdu nestojí svět a bude na něj mít i ta nejchudší rodina. A děti budou spokojené. Bohatší rodiny se přestanou trumfovat, chudší nebudou mít pocit méněcennosti, že svým dětem něco podobného nikdy nenabídnou. Opulentní oslavy narozenin ve školkách jen prohlubují sociální rozdíly mezi dětmi. S pytlíkem bonbonů se to nestane. A dětem to rozhodně vadit nebude, zážitek budou mít i tak.

Anketa

Jak by měly děti ve školkách slavit narozeniny?
Velká oslava s dortem a dárky
0 %
Pytlík bonbonů pro kamarády ve třídě
100 %
Vůbec
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz