Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak propojit talenty a výkon: Tři inspirativní myslitelé, které byste měli znát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kentoh, Getty Images

Tři osobnosti, které ovlivnily svět managementu a lidských zdrojů. Jak jejich teorie spojují talenty a silné stránky lidí s jejich výkonem a spokojeností? Jak můžete tyto teorie uplatnit ve vaší organizaci?

Článek

Drucker. Maslow. Clifton.

Peter Drucker. Abraham Maslow. Don Clifton.

Tři důležití myslitelé 20.století v kontextu pracovního života a managementu.

Jedna společná nit: Lidé se rozvíjí nejvíce tehdy, mají-li možnost využívat své silné stránky a talenty.

Drucker šel od organizace k jednotlivci. Viděl, že nejvíce se daří organizacím, pokud jejich zaměstnanci mají možnost využívat své talenty a nadání.

Maslow a Clifton na to šli opačně. Nejdřív studovali, jaké podmínky potřebují jednotlivci ke svému optimálnímu fungování, a pak to přenesli na úroveň organizace.

Všichni asi znáte Maslowovu pyramidu potřeb. Začíná nejnižším patrem - základními potřebami - a končí patrem nejvyšším – seberealizací neboli plným rozvinutím lidského potenciálu.

Seberealizace není v jeho myšlení duchovní záležitost. Je to proces postupného „rozbalování“ potenciálu člověka prostřednictvím dělání toho, v čem je dobrý a v čem přirozeně využívá své nadání a silné stránky.

Možná také znáte Clifton Strenght finder, metodu a nástroj pro identifikaci silných stránek. Cílem Dona Cliftona bylo identifikovat rysy, které by predikovaly potenciál pro výkon. Chtěl rozpoznat jedinečné charakteristiky pro jednotlivce, jež by se daly časem rozvinout do opravdových silných stránek.

Proč o nich píšu?

1) Protože absolutně souhlasím s tím, že jedním z nejsilnějších motivátorů pro lidi je dělat to, v čem jsou dobří a v čem vynikají.

2) Protože to, co identifikaci, rozvoj a napojení zaměstnanců na své silné stránky umožňuje, je management organizace.

Nejsem teoretik managementu. Ani vědec. Ale jsem si 100% jistý jednou věcí:

To, jak vaši lídři umí pracovat s talenty vašich zaměstnanců, ovlivňuje výsledky vaší organizace. Celý tento proces začíná systematickou prací s vašimi lídry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz