Hlavní obsah
Seberozvoj

Povýšení z nikoho lídra neudělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marek Marušinec, Abeceda lídra

Povýšení z nikoho lídra neudělá

Kolik času si myslíte, že zabere přenastavit se z myšlení jednotlivce nebo specialisty na lídra týmu?

Článek

Dny? Týdny? Měsíce? 

Jistě to znáte ze svých organizací. Povýšili jste skvělého specialistu a dnes váháte, jestli to byl správný krok. Tým se pod jeho vedením dusí, nerozvíjí se, on je před vyhořením a frustrovaný. Nikdo není spokojen. 

Podle statistiky, kterou uvádí William Gentry ve své knize „Be the Boss Everyone Wants to Work for“, kolem 40 % začínajících manažerů selhává v prvních 18 měsících. 

Čím to je? Podle něj tím, že nezačnou fungovat podle nového scénáře, nevyhnutelného pro úspěch v nové roli. A také díky tomu, že jim k tomu nikdo nepomůže. 

Jak takový nový scénář vypadá? 

Podle Gentryho je nutné doslovně obrátit myšlení začínajícího lídra z „je to o mně“ na „již to není o mě“. Paradoxně to, co mnohým lídrům pomůže k povýšení, není to, co z nich udělá skvělé lídry. Samostatnost, pracovitost, odbornost, technická zdatnost mohou dokonce stát v cestě efektivnímu leadershipu. 

Co s tím? 

Za prvé, podpořte začínajícího vedoucího ve „změně scénáře“ z jednotlivce na lídra týmu. 

Uvedu několik tipů:

👍 Stanovte si pravidelné 1:1 setkávání se svým novým managerem. Udělejte si tam prostor na reflexi toho, co a jak se mu daří / nedaří, na co by se chtěl zeptat, čemu nerozumí, … A NASLOUCHEJTE!

👍 Buďte srozumitelní pro nového kolegu v tom, co očekáváte od něj, jako od lídra týmu. Bavte se o týmových ukazatelích - rozvoj týmu, atmosféra v týmu, výkon týmu. Přeneste pozornost od něj jako jednotlivce k vedení týmu. 

👍 Připravte se na omyly, přešlapy, frustraci. A nejen to. Normalizujte je! Ukažte, že to je přirozené a všichni je v začátcích dělají. Protože chyby provází každé učení. Dáte tím najevo porozumění a podporu.

A za druhé, obrňte se trpělivostí. Tento proces trvá. Změny uvidíte nejdříve za půl roku až rok. A to s podporou od vás nebo nadřízených a s upřímnou snahou začínajícího manažera. 

Půl roku se může zdát jako dlouhý čas a někdy se opravdu hodí mít pohled z venku. Zvláště, když vás tlačí výsledky, vedoucí chybuje, firma řeší neustále jiné věci a na osobní rozvoj vlastních lidí nezbývá čas.

Je vám to povědomé? Chcete najít způsob, jak umět lídry provést právě touto změnou postoje co nejefektivněji a v rámci jejich pracovní náplně? Můžete mne sledovat nebo mi napsat, rád se s vámi podělím o své zkušenosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz