Hlavní obsah
Lidé a společnost

Antonín Kalina: český Nicholas Winton, který v koncentračním táboře zachránil stovky dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, Public domain

Zachráněné děti z Buchenwaldu před odjezdem z osvobozeného tábora

Určitě jste slyšeli jména jako je Nicholas Winton nebo Oskar Schindler, kteří zachránili mnoho životů za druhé světové války, ale říká vám něco jméno Antonín Kalina? Neříká? A přitom v Izraeli i v USA je tento třebíčský rodák známý.

Článek

V Izraeli je Antonín Kalina populární, vycházejí o něm články, dostalo se mu in memoriam ocenění - titul Spravedlivý mezi národy. V Americe o něm vznikl film Kinderblock 66. Pojďme si společně připomenout jeho příběh.

Antonín Kalina se narodil 17. 02. 1902 v Třebíči do rodiny obuvníka. Tomuto řemeslu se i vyučil. Byl členem Klubu dělnických cyklistů. V roce 1923 vstoupil do KSČ a byl až do své smrti přesvědčeným komunistou. Hned po vyhlášení protektorátu byl jako politický vězen vězněn v Brně na Špilberku, v Praze, pak jeho cesta vedla nejdříve do koncentračního tábora v Dachau a později do Buchenwaldu. V dokumentech měl napsáno nežádoucí. Uměl výborně německy a podařilo se mu získat post tzv. blokaře (odpovídal za stav bloku, dodržování disciplíny vedl evidenci vězňů).

Kalinovi nebyl lhostejný osud vězněných dětí, a proto se pokusil o jejich záchranu. Podařilo se mu za pomoci dalších politických vězňů přesvědčit SS a zřídit blok 66. Blok používaný pro děti byl vhodně umístěn v rohu tábora tak, aby byl, co nejdále od nacistických hlídek. K dětskému bloku dal cedule s informací, že je tam tyfus. Toho se nacisté velmi báli a raději do bloku nechodili. Děti nemusely na každodenní nástupy, nemusely pracovat a nebyly fyzicky trestány.

Kalina vymýšlel další finty, jak děti uchránit. Písaři Flusserovi nařídil, aby nově příchozí psal obyčejnou tužkou. Kalina poté židovská křestní jména dětí vygumoval a nahradil je jinými jmény. Dětem nařizoval, že když přijde SS, aby se nepřiznaly, že jsou Židé. Odstraňoval jim židovské hvězdy z oblečení. Dařilo se mu jim zajišťovat deky, přikrývky a občas i příděl jídla navíc. Ostatní vězni se podělili a vzdali se přídělů pro děti. O děti se staral i po psychické stránce, vyprávěl jim příběhy, zpíval jim, vyučoval je matematiku, dějepis a další předměty.

Když příslušnici SS si přišli do bloku pro židovské vězně, Antonín Kalina jim odpověděl: „Žádní tu nejsou, ty už jsme dávno odeslali, pojďte se podívat na ten seznam.“

Kalina mluvil rusky, maďarsky, polsky, a protože chodil na německou školu, tak výborně německy. Sebevědomě mluvil německy, a to nacisti oceňovali. Byla to sice hra s ohněm, ale vyplatila se mu. Na konci války, když probíhaly transporty a SS hnali děti k bráně, Kalina přiběhl a začal řvát na velitele, že mu velitel slíbil, že děti půjdou až posledním po jiném bloku. I když si to celé vymyslel, zabralo to, velitel mu řekl, aby si děcka vzal a šel s nimi ke všem čertům.

Kalinovi se tak podařilo zachránit přes 900 dětí z nejrůznějších zemí. Mezi zachráněnými jsou i známá jména jako je Elie Wiesel, nositel Nobelovy ceny za mír.

Antonín Kalina zemřel 26. 11. 1990 ve svých 88 letech, za života se Antonínovi Kalinovi nedostalo ocenění. Dlouho se o jeho činu ani nevědělo. České veřejnosti byl objeven až publicistou Stanislavem Motlem, který jméno Kaliny slyšel poprvé v Izraeli v polovině 90. let. Napsal knihu Děti Antonína Kaliny. V roce 2014 Kalinovi prezident republiky udělil in memoriam medaili Za zásluhy I. Stupně. V Třebíči byla odhalena jeho pamětní deska a otevřena pamětní síň Antonína Kaliny.

O svém hrdinském činu se nikdy nepochlubil, nesvěřil. „Považoval to za samozřejmé“.

Anketa

Pomáháte nezištně druhým lidem?
Ano, je to pro mě samozřejmost
92,3 %
Pomáhám, jenom, když vím, že to bude pro můj prospěch
1,4 %
Ne, ať se každý stará sám o sebe
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 207 čtenářů.

____

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz