Hlavní obsah
Zdraví

Bobkový list čistí klouby, je protizánětlivý, podporuje imunitu a využití najde i v aromaterapii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská

Bobkový list můžeme pěstovat i u nás doma. Jeho využití je velmi rozsáhlé.

Bobkový list, zvaný jako vavřín vznešený (laurus nobilis) je aromatické koření, které milovali už staří Římané. Zdobili se jím císařové i vítězové olympiád. Pochází z Malé Asie a rozšířený je v celém Středomoří. Největším producentem je Turecko.

Článek

Bobkový list můžeme pěstovat i u nás doma, na zahradě, ale na zimu se musí zazimovat. Má rád slunná přitom závětrná stanoviště. Pěstovat můžeme v korunce na vysoké nožce nebo jako keř tvarovaný do pyramidy. Mladým rostlinkám neotrháváme lístky (rostlina by měla mít aspoň dva roky). Přezimování by mělo být na chladném a světlém místě (ne pod 15 °C). Sice by chvíli zvládl i - 10 °C, ale lepší je ho zavčas zazimovat. Vavřín rozmnožujeme pomocí řízků.

Bobkové listy jsou protizánětlivé, mírně sedativní, podporují nejen trávení, ale i snižují hladinu krevního cukru, podporují imunitu. Obsahuje triglyceridy linolové, palmitové a Laurinové kyseliny, listy jsou nabity hořčiny, silicemi a alkaloidy. Obsahují také bílkoviny a vlákninu, vitamíny A, B, C, kyselinu listovou a minerály jako je zinek, vápník, železo, selen, měď, draslík, hořčík.

Používat můžeme jak čerstvé listy, tak i sušené. Bobkový list využíváme nejvíce jako sušený v kuchyni do omáček, při vaření luštěnin při nakládání hub či okurek. Ale jeho využití je mnohem širší. Bobkový list podporuje nejen trávení a chuť k jídlu, ale pomáhá i odstraňovat odpadní látky z těla. Už jste slyšeli, že brambory zanáší klouby a jejich častá konzumace může způsobovat bolesti kloubů? Pokud máte problémy s klouby, vyzkoušejte během vaření přidat bobkový list. Doporučuji však opravdu jenom jeden lístek, protože vavřín je velmi aromatická rostlina a někomu může vadit, že brambory dostanou chuť tohoto listu. Jedná se o velmi silnou bylinu, takže s její konzumací opravdu opatrně.

Bobkový list lze užívat i jako čaj, postačí vám 2 až 3 listy zalít 250 ml vroucí vodou a necháte 10 minut luhovat. Takový čaj pomůže odstranit odpadní látky z těla, soli kyseliny močové, je tedy pomocníkem i při dně. Urychluje léčbu nachlazení a kašle. Čaj by se neměl užívat dlouhodobě!

Na bolavé klouby si lehce připravíte odvar. Stačí listy rozlámat a zalít olivovým olejem (můžete i použít i jiný olej), nechejte týden luhovat, můžete přecedit a mazat bolavá místa. Listy byste mohli i v oleji i nechat, ale lepší je vyndat, aby ty, které nejsou pod hladinou vám neplesnivěly.

Bobkový list má také využití v aromaterapii. Pokud máte rádi vonné tyčinky, vyzkoušet můžete i listy z vavřínu. Stačí vám kovová miska či hrnek, ve kterém koření zapálíte. Nezapomeňte pak listy uhasit. A taky nezapomínejte na pravidelné větrání místnosti. Doporučení je po půl hodině udělat pauzu a místnost vyvětrat. Vůni bobkového listu uvolňuje mysl a svaly, čistí prostory od negativních energií, zmírňuje stres a zlepšuje náladu.

Bobkový list má široké využití. Ale jak již bylo zmíněno, jedná se o silnou bylinu a denní dávka bobkového listu by neměla překročit 3 gramy. Nedoporučuje se těhotným, kojícím ženám a dětem do 3 let. Nadměrná konzumace může vyvolat krvácení. List bobkového stromu může ovlivnit srážlivost krve (mírně ji zředí), doporučuje se vysadit cca 2 týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem. Je vhodným opatřením pro prevenci sraženin v cévním systému (embolie, trombus) například před dlouhou cestou automobilem, autobusem, letadlem.

__________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz