Hlavní obsah
Zdraví

Rýmovník je pomocník proti rýmě, nachlazení, podporuje klidný spánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská

Mít doma krásnou dekorativní rostlinu, kterou můžete využít při boji s rýmou, se vyplatí. Vůně vám může připomínat směs eukalyptu, kafru, meduňky, máty či mentolu.

Článek

Rýmovníku se říká i mexický či řecký eukalyptus, kubánské oregano, španělský tymián, indický brutnák nebo i molice. Řadí se do čeledi hluchavkovitých.

Rostlina má ráda dostatek světla, ale jenom pozor na polední žár, ten nemá ráda. Také ji nedávejte tam, kde je průvan. Pokud tedy v zimě rádi větráte, tak ať není rýmovník u otevřeného okna. Když rýmovník občas zapomenete zalít, nic se nestane, lépe snáší sucho. Nemá rád přílišné vlhko a po přemokření může chřadnout.

Množení je velmi jednoduché, stačí uštípnout a vložit do vody. Uvidíte, že brzy se zakoření. Nebo můžete rovnou zapíchnout do zeminy. Zaštipováním rostlině neublížíte, naopak se vám pěkně rozroste.

Pokud vás začne trápit nachlazení, můžete tuto rostlinu krásně využít. Její listy můžete promnout v ruce, nebo můžete list zlomit a přivonět, nebo si můžete šťávu z listu natřít pod nos. Výborný je čaj, stačí pár lístků, které trochu rozlámete, zalijete vodou a máte chutný čaj. Chuť mi připomíná něco mezi meduňkou, mátou a mentolem.

Rýmovník je výborný nejen při nachlazení, ale při hojení popálen, léčí vyrážky, pomáhá při zklidnění míst po bodnutí hmyzem. Působí silně protizánětlivě, je velmi účinný při revmatických obtížích a artritidě. Snižuje vysoký tlak, působí na zdraví jater a ledvin, snižuje špatný cholesterol. Tělo čistí od odpadních látek a pomáhá udržovat hladké fungování ledvin a celého lymfatického systému. V rýmovníku jsou organické sloučeniny, které se ukázaly jako mírně sedativní. Čaj je tedy vhodný i pro chronické stresaře, abychom jim navodili klid, relaxaci, ale je i pro zdravý spánek.

Rýmovník lze využít v kuchyni i jako koření. Přidává se do zvěřiny, do marinád na grilování masa. Přiznám se, že takhle jsem ho ještě nezkoušela.

Má i odpuzovat komáry a moly. Musím říct, že když se mi doma ukážou moli, tak nemám pocit, že by jim rýmovník vadil.

Pokud byste se rozhodli, že si rýmovník nasušíte do zásoby, tak tady vás zklamu. Rýmovník má opravdu velký obsah tekutiny a suší se velmi špatně. A navíc byste přišli o typické aroma této rostliny.

Můžete si vyrobit i rýmovníkový sirup, ale já nejraději využívám čerstvou rostlinu v podobě čaje, plus využívám aroma listů. Jednoduše si můžete vyrobit i mast. Stačí 20-30 listů rýmovníku, 200 g kokosového oleje (nebo sádla, vazelíny, bambuckého másla). Listy pokrájíte nebo nalámáte, zahřejete tuk i s listy, necháte prohřát 2 hodiny (nesmí vřít), po vychladnutí dáte na 24 hodin do lednice, druhý den opět rozehřejete, přecedíte do nádob a máte mast na popáleniny, hmyzí bodnutí či na podrážděný nos od rýmy. Uchovávejte v chladu a v temnu a spotřebujte nejlépe do jednoho roku.

Když začne rýma, je skvělé mít na parapetu pomocníka, který nám pomůže s rýmou zatočit.

_______________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz