Článek
U celeru bulvového využíváme především jeho podzemní hlízu, u řapíkatého konzumujeme jeho šťavnaté listy a u listového, jak jeho název napovídá využíváme jeho listy jako koření v čerstvé nebo v sušené formě. U celeru bulvového můžeme konzumovat i jeho mladé listy, které jsou také výborným kořením.
Celer (Apium graveolens) se používá v tradiční medicíně k léčbě různých onemocnění. Je používán v arabské tradiční medicíně, kde je známý pod názvem „Karafs“. Řeší jim léčbu křeče a žaludečních potíží, jako diuretikum, používají ho jako srdeční tonikum ke snížení krevního tlaku. V USA je celerové semínko známé jako stimulant libida. Celer vykazuje i protizánětlivé účinky. Má nízký obsah kalorií, jen 19 kcal na 100 g, ale zároveň je bohatý na vitamíny a minerály. Zejména je ceněný pro svůj obsah draslíku, železa a vápníku. Celer také obsahuje karotenoidy, vitamin C a vitamíny skupiny B.
Celer je častou příčinou potravinové alergie u středoevropské populace. Například ve Švýcarsku a ve Francii je asi 30-40 % pacientů s potravinovými alergiemi přecitlivělý na kořen celeru. V mém okolí vím, že mají reakci s čerstvým celerem, ale po uvaření jim nedělá problém, ovšem citlivé osoby mohou mít problém i s tepelně opracovaným. Alergie bývá především na kořen celeru. Často osoby s alergií na pyl břízy a pelyňku mají problém i s celerem.
Celer u nás najde využití především při vaření vývaru, ale tato zelenina si zaslouží být i v dalších receptech. Výborná je i šťáva z celeru s jablečnou šťávou. Tady jenom pozor, celerové šťávy by se mělo denně vypít maximálně 1dl denně a neměla by kůra s celerovou šťávou překročit 1 měsíc. Navíc celer ve větším množství dráždí ledviny, takže lidé s poruchami ledvin, by se měli užívání celerové šťávy vyvarovat. Ženy v těhotenství by měly celer užívat pouze v jídle.
Pár receptů na inspiraci:
Smažený celer
Celer v trojobalu je také vynikající. Stačí celer oloupat, nakrájet na plátky, které vložíme do vody a necháme povařit. Stačí asi 5 minut ve vroucí vodě, aby celer lehce změkl. Po vychlazení osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a můžeme smažit.
Zeleninová pomazánka
Půl celeru, dvě mrkve, jednu petržel a jednu větší bramboru uvaříme do měkka ve vodě. Po vychladnutí nastrouháme společně s nakládanou okurkou dle chuti a přidáme majonézu. Zdravá, ale přitom chutná pomazánka bude výborná na chlebíčky.
Celerové hranolky
Očištěný celer nakrájíme na plátky, které na chvíli můžete povařit ve vodě anebo rovnou je vložit do trouby s trochou oleje a péct as 30 minut. Nebo můžete zvolit variantu na oleji na pánvi. Poté osolíte a hranolky můžete použít jako přílohu k jídlu nebo třeba jako zobání k televizi.
__________
Zdroj: