Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Voda v krajině mizí - chraňte vodu dokud je čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Pexels, Pixabay, Canva

Voda je důležitá pro život

Vodní zdroje České republiky jsou omezené. V posledních letech se potýkáme se suchem a s nedostatkem vody. Každý svým chováním můžeme přispět k udržení vody v krajině.

Článek

Většina obyvatel nepociťuje nedostatek vody a má svůj blahobyt - voda mu teče 24 hodin denně 365 dní v roce. Vodní zdroje České republiky jsou omezené, většina lidí skutečnost nevnímá a nepředstavují si ohrožení v dostupnosti vodních zdrojů v budoucnu následkem změny klimatu. Obyvatelé malých obcí, které jsou závislé na mělkých podzemních vodách jako na zdroji pro jejich vodárenské zařízení, představují významnou výjimku. Od roku 2015 se kapacita těchto vod stává nedostačující a vodu museli do svého veřejného vodovodu dovážet. (1)

Jak zvýšit množství vody v krajině? Řešením nám může být nápomocná historie, je potřeba se podívat o pár desítek let zpět do minulosti, jak vypadala krajina, jak se hospodařilo. Kdo může přispět k lepšímu udržování vody v krajině jsou zemědělci. Měli by dodržovat správné osevní postupy, které pomáhají nejen zlepšit úrodnost půdy, ale i zvýšit využitelnost vody a živin. Měl by nastat konec nekonečným polím, které se sice jednoduše obdělávají velkou technikou, ale jsou nepřijatelné pro přírodu. Měli by se vrátit remízky, křovinné pásy, vysadit stromy. (1) Stát k tomu pomalu přispívá na pomoc a schválil dotace na tzv. agrolesnictví, které umožňuje pěstování dřevin na jednom pozemku spolu se zemědělskými plodinami na orné půdě nebo na travních porostech. Dřeviny rozčleňují velké půdní bloky, zabraňují vodní a větrné erozi, odnosu půdy u přívalových dešťů. Díky svými kořeny a opadem zvyšují podíl organické hmoty v půdě a změna struktury půdy zlepšuje zadržení vody v krajině. (2)

Foto: Markéta Rohovská, David Mark, Pixabay

Voda je součástí života a je nezbytná pro život

Krajině pomůže k zadržování vody obnova mokřadních ploch. V některých oblastech se mokřady vyskytují přirozeně. Hrají klíčovou roli jako rezervoáry vody pro danou oblast, podílí se na koloběhu vody v přírodě, svým velkým výparem ovlivňuje podnebí, pohlcují nadbytečný oxid uhličitý z ovzduší. Jedná se o nejvýznamnější, ale i o světově nejohroženější ekosystém. Mokřady v krajině jsou neustále vystaveny tlaku a z krajiny postupně mizí. Mokřady jsou přeměňovány na zemědělskou půdu, bývají velkoplošně i místně odvodňovány, koryta řek jsou narovnávána a zahlubována, těží se rašeliniště. Současná podoba intenzivního zemědělství a nedostatek přírodní vegetace v krajině způsobují znečištění vody, poškození půdy a erosí, které mají negativní dopad na kvalitu a biodiverzitu mokřadů. Nemalým problémem je i fragmentace krajiny, urbanizace a nekontrolované šíření turismu. Tyto negativní dopady ovlivňují také mokřadní oblasti v České republice, kde se setkáváme s poškozováním nebo dokonce úplným vymizením především lokálních mokřadních biotopů. (4)

Nesmírně důležité je navrátit řekám a potokům přirozené koryto. Koryta, která jsou vybetonována akorát urychlí odtok vody. Voda se nestačí vsáknout či vypařit a už je z našeho území pryč. Nevytvářejí se tak srážky ani zásoby podzemních vod. Přirozené pro koryta řek a potoků jsou meandry. Zákruty v případě velké vody fungují jako přírodní protipovodňová opatření, voda se volně rozlévá do přírody a zaplavuje louky. Tvoří se přirozené mokřady, slepá ramena toků. Stromy vysázené u řek zadržují vodu v krajině, ochlazují prostředí, snižují výpar. (1)

Foto: Markéta Rohovská, jirkamanek, Pixabay

Meandry řek jsou i velmi fotogenické

Na našich zahradách můžeme omezit použití pitné vody na zalévání plodin a použít na vodu dešťovou. Vodu v bazénech měníme jen, když je to nutné. Během jednoho dne se v naší zemi jen díky napouštění bazénu v sezóně spotřebuje 13 300 000 litrů pitné vody. (1)

Městská zeleň má ochlazující efekt na klima města. Zeleň zpříjemňuje život i z estetického hlediska. Dotace na podporu zelené infrastruktury má za cíl revitalizovat, modernizovat a zvýšit dostupnost veřejných prostranství. Projekty, které jsou zaměřené na hospodaření se srážkovou vodou a další řešení, která přispějí k zadržování vody ve městech a obcí budou také podpořeny. Dotaci lze využít na výsadbu stromů, mlhoviště, kašny, řešení akumulace srážkové vody nebo vytvoření vodních ploch. Příspěvek mohou žadatelé dostat na zachování biologické rozmanitosti, postavení krmítek, ptačích budek a útočišť pro další živočichy. (3)

Cest, jak bojovat se suchem a udržet vodu v krajině, je mnoho. Sucho musíme řešit nejen v sezóně a do prvního deště, ale neustále, protože úbytek vody v naší krajině je čím dál častějším fenoménem. Vodu musíme chránit, voda je život.

______

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz